Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΚΑΙ ΤΑ ...ΛΗΓΜΕΝΑ, ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ;


Γράφει ο Δημήτρης Φεργάδης

Μέχρι πρότινος όταν κάποιος στην παρέα απαντούσε λίγο έξω από το κλίμα και το πνεύμα της κουβέντας, τον βάζαμε στη θέση του λέγοντας:
Ρε ληγμένα πήρες; (Φάρμακα)
Τώρα που, όπως μαθαίνουμε, ο κόσμος άρχισε να αγοράζει και να καταναλώνει «ληγμένα» τρόφιμα, τι γίνεται;(άρθ. Τα ληγμένα, Λιάνας Κανέλλη, στο Ριζοσπάστη, 8/3/09 σελ. 5).
Τα νέα από τη Γαλλία. Συνταξιούχοι, άνεργοι, εργατόκοσμος με εισοδήματα πείνας, οι Αθλιοι του Ουγκώ, σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ να αγοράσουν… ληγμένα τρόφιμα σε τιμή (άκουσον – άκουσον) ευκαιρίας, 50% και πάνω, κάτω οι τιμές. (Μην εκπλαγείτε αν δείτε σύντομα να… διαφημίζονται… τα διατροφικά «πλεονεκτήματα» των ληγμένων τροφίμων.
Τώρα πώς γίνεται να επιτρέπεται σήμερα αυτό που δεν επιτρεπόταν χθες, να καταναλώνονται δηλαδή τα τρόφιμα που έπρεπε να πάνε για καταστροφή, είναι ένα άλλο, απόλυτα ερμηνεύσιμο, «θαύμα» του καπιταλισμού.
Εκεί που θα πλήρωναν, δηλαδή, για την απόσυρση και την καταστροφή, σήμερα τα… μοσχοπουλάνε με κέρδος πάνω από 50%-70% παρακαλώ (!!!)
Και μετά μου λέτε ότι η κρίση επήλθε από την απληστία μερικών, από την αρρυθμία των ελεγκτικών μηχανισμών κ.λπ.-κ.λπ. Οι έχοντες ανακράζουν ή καλύτερα κράζουν ως μη πεπτωκότα κοράκια: Δώσε μου κι άλλη μια κρίση.
Και από την μύγα, ξύγκι, λοιπόν;
Ναι, όσο εμείς καθεύδομαι, ναι.

 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου