Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Το πάρκο καταστρέφεται.Τυχαίο;

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΚΟΥ Α. ΤΡΙΤΣΗ
Η επιτροπή Κατοίκων μας έστειλε το παρακάτω Δελτίο Ενημέρωσης και επί τη ευκαιρία μπορείτε να δείτε μια πρώτη απάντηση του Συνήγορου του Πολίτη στη προσφυγή της Επιτροπής  (θα ακολουθήσει μια τελική αναφορά) ΕΔΩ
Το πάρκο καταστρέφεται.Τυχαίο;
Σκίτσο Β. Παπαγεωργίου για περιοδικό Γαλέρα
Οι 3 δήμοι που έως τώρα είχαν την ευθύνη της διαχείρισης του πάρκου μέσω της πλειοψηφίας που κατείχαν στον φορέα διοίκησης, κωλυσιέργησαν και χρονοτρίβησαν σε όλες τις πράξεις που απαιτούνταν για την διασφάλιση της έκτασης από καταπατήσεις, και αποτελούσαν τροχοπέδη σε όσες προσπάθειες έγιναν για διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και στις διαδικασίες που θα οριοθετούσαν έναν άρτιο και ολοκληρωμένο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας που θα σέβεται τον σκοπό ύπαρξης του πάρκου και θα διασφαλίζει τον ανοικτό δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του. Οι ευθύνες για το πάρκο είναι διαχρονικά κοινές τόσο των κυβερνήσεων όσο των δήμων και του ΑΣΔΑ. Το ότι οι δήμοι δεν έχουν σταθεί όπως πρέπει, το ότι ζητάνε για μια άλλη φορά να «απαλλάξουν» το κράτος από μια υποχρέωσή του, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το ΥΠΕΚΑ και οι κυβερνητικές πολιτικές που υιοθέτησε για το πάρκο ήταν οι ορθές. Η κρατική χρηματοδότηση του πάρκου την τελευταία 5αετία αποτελεί ανεξιχνίαστο μυστήριο.
Οι επισκέπτες που είδαμε και αυτό το καλοκαίρι, είναι κάτοικοι όλης της Αττικής και ιδιαίτερα το απολαμβάνουν όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα πλέον να πάνε διακοπές ή να εξοπλίσουν με ακριβά κλιματιστικά και ειδικά θερμομονωτικά υλικά τα σπίτια τους. Είναι αδιανόητο ένας τόσο σημαντικός πνεύμονας οξυγόνου και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της Αττικής να διοικείται αποκλειστικά όπως ζητούν από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι θα το λειτουργούν ως τσιφλίκι τους.
Τα συνεχή υπομνήματα και καταγγελίες με τις εκατοντάδες υπογραφές των κατοίκων, η παρουσία μας στις συνεδριάσεις του φορέα και η επικοινωνία με τον πρόεδρο του φορέα και με τους δημάρχους (Ιλίου και Α. Αναργύρων) δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα στην προσέγγιση των δήμων για το πάρκο-δεξαμενή δωρεάν εκτάσεων προς εκμετάλλευση, ούτε και εμπράκτως απέδειξαν ότι έχουν άδολο ενδιαφέρον για τον χώρο. Πάρκιγκ, κατατμήσεις, περιφράξεις, θολά καθεστώτα παραχώρησης χώρων, σε διάφορες οργανώσεις (π.χ. οργάνωση «έδρα»), και διαχείριση εμπορικών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς άδειες λειτουργίας και συμβάσεις (κέντρο ιππασίας, delight κ.τ.λ.).Και το αρμόδιο υπουργείο κώφευε.
Αποτέλεσμα όμως και ανταπόκριση είχαμε και από τον κόσμο που αυξάνεται και απολαμβάνει έστω και σε αυτήν την κατάσταση το πάρκο και από τους «ειδικούς».
Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε και να διεκδικούμε ένα πάρκο υπερτοπικού χαρακτήρα με κρατική επιχορήγηση και χωρίς καμία εμπορική χρήση «ανταποδοτικού» χαρακτήρα που έτσι και αλλιώς δεν αποδίδουν τελικά με την ανοχή των δήμων και του φορέα ,τίποτα στο πάρκο πέρα από όχληση και φθορά. Απαιτούμε διαφάνεια και νομιμότητα στην οικονομική διαχείριση.
Απαιτούμε να σταματήσουν οι επιχειρηματικές δράσεις (ήδη έχει μετατραπεί σε πάρκο καφετεριών) και να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο η δωρεάν και ανεμπόδιστη χρήση του από τον κόσμο. Περιμένουμε να σταματήσει η καταστροφική παραχώρηση του χώρου με πολιτικές εκδηλώσεις φεστιβάλ και εκδηλώσεις τεραστίων μεγεθών.
Περιμένουμε να υιοθετηθεί ένα πλαίσιο «υποχρεώσεων και περιβαλλοντικών όρων» που είχαμε καταθέσει σε συνεργασία με φορείς για τις εκδηλώσεις που πληρούν τους όρους σύμφωνα με το Π.Δ.
Kανείς δεν έχει δικαίωμα να υποσκάπτει και να υποβιβάζει την ποιότητα του, για να μπορεί έπειτα να διεκδικήσει την «αναβάθμισή» του. Η προστασία του είναι αυτονόητη υποχρέωση καθενός από εμάς. Εναντιωνόμαστε στη συνολικότερη τακτική του Φορέα και του Υπουργείου ΥΠΕΚΑ όλο το προηγούμενο διάστημα (μη διαφάνεια στα οικονομικά, έλλειψη σχεδιασμού, συγκάλυψη και αδιαφορία για πιθανές παρανομίες και καταπατήσεις, συμφωνία για εκδηλώσεις από δήμους που επιβαρύνουν το Πάρκο). Θεωρούμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η απόφαση της γ.γ.ΥΠΕΚΑ να μην παραχωρήσει την διαχείριση του χώρου στους δήμους ,αλλά απαιτούμε άμεσα , το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και σχετικό κονδύλι από το αρμόδιο Υπουργείο για την συντήρηση του Πάρκου που οι υποδομές του και τα φυσικά του στοιχεία κάθε μέρα καταστρέφονται. Θα είμαστε όπως όλοι οφείλουμε πάντα κοντά στο πάρκο και στους κατοίκους που διεκδικούν τα αυτονόητα και δεν δέχονται τα αδιανόητα.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΚΟΥ Α. ΤΡΙΤΣΗ
(επικοινωνήστε μαζί μας στο e -mail: parkosos@yahoo.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου