Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Όχι στην είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στη σχολική ζωή

Η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Ένωσης Γονέων Αγίων Αναργύρων - Καματερού, που έγινε στις 20 Μαρτίου 2017, εκτός από τον καθορισμό ημερομηνίας εκλογών για το ΔΣ (στις 2 Απριλίου) και την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, εξέδωσε, με κατά πλειοψηφία απόφασή της, το παρακάτω ψήφισμα:
Με ανησυχία παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό τη μαζική είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στη σχολική ζωή και μάλιστα στα σχολικά προγράμματα. Οι ιδιωτικές εταιρείες έρχονται ως «χορηγοί» στις δραστηριότητες των σχολείων, προκειμένου να εξασφαλίσουν ίδιον όφελος μέσω της διαφήμισής των προϊόντων τους ή μέσω της διαμόρφωσης καταναλωτικής συνείδησης στα παιδιά (θυμόμαστε την έρευνα της coca cola για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, η οποία θα διεξαγόταν μέσα στα σχολεία αν δεν τη σταματούσαν οι γονείς).
Οι εταιρείες παρεμβαίνουν σε δύο επίπεδα: χρηματοδοτούν δραστηριότητες που θα έπρεπε να χρηματοδοτεί η πολιτεία ή η δημοτική αρχή(πχ πολιτιστικές-αθλητικές δραστηριότητες) ή προσφέρουν απευθείας «υπηρεσίες» στο σχολείο όπως αυτή της εταιρείαs “ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ” στης οποίας τους κάδους καλούνται οι μικροί μαθητές να συγκεντρώνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, στην οποία μάλιστα η δημοτική αρχή έχει παραχωρήσει και χώρο του Δημαρχείου! Είμαστε αντίθετοι στη χρησιμοποίηση των παιδιών μας στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της όποιας ιδιωτικής εταιρείας και μάλιστα μέσα στο σχολείο τους.
Είμαστε αντίθετοι στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας κατά τέτοιο τρόπο ώστε η ανάπτυξη της οικολογικής τους συνείδησης, της πολιτιστικής τους καλλιέργειας ή εν γένει της κοινωνικής τους συμπεριφοράς να ταυτίζεται με το ιδιωτικό συμφέρον της όποιας εταιρείας. Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι αρμοδιότητα του δημόσιου σχολείου και της συλλογικά οργανωμένης κοινωνίας και όχι του κάθε ιδιώτη-αρπακτικού.
Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση κάθε ιδιωτικού συμφέροντος από το δημόσιο σχολείο.
Απαιτούμε όλες οι δραστηριότητες του σχολικού προγράμματος να είναι αποκλειστικά στην ευθύνη του δημόσιου σχολείου.
Απαιτούμε η λειτουργία των σχολείων να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος και για αυτό το λόγο να αυξηθεί η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου