Του Γιάννη Νικολόπουλου *
Ως επιτροπή κατοίκων για τη σωτηρία του Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντ. Τρίτση ασχολούμαστε με το πάρκο από τις αρχές του 2007. Μέσα από τις δράσεις προσπαθήσαμε να διαπιστώσουμε την κατάσταση του πάρκου και να κινητοποιήσουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες που απολάμβαναν και χαίρονταν το πάρκο ενάντια στην υποβάθμισή του. Σ' αυτό το πλαίσιο, καταγράφουμε και παρακολουθούμε τις δηλώσεις και τις ενέργειες και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε τι εννοούμε ως πάρκο Τρίτση, δηλαδή τι απόμεινε από αυτό που αρχικά σχεδιάστηκε. Το πάρκο Τρίτση σχεδιάστηκε στις αρχές του 1990 και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1993. Επρόκειτο για έργο με Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση του οποίου ο σχεδιασμός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Μερικά παραδείγματα:
- Η σχεδιαζόμενη έκταση δεν αποδόθηκε ποτέ ολόκληρη στο πάρκο. “Χάθηκε” στην πορεία. Έως και σήμερα δεν υπάρχει επίσημο τοπογραφικό που να ξεκαθαρίζει τα όρια του πάρκου. Αυτό είναι εις γνώση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του πάρκου (ο αρμόδιος φορέας της διαχείρισής του).
- Το έργο αν και τυπικά ολοκληρώθηκε, στην πράξη υπήρξαν πολλές ελλείψεις. Συστήματα είτε δε λειτούργησαν είτε απαξιώθηκαν στην πορεία. Το σύστημα ανακυκλοφορίας νερού των λιμνών αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα. Δε λειτούργησε ποτέ, απαξιώθηκε και τελικά έγινε μη λειτουργικό. Αυτό έγινε και με τη διοίκηση του ΑΣΔΑ και με επί διοίκησης του Οργανισμού. Το αποτέλεσμα ήταν να χρησιμοποιείται νερό από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ για να γεμίζουν οι λίμνες. Η εν λόγω πρακτική δημιούργησε δυσανάλογα χρέη στο πάρκο. Το 2010 έγινε λειτουργικό με χορηγία του Ιδρύματος Λάτση και αφού κατασκευάστηκε εξ΄αρχής το μεγαλύτερο μέρος του.
- Το εν λόγω πάρκο ήταν θεματικό. Αφορούσε στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στον Οργανισμό που διοικούσε το πάρκο συμμετείχαν και οι τρεις όμοροι δήμοι, ο ΑΣΔΑ και η Νομαρχία Αθηνών. Δεν έγιναν ποτέ με οργανωμένο τρόπο δράσεις για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Δεν υπήρξε ποτέ συνολική πολιτική για τη διαχείριση του πάρκου.
- Το πάρκο αντίθετα χρησιμοποιήθηκε πολλάκις για τη διοργάνωση εκδηλώσεων των δήμων, αλλά με ληστρικό τρόπο. Δεν πληρωνόντουσαν ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα ούτε το νερό. Δεν υπήρξε ποτέ πολιτική για το τι εκδηλώσεις πρέπει να διοργανώνονται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο πάρκο Τρίτση έχουν λάβει εκδηλώσεις μεγέθους Rockwave festival.
Οι δήμοι Αγίων Αναργύρων- Καματερού και Ιλίου και ο ΑΣΔΑ ζητάνε σήμερα την "άμεση παραχώρηση κάθε αρμοδιότητας για τη διαχείριση του Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης" στον ΑΣΔΑ και τους όμορους με το Πάρκο Δήμους, με τους αντίστοιχους πόρους για τη συντήρηση και τη λειτουργία του" (βλ. δελτίο τύπου του ΑΣΔΑ στις 05/06/2012) λόγω της “μεγάλης οικολογικής καταστροφής που επίκειται στο Πάρκο” (δελτίο τύπου του Δήμου Ιλίου στις 03/08/2012).
Επειδή:
- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) συμμετείχε ενεργά στη διοίκηση και διαχείριση του πάρκου:
- Ο ΑΣΔΑ διαχειρίστηκε το πάρκο το 2001 όταν “παρελήφθη” το πάρκο από την κατασκευαστική εταιρεία έως ότου δημιουργηθεί ο Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου το 2002.
- Όταν δημιουργήθηκε ο Οργανισμός συμμετείχαν στο δσ του με 5 μέλη (Δήμος Αγίων Αναργύρων, Δήμος Ιλίου, Δήμος Καματερού, Νομαρχία και ΑΣΔΑ). Μάλιστα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πρόεδρος του Οργανισμού υπήρξε ο τότε δήμαρχος των Αγίων Αναργύρων κος Τρίγκας. Επόπτης των εργασιών του πάρκου για χρόνια υπήρξε υπάλληλος του ΑΣΔΑ. Ακόμα και σε εκείνες τις περιόδους υπήρχαν παρόμοια προβλήματα με τα σημερινά. Άλλωστε η συμμετοχή της ΤΑ στην διοίκηση του Οργανισμού δεν αποσόβησε τις ατασθαλίες οικονομικές και μη (πχ επί προεδρίας κου Τρίγκα έγιναν οι μισθώσεις των 4 ακινήτων του πάρκου σε έναν μισθωτή με ότι επακολούθησε στην πορεία του χρόνου)
- Κανείς δεν απαγορεύει στις υπηρεσίες της ΤΑ να συνδράμουν στις εργασίες συντήρησης του πάρκου. Άλλωστε ήταν μία πάγια πρακτική για χρόνια καθώς ο Οργανισμός αντί των 4 εργατών, των 4 κηπουρών, των 2 οδηγών (μόνιμο προσωπικό) και των 20 εργατών και 10 κηπουρών (εποχικό προσωπικό) (σύνθεση προσωπικού όπως περιγράφεται στην ΥΑ 9069/2004 ΦΕΚ 445 Β/ 05.03.2004) είχε μόνο 3 εργάτες. Ο Οργανισμός ζητούσε πάντοτε τη συνδρομή της ΤΑ
- Στο παρελθόν (Μάιος 2008) έχει εκπονηθεί από τον ΑΣΔΑ η μελέτη “ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ “Α. ΤΡΙΤΣΗΣ”, ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ”. Στη μελέτη αυτή διατυπώνεται: Εμείς προτάσσουμε την προστασία του περιβάλλοντος από την εξυπηρέτηση μεγάλων και ισχυρών συμφερόντων ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι το φυσικό περιβάλλον δεν είναι αγοραία αξία, δεν μπορεί να υποτάσσεται στους νόμους του κέρδους και της αγοράς. Σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί και οφείλει να συμβαδίζει με κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, με κάθε επενδυτική δραστηριότητα. (σελ. 17). Στις προηγούμενες παραγράφους έχουν αναπτυχθεί οι τρόποι των επενδυτικών δραστηριοτήτων: εστιατόρια, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια, διοργάνωση σχολικών εορτών και γάμων, λαϊκή αγορά, ανθαγορά, φεστιβάλ οικολογικών προϊόντων κα. Τα έσοδα του πάρκου μπορούν να προέλθουν από τις παραπάνω δραστηριότητες όπως αναφέρεται στη σελ. 16.
Πιστεύουμε ότι πρέπει οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων- Καματερού και Ιλίου να παρουσιάσουν μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση του πάρκου που θα συνοδεύεται από οικονομικά στοιχεία, ένα χρονοδιάγραμμα και ένα πλαίσιο ελέγχου, ώστε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν οι δημότες που και πως κατευθύνονται τα χρήματά τους. Αυτό το πρόγραμμα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε και οι πολίτες να έχουν λόγο. Διαφορετικά αν ενδιαφέρονται για τη σωτηρία του πάρκου στα πλαίσια της συντήρησής του, οι υπηρεσίες της ΤΑ μπορούν να εισέλθουν ανά πάσα στιγμή στο πάρκο. Δεν τους εμποδίζει κανείς.
Το πάρκο πράγματι έχει πρόβλημα με τη συντήρησή του (χωρίς να παραβλέπουμε τα άλλα που έχουν δημιουργηθεί). Πιστεύουμε ότι δε θα λυθεί με την επιβολή ανταποδοτικών τελών στους επισκέπτες του. Το πάρκο το αντιλαμβανόμαστε ως μία έκταση δημόσιας γης. Δεν είναι ούτε η πλατεία, ούτε το πάρκο, ούτε το αλσύλιο της γειτονιάς μας. Είναι ένας χώρος, ο μεγαλύτερος απ΄ όλους τους κοινόχρηστους χώρους που έχουμε κατά νου σ΄ αυτή την πυκνοκατοικημένη πόλη μας και συνδιάζει λόφους, κοιλότητες, βλάστηση υψηλή και χαμηλή και το νερό. Η λογική της άκρατης εμπορευματοποίησης δε θα λύσει προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει επιπρόσθετα. Το πάρκο με ταχυφαγεία, αναψυκτήρια, εστιατόρια κα δεν είναι πάρκο, αλλά πολυχώρος διασκέδασης. Στο πάρκο απολαμβάνουμε τον περίπατο, τη φύση, την άθληση, την αυτοσχέδια μουσική, την παρέα κα μακριά από τους ενοχλητικούς θορύβους της πόλης, αλλά και των διασκεδαστηρίων. Αυτό είναι για εμάς το πάρκο.
Επιπλέον, το κόστος συντήρησης του πάρκου, όπως και κάθε τέτοιου πάρκου είναι πολύ υψηλό για να καλυφθεί από τους επισκέπτες του. Ο καθηγητής του ΕΜΠ, κος Νίκος Μπελαβίλας στο άρθρο του: “ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΕΞΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ” αναφέρει:
Ερώτηση πέμπτη: Τα πάρκα «βγάζουν τα λεφτά τους»;
Πουθενά στον κόσμο τα πάρκα και το πράσινο δεν καλύπτουν το κόστος συντήρησης και λειτουργίας τους. Η αυτοδιοίκηση και το κράτος καλύπτουν σε ποσοστό που υπερβαίνει συνήθως το 90% του συνολικού κόστους, τα λειτουργικά έξοδα και τη συντήρηση των πάρκων, των μεγάλων πλατειών, των δημοσίων κήπων και γενικά όλων των ελεύθερων δημόσιων χώρων, πράσινων ή μη. Έσοδα από επισκέπτες ή δραστηριότητες αποτελούν ελάχιστο τμήμα αυτών των προϋπολογισμών. Η ανταπόδοση έρχεται από το συνολικό όφελος για την πόλη και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Αξίζει να τονιστεί ότι ακόμη και σε χώρες όπου ιδιωτικοποιήθηκαν όλες οι βασικές υποδομές των πόλεων, η συντήρηση και λειτουργία των πάρκων, παρέμειναν στις αρμοδιότητες του δημόσιου τομέα.
Πιστεύουμε ότι το πάρκο μπορεί να επιζήσει και με ελάχιστη συντήρηση (πότισμα, καλλωπισμός, επιμέλεια των ξύλινων κατασκευών κ.α.). Αρκεί αυτή να γίνεται σε μόνιμη βάση από τις υπηρεσίες του Οργανισμού, της ΤΑ ή και με συλλογικές προσπάθειες ομάδων πολιτών που θα αντιλαμβάνονται το πάρκο ως κοινόχρηστο χώρο υψηλής σημασίας, ως μία δημόσια γη. Σε εύλογο χρόνο πρέπει να τεθεί και το θέμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, το οποίο απαιτεί μεγαλύτερο συντονισμό και κόστος.
* Ο Γιάννης Νικολόπουλος είναι μέλος της επιτροπής κατοίκων για τη σωτηρία του πάρκου Τρίτση
Καλά θα κάνει ο κ. Γιάννης Νικολόπουλος και οι συν αυτώ αυτόκλητοι σωτήρες του "Αντώνη Τρίτση" (αλήθεια που χάθηκε η κ. Μάνατζερ με τα αριθμημένα δελτία τύπου της και της γραμμικές ροές αναρτήσεων;) να μη μινιμαλίζουν τις ανάγκες του Πάρκου, στη λογική "ας σώσουμε ότι μπορούμε", αλλά να παρατήσουν τους παραγοντισμούς και να συνφράμουν αυτούς που γνωρίζουν σε βάθος το θέμα. Κάποιες φορές, μπορούμε να είμαστε απλοί στρατιώτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την ταμπακέρα τώρα : οι προθέσεις Σαράντη-Ζενέτου και ΑΣΔΑ ούτε αγαθές είναι, ούτε τίμιες. Το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι η σωτηρία-επιβίωση του "Αντώνης Τρίτσης". Φιλέτο μυρίστηκαν και σπεύδουν. Αν ο Ζενέτος κόπτεται για το Πάρκο, ας αποδώσει πίσω τις τεράστιες εκτάσεις που έχει καταπατήσει (και περιφράξει και ασφαλτοστρώσει) και μετά βλέπουμε. Για τον Σαράντη, τι να πει κανείς; Τα τελευταία χρόνια θαυμάσαμε (και θαυμάζουμε) την "οικολογική" του πολιτική.
Έχεις πλάκα
ΔιαγραφήΟ/Η που αναρωτιέται που χάθηκε η κ. Μάνατζερ καλύτερα να πιάσει κάνα πόστο στο contra channel ή στο extra για κίτρινους σχολιασμούς. Τα μέλη/φίλοι της επιτροπής για το πάρκο επιδιώκουν να είναι και απλοί στρατιώτες και αιρετοι αξιωματικοί. Δεν βάζουν μια ταμπέλα δήθεν προοδευτικοί και ζούνε (βιοποριστικά και κοινωνικά) με αυτή, την κατακτούνε κάθε μέρα.
ΔιαγραφήΤο Πάρκο Τρίτση όπως αναφέρει η Επιτροπή Κατοίκων θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο γιατί ασχολούνται μαζί του κάτι απλοί στρατιώτες που ίσως έχουν περάσει στο απέναντι στρατόπεδο.
πολυ ζηλεια ρε φιλε.......
ΑπάντησηΔιαγραφήγια τις καταπατημενες εκτασεις η ομαδα αυτη εκανε σοβαρες επεμβασεις και για ενημερωση του κοσμου και εις βαθος (καταγγελίες εγγραφες σε πολεοδομιες - δασαρχειο οι οποίες ειναι σε εξελιξη ,κ.τ.λ. οπως φαινεται απο αριθμημενα δελτια τυπου)αλλα...η αριθμηση των δελτιων ειναι αξια σχολιασμού ?ή η ερασιτεχνικη χρηση του internet?....εχεις δικιο για αυτα αλλα οπως φαινεται δεν ειναι "ειδικοι" .so what? ασε εσυ το στυλακι του εκτος και εξω απο όλα και συνεδραμε με την σειρα σου ...αλήθεια ποιοι ειναι οι ειδικοι ---που μονο εσυ ξερεις--- για να τους βοηθησουμε?Μονο οι ειδικοι ειναι λοιπον αρμοδιοι?Ολοι οι αλλοι δεν εχουν δικαιωμα να εκφραζονται ή να διεκδικούν? οι μονοι σχετικοι ειναι η ορνιθολογικη με την οποια επικοινωνουν ως ομαδα απο οσο ξερω.....Α! μηπως εφαγες απορριψη?