Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016

Μετά τον Χάρη… Τώρα ο Γιώργος Π... της Odeon, της Parlophone, της Minos

Γράφει ο Δημήτρης Φεργάδης
Γιώργος Παπαμανώλης, Όλγα Κολοκοντέ, Μακης
Μάτσας, Λίτσα Κίτσου – η ρωμαλέα Minos
Ένας, ακόμα, ακάματος εργάτης της Δισκογραφίας, ο ανιδιοτελέστατος και πάντα πρόθυμος δια πάσαναγγαρείαν και …δύσκολη εργασίαν Γιώργος Παπαμανώλης, «έφυγε» (1936/27.02.2016). Ο έμπιστος, ο αυθεντικός, ο ευφυής, ο απαραίτητος Θεσσαλός… έφυγε. Λίγο μετά από τον Χάρη. Κολώνες κι οι δυο τους… Δωρικού ρυθμού ο Παπαμανώλης. Ιωνικού ο Χάρης.
Το «σκ’λι» που λένε (στο καλό Γιώργαρε) της Odeon, της Parlophone, της Minos. Χωρίς ποτέ «κανένα φως να πέφτει πάνω του». Κι ούτε που κι αυτός, ποτέ, να το ζητάει. Ταπεινό μαμούνι, χρήσιμο για όλα τα πρακτικά και τα δύσκολα… Ο… «παντός καιρού»… Γιώργος. Ο πανταχού παρών Ταλθύβιος[1] της μυθολογίας. Από την Χάλκη, όμως, αυτός… Της Λάρ’σας. Σώτερ και Σωτήρ…
Τον θυμάμαι απ’ τα παλιά… Ακούραστο, με το μυαλό ξυράφι, να φορτώνει αγόγγυστα, χαράματα στο ξεροβόρι τα δισκάκια του Περπινιάδη, του Ζαγοραίου, του Τσετίνη, του Αναγνωστάκη (διπλομετρημένα). Τις δύσκολες μέρες. Από το εργοστάσιο της ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ, Ηρακλείου 127. Ριζόπολις… Γωνία μαγαζί, αυτό… Τότε…
Την μεγάλη του, όμως, λεβεντιά την γνώρισα και την εκτίμησα, δεόντως, αργότερα... Σαν συνάδελφος... Όλυμπος και ταπεινό ρυάκι, αχάραγο, στον κάμπο...

Για ένα πράγμα ήσουν, πάντα, βέβαιος όταν αναλάμβανε δουλειά, τη δυσκολότερη, ο Γιώργος… Ότι θα γίνει… Και πολύ καλά μάλιστα… Πολυμήχανος Θερσίτης, πάντα του. Πετεινάρι χρονιάρικο… πάντα του.
Αντύπας, Μίνως Μάτσας, Γιώργος Παπαμανώλης
Θα λείψει ο Γιώργος… Πολύ… Όχι από αυτό που στενά ορίζεται Δισκογραφία… Αλλά από κάτι πολύ πιο ευρύ, πολύ πιο σημαντικό, πιο ανθρώπινο και γήινο…Θα λείψει ο Γιώργος… Γι’ αυτό που απέπνεε και που πραγματικά, ακόμα, ήτανε… Η αναλλοίωτη, στον χρόνο, ντοπιολαλιά του κι ένα χωράφι με σβώλους από φρέσκο χώμα… και σιτάρι. Κι οι πηγές του Πηνειού… Και είναι αυτά που ορίζουνε, πραγματικά, την ουσία και τη ρίζα της αισθητικής. Την ουσία και τη φλέβα της δημιουργίας…Την περισπωμένη της ζωής… Και όλα… δια σιωπής Παπαμανώλη.
Φτωχαίνουμε…
Καλό σου ταξίδι, Γιώργο. Θα σε θυμόμαστε για το αυθεντικό, το ακατέργαστο της καθημερινότητάς σου… και της… μπρουτάλ ευαισθησίας σου. Κοιμού εν ειρήνη… Ήσουν πάντα (για πολλούς κι εσύ) η μία, η σίγουρη λύση.
Σημείωση [1]
(Μυθολογία) Ταλθύβιος. Σπαρτιάτης κήρυκας και θεράπων, του Αγαμέμνονα. Που τον ακολούθησε και στην Τροία. Αναγκαίος και χρήσιμος, γιατί με την ευστροφία και τις ικανότητες του έλυνε παντός είδους προβλήματα του Αγαμέμνονα και λοιπών Αχαιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου