Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

«χαράτσι» στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Ο νεοφιλελευθερισμός στην Τ.Α.

Ο νεοφιλελευθερισμός στην τοπική αυτοδιοίκηση εκφράζεται και μέσα από την λεγόμενη ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, όπου στόχος είναι η μείωση μέχρι και η κατάργηση κάθε είδους κρατικής δαπάνης.
Για την επίτευξή του, επιχειρούν με μικρά βήματα στην αρχή – όπου μπορούν με μεγαλύτερα – να «μπολιάσουν» τον κόσμο με την αντίληψη αυτή.
Για παράδειγμα έχουμε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφήρμοσε η παρούσα δημοτική αρχή του κ. Σαράντη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Για πρώτη φορά επί θητείας του, οι γονείς κλήθηκαν να πληρώσουν «τροφεία» για τα παιδιά τους που φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Τα ποσά, το χαράτσι δηλαδή που επιβλήθηκε στους γονείς ήταν σχετικά «απαλό», ώστε να αρχίσουν να συνηθίζουν στην ιδέα της ανταποδοτικότητας και της ταυτόχρονης απαλλαγής της όποιας κρατικής υποχρέωσης. Κανένα οικονομικό αποτέλεσμα επί της ουσίας δεν είχε η επιβολή των τροφείων από τη δημοτική αρχή, παρά το πρόσχημα για καλύτερη παροχή υπηρεσιών. Που ούτε κι αυτή δεν υπήρξε όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι ίδιοι οι γονείς.
Δείτε και τον οικονομικό απολογισμό του 2009, όπως παρουσιάστηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο και θα διαπιστώσετε του λόγου το αληθές.

Τα έσοδα για το 2009 ήταν 1.720.384,15 ευρώ και αναλύονται:

Τα έξοδα του 2009 ήταν 1.684.399,64 ευρώ και αναλύονται:








Από τους πίνακες προκύπτει ότι η κρατική επιχορήγηση καλύπτει τα έξοδα μισθοδοσίας (1.287.696,68 – 1.276.639,90) η δε επιχορήγηση από το Δήμο για τα λοιπά έξοδα λειτουργίας.
Έχουμε τις παροχές (φαγητό κλπ) σε ύψος ετήσιο 42.833,19 ευρώ, αμοιβές Δ.Σ. 14.427,00 ευρώ και πλεόνασμα 50.141,68 ευρώ. Αυτά μας κάνουν σύνολο: 107.401,87 δηλαδή λίγο ως πολύ τα ίδια ποσά. Προς τι λοιπόν η επιβολή;

Συμπέρασμα
Το έσοδο από τα «τροφεία», έσοδο που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, ουσιαστικά μπήκε για να αρχίσει να εμπεδώνεται η πολιτική της ανταποδοτικότητας, μια πολιτική που σε βάθος χρόνου αν δεν ανατραπεί, θα γίνει κυρίαρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου