Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, ΧΩΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Η «ανακαίνιση» του δημοτικού αναψυκτηρίου της κεντρικής πλατείας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, όπου η μισή πλατεία έχει περιφραχτεί με τσίγκινα προστατευτικά, ύψους 3,5 μέτρων περίπου, για να γίνονται οι εργασίες μακριά από τα «αδιάκριτα» βλέμματα των περαστικών.
Βέβαια, όλες αυτές οι εργασίες, η παραχώρηση του και όλα τα άλλα σχετικά, γίνονται ερήμην του κυρίαρχου οργάνου της πόλης που είναι το δημοτικό συμβούλιο, όπως έχουμε ξαναγράψει.
Το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του, από τον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της Δημοτικής Αναγέννησης, Σωτήρη Ραυτόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να γίνονται έργα στην κεντρική πλατεία της πόλης και οι δημοτικοί σύμβουλοι να μην έχουν ενημερωθεί.
Στην τοποθέτηση του απαίτησε να ενημερωθεί αμέσως και να του δοθούν αντίγραφα από την σύμβαση που υπογράφτηκε, τα σχέδια για τις εργασίες που θα γίνουν και τις σχετικές άδειες.
Στη συνέχεια και για το θέμα ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Νέας Εποχής Σταύρος Νικητόπουλος, ρώτησε αν όλες αυτές οι εργασίες γίνονται νόμιμα και προειδοποίησε για προσφυγή στις αρχές, αν δεν αναρτηθεί άμεσα η σχετική άδεια εργασιών από την πολεοδομία.
Σίγουρα, απαιτείται η άμεση αντίδραση και κοινή δράση θα λέγαμε, όσων εκ των συμβούλων της μειοψηφίας είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα.
Να σημειωθεί ότι η χθεσινή συνεδρίαση έγινε στις 3:30 το μεσημέρι (!) και με την απουσία του δημάρχου κ. Σαράντη.
Τα δικά μας σχόλια έχουν να κάνουν με την πλήρη υποβάθμιση του αναψυκτηρίου από την διοίκηση Σαράντη (συνεχίζοντας την πολιτική Τρίγκα) η οποία στα σχεδόν τρία χρόνια της θητείας της δεν έβαλε ούτε ευρώ για να την ανακαίνιση του. Που η διαχείρισή του και η όλη λειτουργία του σκόπιμα κυμάνθηκε σε συνθήκες απαξίας, ούτως ώστε να δικαιολογηθεί σήμερα η παραχώρησή του στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Ας αναλογιστούμε λοπόν:
Αυτή η δημοτική αρχή των μεγάλων λόγων και των παραμυθένιων κήπων της Χαλιμάς ήταν ανίκανη να κάνει μια μελέτη διαμόρφωσης του χώρου;
Ήταν ανίκανη να κάνει μια μελέτη βιωσιμότητας του δημοτικού αναψυκτηρίου;

Είναι ανίκανη να το λειτουργήσει;
Δεν θα πούμε με σιγουριά όχι, αλλά προς τα εκεί κλείνουμε.
Όμως πιστεύουμε ότι βασικός λόγος είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, την οποία ακολουθούν και φυσικά τους οδηγεί εκεί: στην παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Περνούν κι από το μυαλό μας όμως ότι ίσως είναι και άλλου είδους σκοπιμότητες...
Μόνο θυμηθείτε ότι προβλέψαμε, το ποιος ιδιώτης θα πλειοδοτούσε στον διαγωνισμό που προκήρυξαν...
Δυο γενικά λόγια για την πλατεία
Η πλατεία χρησιμοποιείται πάνω από δυο αιώνες ως ένας χώρος περιπάτου και θεαμάτων, διαφόρων εκδηλώσεων ή συγκεντρώσεων (πολιτιστικών, πολιτικών, εκθέσεων κλπ) για μια σύντομη ανάπαυλα του πεζοπόρου ή κάθε περιπλανώμενου, εν τέλει για τη συνεύρεση ή συνάθροιση διαφορετικών ανθρώπων. Έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για να παίζουν τα μικρά παιδιά ή να κάνουν ποδήλατο.
Η πλατεία είναι ένας ζωντανός δημόσιος χώρος μέσα στην καρδιά της κάθε πόλης, της κάθε συνοικίας. Η πλατεία δεν μπορεί να μετατρέπεται σε χώρο εμπορικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, δεν μπορεί να παραχωρείται στα ιδιωτικά συμφέροντα για εκμετάλλευσή της με σκοπό το κέρδος. Η πλατεία δεν μπορεί να χτίζεται, ούτε με πρόχειρη ούτε με σταθερή κατασκευή. Όμως έτσι όπως την κατάντησαν λειτουργεί ως περιβάλλον χώρος ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Και σύντομα με την πορεία που ακολουθείται σήμερα από τους νεοφιλελεύθερους θα επιχειρηθεί να αποτιμηθεί κάθε ελεύθερος χώρος της για αξιοποίηση. Μη σας φανεί παράξενο, συνυπολογίζοντας ότι για κάθε προσφερόμενη υπηρεσία του δήμου πληρώνουμε, σε λίγα χρόνια να «αξιοποιηθούν» έτσι τα παγκάκια της, που για να τα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να βάζουμε ευρώ στον κερματοδέκτη τους!
Ας προβληματιστούμε λοιπόν, κατά πόσον μια πλατεία μπορεί να μετατρέπεται σε αναψυκτήριο, σε bar, σε club ή σε κέντρο διασκέδασης (!) ακόμα και για ποτά και καφέδες του ενός ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου