Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

Πάρκο Τρίτση: Αλλάζει χέρια, αλλά τα «θα» μένουν ίδια

Με νομοθετική ρύθμιση, το ουσιαστικά «αδέσποτο» πάρκο Τρίτση προβλέπεται να περάσει στην αρμοδιότητα του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ), χωρίς αυτό να αποτελεί εγγύηση για την ανάδειξη της μοναδικής όασης του δυτικού λεκανοπεδίου, που καταστρέφεται από τη συστηματική εγκατάλειψη.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος (Δείτε παρακάτω) στους δημάρχους της περιοχής, που την αποδέχθηκαν ομόφωνα. Υποσχέθηκε και «προίκα» από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2017-2020), για να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα και να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη του πάρκου των 1.200 στρεμμάτων στα όρια των Δήμων Αγίων Αναργύρων και Ιλιου-Καματερού.
Το χρονικό
Χρόνια τώρα, το πάρκο αλλάζει απλώς «αφεντικά», αντιμετωπίζοντας τα ίδια ή και μεγαλύτερα προβλήματα. Στη δεκαετία του 1990 πέρασε από την αυτοδιοίκηση στην αρμοδιότητα του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, που χρηματοδότησε σημαντικά έργα, τα οποία όμως δεν τελείωσαν λόγω μεγάλης υπέρβασης του προϋπολογισμού και αργότερα αφέθηκαν στην τύχη τους. Το υπουργείο, πάντως, όριζε τον φορέα διαχείρισης, στον οποίο είχαν πλειοψηφία οι τοπικές αρχές.
Το μόνιμο πρόβλημα ήταν η έλλειψη πόρων και οι υποσχέσεις για χρηματοδότηση που είχαν δοθεί το 2007, αλλά έμειναν στα χαρτιά. Πέρυσι η ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ είχαν κόψει τις παροχές ρεύματος και νερού, αφού οι λογαριασμοί είχαν μείνει χρόνια απλήρωτοι. Οι τέσσερις εργαζόμενοι που έχουν απομείνει, πληρώνονται με πολύμηνες καθυστερήσεις, ενώ δεν υπάρχει νομική στήριξη, για να εισπραχθούν καθυστερούμενα ενοίκια πολλών χιλιάδων ευρώ από καφετέριες που λειτουργούν στο πάρκο.
Η κατάσταση έγινε πιο πολύπλοκη με τις «συνταγές» των μνημονίων, αφού στο όνομα του νοικοκυρέματος της δημόσιας διοίκησης, το 2012, καταργήθηκε ο φορέας διαχείρισης και συγχωνεύτηκε με αυτούς του Κηφισού και του Ελαιώνα, χωρίς να διοριστεί νέα διοίκηση. Παρ’ όλα αυτά, ο καταργημένος πρόεδρος, που παρέμενε στη θέση του λόγω του γνωστού διοικητικού αλαλούμ, τον περασμένο Ιούνιο επιχείρησε να νοικιάσει χώρους του πάρκου, αλλά δεν προχώρησε γιατί συνάντησε την καθολική αντίδραση των τοπικών φορέων.
Χ.ΤΖ.
Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών
Σύσκεψη υπό τον Υπουργό ΠΕΚΑ για το Πάρκο Τρίτση
Σύσκεψη υπό τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με θέμα το μέλλον του Πάρκου Τρίτση πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 27 Αυγούστου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, Κώστας Τριάντης, ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, ο Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων, Νίκος Σαράντης, ο Δήμαρχος Πετρούπολης, Θωμάς Κοτσαμπάς, ο Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης, ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρπας, οι Αντιδήμαρχοι Ιλίου, Γιώργος Λιόσης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αιγάλεω, Γιώργος Παπαδιάς, εκρόσωπος του Δήμου Χαϊδαρίου και ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) Ανδρέας Μποζίκας.
Στη σύσκεψη o Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, πρότεινε να μεταφερθεί η ευθύνη και διαχείριση του Πάρκου Τρίτση στον ΑΣΔΑ μαζί με πόρους που θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του, πρόταση την οποία οι Δήμαρχοι αποδέχτηκαν ομόφωνα. Όπως τόνισε ο Γιάννης Μανιάτης, είναι αναγκαίο η προστασία του περιβάλλοντος να γίνεται με τρόπο που διασφαλίζει το στόχο αυτό, αλλά την ίδια στιγμή έχει σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και μέσα από αυτή τη διαδικασία εξασφαλίζει ανταγωνιστικά και καινοτόμα εργαλεία χρηματοδότησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ανοίγονται νέοι δρόμοι στην αξιοποίηση κονδυλίων μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου ΣΕΣ 2014-2020 και εξασφαλίζεται έτσι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαν προκύψει στο παρελθόν, τόσο στο Πάρκο Τρίτση όσο και σε άλλους ανάλογους χώρους σε όλη την Ελλάδα.
Το επόμενο διάστημα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, θα καταθέσει στη Βουλή νομοθετική διάταξη, η οποία θα δίνει οριστική λύση στο ζήτημα της λειτουργίας του Πάρκου Τρίτση.
Πηγή: ΥΠΕΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου