Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΟΣ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2010

Το 56% τα των τακτικών εσόδων του είναι από φόρους και τέλη

Ψηφίστηκε ο δημοτικός προϋπολογισμός για το έτος 2010 από την πλειοψηφία του κ. Σαράντη, με όλες τις πλευρές της αντιπολίτευσης να τον καταψηφίζουν (μόνη εξαίρεση η κυρία Ζαλαγκούδη) και με τους δημοτικούς συμβούλους Στ. Νικητόπουλο και Σωτ. Ραυτόπουλο να τον καταγγέλλουν ως φορομπηχτικό.
Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα και μόνο η ανάγνωση των τακτικών εσόδων δείχνουν σε τι δρόμο έχει οδηγήσει η δημοτική αρχή του κ. Σαράντη το Δήμο Αγίων ΑναργύρωνΑπό το σύνολο των τακτικών εσόδων που προϋπολογίζει η δημοτική αρχή, δηλαδή 19.466.975,40€, το 56,60% είναι από φόρους και τέλη και το 43,40% από τις επιχορηγήσεις (ΚΑΠ).
Ακόμα και αν προσθέσουμε στα έσοδα κάποιες επιχορηγήσεις από τα έκτακτα έσοδα (π.χ. ΣΑΤΑ, Σχολεία) τα οποία σήμερα θα μπορούσαμε να τα θεωρήσουμε δεδομένα (ποτέ κανείς δεν ξέρει) η εικόνα δεν αλλάζει δραματικά.
Και πλασματικός και αυξημένα τα τέλη και οι φόροι
Σύσσωμη επίσης ήταν η διαπίστωση της πλασματικότητας του προϋπολογισμού, τον οποίο η δημοτική αρχή επιχείρησε να τον παρουσιάσει «ως διεκδικητικό» επειδή τάχα μου, τάχα μου τον παραφούσκωσε με κονδύλια και υποτιθέμενες επιχορηγήσεις.
Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι αυξημένα κατά 28% περίπου και παρότι ζητήθηκαν εξηγήσεις, η απάντηση ήταν «μη δίνετε σημασία στα νούμερα».
Αυξημένα παρουσιάζονται μια σειρά από τέλη, όπως του νεκροταφείου κατά 65%, της χρήσης κοινόχρηστων χώρων κατά 40%, οικοδομικών αδειών κατά 100%, ρύπανσης κατά 200%, οι φόροι ηλεκτροδοτούμενων χώρων κατά 60%, τα παράβολα έκδοσης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά 100%, τα παράβολα αδειών παραμονής αλλοδαπών κατά 67%, τα πρόστιμα λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής χρεών 50%, τα έσοδα από πρόστιμα του ΚΟΚ κατά 120%.
Να σημειωθεί ότι δεν υπήρχε για μια ακόμη φορά αιτιολογική έκθεση, η οποία απαραίτητα θα έπρεπε να συνοδεύει τους αριθμούς που παρουσιάστηκαν. Δεν υπήρχε επίσης ούτε κατάσταση της μέχρι σήμερα υλοποίησης του τρέχοντος προϋπολογισμού, όπως κατά το παρελθόν έκαναν οι προκάτοχοι του κ. Σαράντη.
Από τη συνεδρίαση ξεχωρίσαμε:
Την «κριτική» της Τζ. Ζαλαγκούδη για τις αυξήσεις στο νεκροταφείο, όπου στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται στον νεκροταφείο δεν αντιστοιχούν με τα υψηλά τέλη που πληρώνουν οι συμπολίτες μας! Επίσης την διαφωνία της για τον εορταστικό φωτισμό τον οποίο χαρακτήρισε αντιαισθητικό (επιεικώς απαράδεκτο) και για την αναγκαιότητα της ετήσιας επιβάρυνσης του δήμου.
Την υπενθύμιση του Στ. Νιτητόπουλου στους κομπασμούς της δημοτικής αρχής ότι θα υλοποιούσε κατά μεγάλο ποσοστό τον προϋπολογισμό (40% το 2007, 38% το 2008). Τον σχολιασμό του για τις αυξήσεις στα υπερβολικά προϋπολογιζόμενα έσοδα από το νεκροταφείο, διερωτώμενος αν η δημοτική αρχή «ενόψει του ιού Η1Ν1, προσδοκά τουλάχιστον διπλασιασμό των θανάτων, οπότε θα έχουμε και διπλασιασμό των εσόδων». Για τις αυξήσεις στα τέλη διαφημίσεων, όταν η πόλη είναι γεμάτη από διαφημιστικές πινακίδες και ο δήμος έχει λιγοστά έσοδα (88.000€ το 2008 από τα 400.000€ που προϋπολογίστηκαν). με α έσοδα
Την «αγωνία» του Μ. Πούλιου να δηλώσει ότι ψηφίζει τον προϋπολογισμό!
Την τοποθέτηση του Σωτήρη Ραυτόπουλου, ο οποίος έκανε μια γενική αναφορά για το ρόλο των δήμων ως μέρος του κρατικού μηχανισμού που υλοποιεί τις αντιλαϊκές επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός, τον οποίο χαρακτήρισε ως αντεργατικό, αντιλαϊκό και φορομπηχτικό.
Για τα δημοτικά τέλη υπενθύμισε ότι έγιναν αυξήσεις τα τρία προηγούμενα χρόνια πάνω από 15% και φέτος δεν έβαλαν λόγω των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.
Ο Ραυτόπουλος τόνισε ότι κυρίαρχη πολιτική της δημοτικής αρχής είναι να εισπράττει χρήματα από το «μόνιμα υποζύγια» της, δηλαδή από τα λαϊκά στρώματα. Με την πολιτική που ακολουθείται δεν θα εισπραχθεί τίποτα από τις διαφημίσεις, εξαιτίας της πολιτικής υπεράσπισης των ιδιωτικών συμφερόντων. Έχει αποδειχθεί και αποδεικνύεται καθημερινά.
Η δημοτική περιουσία παραχωρείται σιγά – σιγά στα ιδιωτικά συμφέροντα. Απαξιώθηκε το γηπεδάκι (έννατι του δημαρχείου) για να παραχωρηθεί στους ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ.
Έχουμε διαφορετική, αντίληψη, είπε, για τα προβλήματα.
Για παράδειγμα: Τι χρειάζεται μια ανάπλαση πλατείας όταν με αυτά τα χρήματα μπορούμε να αγοράσουμε μια καινούργια πλατεία; Ο δημότης καταλαβαίνει τι σημαίνει ανάπλαση. Εμείς θέλουμε έργα υποδομών και όχι βιτρίνας.
Αναφέρθηκε επίσης στα παρακρατημένα που δεν διεκδικούνται και που αντιστοιχούν σε 1.200 ανά κάτοικο (60.000.00€).
Κατέληξε δε με τη δήλωση ότι καταψηφίζεται από τη Δημοτική Αναγέννηση ο προϋπολογισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου