Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

<<το πρώτο κεντρικό άρθρο της εφημερίδας τον Ιούνιο του 2005>>

Η "ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ" ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ

Το φάντασμα της "ανάπτυξης και αξιοποίησης "πλανάται για άλλη μια φορά πάνω απ' την πόλη μας. Για άλλη μια φορά η περιοχή μας κινδυνεύει από τα "αναπτυξιακά "σχέδια της Δημοτικής Αρχής. Μια Δημοτική Αρχή που προσπαθεί να μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε επιχειρηματία που εμπορευματοποιεί δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που αντιμετωπίζει κοινόχρηστες και κοινωφελείς λειτουργίες σαν Δημοτικές επιχειρήσεις που θα αποφέρουν στον Δήμο χρήματα. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που βιάζει το φυσικό περιβάλλον και μάλιστα σε μια περιοχή από τις πλέον υποβαθμισμένες που πραγματικά υποφέρει από έλλειψη πράσινου. Ένας τέτοιος βιασμός επιχειρείται σήμερα με την δημιουργία Υπερτοπικού Κέντρου στο χώρο του Ο.Σ.Ε. και του υπ. Γεωργίας και μάλιστα με πολύ πρόχειρο τρόπο. Το προτεινόμενο υπερτοπικό αυτό κέντρο καθορίστηκε με τον νόμο 1515/85 στα πλαίσια της διοικητικής και πολεοδομικής αποκέντρωσης της Αθήνας.

Η σημερινή Δημοτική αρχή το είχε από τότε υιοθετήσει. Η διαχείριση όμως του Δήμου από τον Σπύρο Αποστόλου και την "Δημοτική Ανανέωση" έβαλε αυτά τα σχέδια στο περιθώριο.

Σήμερα όμως ο κίνδυνος να εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια είναι ξανά μπροστά μας και μάλιστα προβάλλει απειλητικότερος όσο ποτέ. Ήδη το ΥΠΕΧΩΔΕ μέσω ΕΟΚ έχει εγκρίνει 250 εκατομ. δρχ. και η Δημοτική Αρχή βιάζεται να αρχίσει τα "έργα". Αλλά ας δούμε τι θέλουν να κάνουν εκεί: Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουμε δει μέχρι τώρα στόχος τους είναι να συγκεντρώσουν όλες τις συναλλαγές μας εκεί . Συναλλαγές είτε με δημόσιους και δημοτικούς οργανισμούς είτε εμπορικές είτε επιχειρηματικές αλλά και τις κοινωνικές και πολιτιστικές μας δραστηριότητες. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, αναψυκτήρια, bar, εμπορικά μαγαζιά, γραφεία επιχειρήσεων, Τράπεζες, κινηματογράφο, αστυνομίες, πυροσβεστική, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, Εφορία, Δημαρχείο, χώροι στάθμευσης και ότι άλλο τραβά η όρεξη σας. ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : 23 ΝΕΑ ΚΤΙΡΙΑ εκ των οποίων τα δύο τουλάχιστον είναι 500 Τ.μ. και ύψους 21 μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μισά κτίρια θα διατεθούν με την μορφή υπενοικίασης 99 !!! χρόνων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Η υπερσυγκέντρωση όλων αυτών των χρήσεων γίνεται χωρίς να υπάρχει καμιά μελέτη για το τι επιπτώσεις θα έχει στο περιβάλλον και στο ήδη επιβαρημένο κυκλοφοριακό του Δήμου μας. Στην ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Ψύλλου αν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη τόσο ο Δήμαρχος όσο και η εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ κ.Μαράτου απήντησαν: ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ....ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΟΥΜΕ. Με την ευκαιρία θέλουμε να ρωτήσουμε, αν υπάρχει οδηγία της ΕΟΚ που επιβάλει σύνταξη προκαταρκτικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν την έναρξη μεγάλων δημόσιων ή ιδιωτικών έργων ώστε να διερευνούνται οι πιθανές ζημιές εις βάρος του περιβάλλοντος; Μήπως έχει κάνει καμιά μέχρι σήμερα ο Δήμος μας; Η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι μια "οικολογική παραξενιά". Είναι θέμα επιβίωσης. Η αντικατάσταση αυτού του περιβάλλοντος με τόνους δομικών υλικών μόνο ζημιά μπορεί να φέρει . Ένα παράδειγμα είναι η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών της περιοχής μας. Όλοι μας έχουμε αισθανθεί την δροσιά της οδού Μενιδίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι αυτή η δροσιά έρχεται απ' το πράσινο και το έδαφος . Αυτή η δροσιά θα αντικατασταθεί με καυσαέριο. Εδώ όμως θα μου πείτε θυσιάζεται ολάκερο Φάληρο από τον Φλοίσβο μέχρι το Δέλτα (450 στρέμματα) στο βωμό της "ανάπτυξης", οι Άγιοι Ανάργυροι θα γλιτώσουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου