Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ

Σήμερα πραγματοποιήθηκε το «χαριστικό παζάρι»που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη «Αλληλεγγύη». 
Στο βορειοδυτικό τμήμα της κεντρικής πλατείας Αγίων Αναργύρων στήθηκαν οι πάγκοι και τα μέλη ή οι φίλοι της παράταξης ανέλαβαν να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες δίδοντας δωρεάν (ή έναντι συμβολικού ποσού, πάντα προαιρετικά) όσα είδη δεν χρειάζονταν ή προσέφεραν συμπολίτες μας, όπως ρούχα, υποδήματα, βιβλία, παιχνίδια, CD’s, DVD’s, είδη οικιακής χρήσης και άλλα μικροαντικείμενα, κούκλες, παιχνίδια αλλά και βραχιόλια, σκουλαρίκια κλπ από δικές τους δημιουργίες. Επίσης υπήρχε και έκθεση πολιτικού σκίτσου. Στην απέναντι πλευρά στήθηκαν ψησταριές και μεγάφωνα προς τέρψιν επισκεπτών και εθελοντών.
Όπως μας διαμήνυσε η πρόσκληση των διοργανωτών, «Το παζάρι δεν είναι φιλανθρωπικό» αλλά έχει ως στόχο «την έκφραση της αλληλεγγύης σε όσους και όσες βρίσκονται σε ανάγκη από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση κι όχι μόνο, καθώς «και να αποδειχθεί και στην πράξη ότι η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι ούτε μειονέκτημα ούτε μιζέρια, αλλά δημιουργική αντίσταση σ’ έναν πολιτισμό που δίνει αξία στο περιτύλιγμα και χάνει την ουσία».
Εκατοντάδες συμπολίτες μας πέρασαν από το «παζάρι». Η ικανοποίηση έκρυβε την κούραση στα πρόσωπα των διοργανωτών που έλαμπαν από ευχαρίστηση.
Παραφωνία οι εκπρόσωποι των εμπόρων (ΕΒΕ) που έσπευσαν να πουν ότι το «παζάρι» αυτό κόβει τη δουλειά των εμπορικών μαγαζιών του κέντρου. Κάποιοι άλλοι, προφανώς «υπερασπιστές» τους, ισχυρίστηκαν το ίδιο προσθέτοντας ότι εθίζεται ο κόσμος στην φιλανθρωπία.
Ανεξάρτητα από τις επιμέρους βελτιώσεις που χρειάζονται τέτοιες εκδηλώσεις, όχι μόνο σε πρακτικό επίπεδο αφού χρειάζονται περισσότερο εθελοντές και είδη, αλλά και σε ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε το ...σοσιαλισμό για να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη και η συλλογική – κοινωνική ανταλλαγή ειδών προς επαναχρησιμοποίηση.

1 σχόλιο:

  1. Όχι στη φιλανθρωπία!!! Μας κατηγόρησαν ότι με αυτόν τον τρόπο συνηθίζουμε τον κόσμο στη ... διακονιά!!! Αν είναι δυνατόν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή