Το «ομορφούλη» χωριό στο Δήμο Αρκαδίων

Καλοκαιρινή βόλτα στο Μπελούσι
Της Μαριλένας Παπαδάτου

Στο βιβλίο του «Τα τοπωνύμια της Ζακύνθου» (Εκδόσεις ΕΡΜΗΣ 2002) ο Χρίστος Λιβέρης γράφει για την ονομασία του χωριού Μπελούσι: «Η φυσική διαμόρφωση της περιοχής είναι κάτι το πρωτοφανές. Τόσο για την ποικιλία των εναλλασσόμενων όγκων (από λόφους, φαράγγια και κοιλάδες), όσο και για την πλειάδα των πηγών (Κεφαλόβρυσο, νερόμυλοι και τα τοιαύτα. Προστιθέμενου, ότι και η πλούσια σε ποικιλία βλάστηση του παρουσιάζεται οργιώδης. Είναι αναμφισβήτητα η ωραιότερη και πλουσιότερη περιοχή της Ζακύνθου. Για αυτό τον όμορφο τόπο οι βενετοί εδιάλεξαν το χαϊδευτικό όνομα Balloccio (ομορφούλης)».
Ποιος μπορεί να κατηγορήσει τους Βενετούς για αυτή την επιλογή; Σίγουρα όχι όποιος έχει επισκεφτεί το συγκεκριμένο χωριό του Δήμου Αρκαδίων, αφού γρήγορα θα διαπιστώσει πως το όνομα ταιριάζει «γάντι» σε ένα χωριό που οι ντόπιοι στην πλειοψηφία τους επιμένουν να ονομάζουν Μπελούσι, αγνοώντας επιδεικτικά το όνομα Κυψέλη που δόθηκε στην περιοχή την περίοδο της Δικτατορίας. Η παραπομπή στο επίθετο «ομορφούλης» είναι πολύ λογική σε ένα τόπο που η ομορφιά βρίσκεται παντού: στις ήρεμες ακτές στο Κατραγάκι, στα καταπράσινα περιβόλια στο Κεφαλόβρυσο, στη θέα από την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπη και την Ενετική βαρδιόλα.
Μερικά σημεία στο Μπελούσι ξεχωρίζουν:
Το κέντρο του χωριού για παράδειγμα και τα σπίτια που στην κυριολεξία το ένα δίπλα στο άλλο απλώνονται γύρω από την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Αφορμής δοθείσης, να θυμίσουμε και το πανηγύρι της Εκκλησίας που γίνεται στις 26 Ιούλη και συγκεντρώνει επισκέπτες από όλο το νησί. Στο κέντρο του χωριού ξεχωρίζει επίσης το παλιό καμπαναριό της εκκλησίας της Παναγίας αλλά και οι μεγάλες παλιές καμπάνες.
Η ανηφορική διαδρομή προς τον Άγιο Χαραλάμπη , θα αποζημιώσει αυτούς που θα την ακολουθήσουν και θα απολαύσουν τη συγκλονιστική θέα προς την ακρογιαλιά αλλά και την ενετική βαρδιόλα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Η παλιά βρύση «κρυμμένη» σε ένα από τα στενά γραφικά σοκάκια του νησιού, δεν μπορεί να μην σε ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή, όταν προφανώς αυτός ο παλιός μηχανισμός κάλυπτε τις ανάγκες σε νερό των χωριανών.
θα μπορούσαμε να αναφερόμαστε σε πολλές ακόμη παραγράφους για τις ομορφιές του χωριού. Αφήνουμε όμως το φωτογραφικό υλικό να μιλήσει από μόνο του και να αποτελέσει αφορμή για μια επίσκεψη στο Μπελούσι, ακόμη και αν έχετε ήδη βρεθεί χιλιάδες φορές εκεί.

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα στο weekend ανήκουν στο Χάρη Βυθούλκα και περισσότερες μπορείτε να δείτε στο site www.harisphoto.com . Τον ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρησή τους. Πολλές ευχαριστίες και στο Νίκο Μπέτση για την πολύτιμη βοήθειά του!