Η δημοσκόπηση αυτή που πραγματοποιήθηκε από την Κάπα-Research αποτέλεσε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΒΗΜΑ της Κυριακής και φυσικά αναπαράχθηκε από «ευνοημένους» και συνεργάτες τους..
Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη μεταξύ 3 και 18 Ιουλίου, σε δείγμα 30.249 ατόμων, προκάλεσαν την αντίδραση της ΚΕΔΕ και στις 20 Σεπτεμβρίου ζητήθηκε η διενέργεια ελέγχου.
Η έκθεση Ελέγχου
Σύμφωνα με την έκθεση, θα έπρεπε να γίνεται σαφής αναφορά ότι τα στοιχεία της δημοσκόπησης δεν προέρχονται από αντιπροσωπευτική έρευνα αλλά από συλλογή στοιχείων μέσω του διαδικτύου, κι αυτό γιατί «όπως διαπιστώθηκε, οι δύο πληθυσμοί [διαδικτυακή έρευνα και τηλεφωνική /πρόσωπο με πρόσωπο] διαφέρουν στατιστικά σημαντικά όσον αφορά τη συμπάθεια προς πρόσωπα και τη συμπάθεια προς κόμματα". Κατόπιν αυτού, συμπεράσματα όσον αφορά «δημοτικότητες» ή «συμπάθεια» ή «κομματική έλξη» πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη επιφύλαξη», όπως διαβάζουμε στο πόρισμα. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, «η κατανομή του δείγματος ως προς τις 13 περιφέρειες κρίνεται ικανοποιητική, δεν ισχύει όμως το ίδιο για την κατανομή του στους επιμέρους δήμους με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων», αφού «το ανά δήμο μέγεθος του δείγματος εμφανίζει σημαντικές δυσαναλογίες για δήμους με παραπλήσιο πληθυσμό: π.χ. μόλις 43 άτομα για το δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης (πληθ. 52.127), αλλά 219 άτομα για τον δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης, με ελαφρώς μικρότερο πληθυσμό (51.536). Τέλος, συνεχίζει το πόρισμα, οι διευκρινίσεις που δίνονται στην απάντηση της Κάπα-Research για τη στάθμιση των αποτελεσμάτων «πάσχουν σαφέστατα όσον αφορά τους δήμους».
Το συμπέρασμα του ελέγχου είναι ξεκάθαρο: «Η έρευνα της Κάπα-Research [...] δεν πληροί τις προϋποθέσεις μιας αντιπροσωπευτικής έρευνας [...], ιδιαίτερα όσον αφορά τους δήμους με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων και ειδικότερα τη δημοφιλία των αντίστοιχων δημάρχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου