Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010

ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Προς χάριν της έγκαιρης ενημέρωσης,
το παρακάτω μήνυμα παρελήφθη επτά ώρες πριν από την - από καιρό - προγραμματισμένη εκδήλωση, για την παρουσίαση του λευκώματος "Η Πόλη των Αγίων".

Ημερομηνία & ώρα παραλαβής μηνύματος 25/1/2010, 12:25
Ημερομηνία εκδήλωσης 25/1/2010, 19:00
Ας θυμηθούμε και κάποιες σκέψεις που είχαν γίνει για αυτό το λεύκωμα:

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μας «αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία»* η έκδοση λευκώματος για την πόλη των Αγίων Αναργύρων με τη φροντίδα του συμπολίτη μας Ανδρέα Μηλιώνη.
Το λεύκωμα είναι μια δουλειά αρκετών χρόνων που δείγματα της έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς όπως το 1987, επί δημαρχίας Σπύρου Αποστόλου και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 60 χρόνων ζωής της πόλης μας και 10 χρόνια μετά επί δημαρχίας Νίκου Ταμπακίδη για τα 70χρονα. Τώρα στα 80χρονα επιχειρείται άλλη μια παρουσίαση με ένα λεύκωμα, το οποίο θα είναι «μια πολυτελής έκδοση διαστάσεων 31,5Χ23cm, 368 σελίδων, 165.000 λέξεων περίπου και 630 φωτογραφιών», όπως ανέφερε ο Α. Μηλιώνης στην παρουσίαση του.
Σίγουρα, το λεύκωμα αυτό είναι μια σημαντική συμβολή στην καταγραφή της μικρής ή μεγάλης ιστορίας της πόλης μας και των κατοίκων της.
Με καλοπροαίρετη πάντα ματιά θα εκφράσω κάποιες σκέψεις, γιατί όπως είπε και ο συγγραφέας τέτοιες εκδόσεις δεν γίνονται κάθε μέρα. Ένα τέτοιο λεύκωμα οφείλει να είναι διαχρονικής αξίας και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι έχοντες την ευθύνη έκδοσής του. Και αν χρειαστεί στο μέλλον, να γίνει επανέκδοση μόνο για προσθήκη νέων στοιχείων και όχι διορθώσεων.
Σημεία που πρέπει ιδιαίτερα να προσεχτούν είναι αυτά τα οποία σχετίζονται με την πολιτική ιστορία του τόπου και των ανθρώπων της. Η διαφύλαξη της όποιας «κοινωνικής συνοχής» δεν μπορεί να γίνεται βασιζόμενη στην μονομερή αφήγηση κάποιων συμπολιτών μας και ούτε μπορούμε να στηριχτούμε στις προσωπικές τους μαρτυρίες με τον όποιο υποκειμενισμό τους. Δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει να αναμοχλεύονται «πάθη και μίση» του παρελθόντος, δεν μπορούμε όμως να μην λαμβάνουμε υπόψη μας τη κατάσταση που επικράτησε μετά τη λήξη του εμφυλίου στη χώρα και που δεν άφησε ανεπηρέαστο και το μικρό μας δήμο. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ περισσότερο νομίζω ότι ο συγγραφέας με κατανοεί πλήρως, αλλά και οι αναγνώστες που έχουν διαβάσει το άρθρο μου για τον Ι. Μέρλα.
Ένας άλλος προβληματισμός που αναπτύχθηκε από τον συγγραφέα ήταν κι αυτό της χορηγίας του λευκώματος, προφανώς για να γίνει κτήμα κάθε δημότη χωρίς αντίτιμο. Ευθαρσώς λέω ότι ένα τέτοιο λεύκωμα δεν μπορεί και ούτε πρέπει να έχει διαφημίσεις. Είναι άλλο πράγμα να θέλουν ενισχύσουν με σεμνότητα την έκδοσή του λευκώματος, τυχόν οικονομικοί παράγοντες της πόλης μας κι άλλο πράγμα είναι η διαφημιστική προβολή των ιδίων ή των επιχειρήσεων τους. Κι αυτή η διαφορά είναι κατανοητή τόσο στον συγγραφέα όσο και στην δημοτική αρχή που έχει την ευθύνη της έκδοσης.
Ελπίζω ότι το λεύκωμα δεν εκδίδεται για να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής του σημερινού δημάρχου, όπως έγινε με την ταινία «Η πόλη των Αγίων» επί δημαρχίας Ταμπακίδη. Το λεύκωμα αυτό μπορεί να γίνει για κάθε κάτοικο αυτής της πόλης ένα σημαντικό ντοκουμέντο. Ένα «στολίδι» θα έλεγα και που θα το θεωρούμε όλοι κάτι δικό μας. Που δεν θα ενοχλεί με την ταύτισή του με συγκεκριμένες πολιτικές της σημερινής (ή της όποιας) δημοτικής αρχής. Για τις τοποθετήσεις του πάνω σε ζητήματα που καλώς ή κακώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, π.χ. προαστιακός.
Ελπίζω δε, ότι θα λείψουν και υποκειμενικές προσεγγίσεις για το πολιτιστικό μας μέλλον ή προτροπές, όπως αυτές, που παρουσιάζονται στην τελευταία ενότητα σχετικού σημειώματος στις ιστοσελίδες του Δήμου μας.
Κλείνοντας το σημείωμα μου αυτό, νομίζω ότι αυτά τα θέματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με προχειρότητα. Απαιτούν σεβασμό και σοβαρότητα. Είναι θέματα που αναδεικνύουν το επίπεδο και την ποιότητα της αντίληψης μας, για τον πολιτισμό, την πολυφωνία, το σεβασμό στην άποψη των άλλων, στην άλλη αντίληψη της πολιτικής.

Κώστας Δ. Σολωμός

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο blog της Δημοτικής Αναγέννησης την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου