Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Εκλογική διακήρυξη της “Αλληλεγγύης”

1. Είμαστε ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι
Ζούμε σήμερα σε μια κρίση που τη δημιούργησαν οι τράπεζες και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μια κρίση που μέσω του μνημονίου, που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) επιχειρούν να τη φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων.
Αποφάσισαν να τα ισοπεδώσουν όλα, δίνοντας από τη μια λεφτά στις τράπεζες και από την άλλη φορτώνοντας την κοινωνία φόρους, ανεργία, μείωση μισθών και συντάξεων, απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, διάλυση των δημόσιων μεταφορών, αποχώρηση του Δημοσίου από την υγεία, την παιδεία με παράλληλη ιδιωτικοποίησή τους.
Η κοινωνική ασφάλιση καταργείται, τα νοσοκομεία παραλύουν, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί κλείνουν, τα σχολεία βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση μετά τη μεταπολίτευση.
Η οργή, η αγανάκτηση και η απογοήτευση γι’ αυτή την οικονομική και πολιτική χρεοκοπία πρέπει να γίνει συμμετοχή.
Πρέπει να γίνει δράση.
Πρέπει να βγει στο προσκήνιο.

2. Ήρθε η ώρα να βγούμε στο προσκήνιο
Άνδρες, γυναίκες, εργαζόμενοι, άνεργοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, μόρφωσης και ηλικίας, µπορούµε και πρέπει να πάρουµε τη ζωή και την πόλη στα χέρια µας. Γιατί η παρέµβαση στα όσα συµβαίνουν στην πόλη και επηρεάζουν τη ζωή µας δεν είναι δουλειά κάποιων «ειδικών». Είναι υπόθεση ΟΛΩΝ.
Σε µια εποχή συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας και περιορισµού των κοινωνικών δικαιωµάτων, είναι απαραίτητο ο Δήµος να είναι αλληλέγγυος στους πολίτες και όχι διαχειριστής της πολιτικής που εφαρμόζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση απαιτείται η συµβολή κάθε ενεργού πολίτη.
3. Δεν έχουμε κανένα προσωπικό συμφέρον και καμία διαπλοκή με συμφέροντα
Γνωριστήκαμε μαζί σας το προηγούμενο διάστημα στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής μας στους Δήμους Αγίων Αναργύρων και Καματερού, με την «ΑΠΟΔΡΑΣΗ» και την «ΕΞΟΔΟ».
Είμαστε άνθρωποι που εδώ και χρόνια παλεύουμε ενωτικά, για τα προβλήματα της πόλης μας: Σχέδιο πόλης στο Καματερό, Πάρκο Τρίτσης, Προαστιακός, 301 Ε.Β., προβλήματα μετακίνησης, προβλήματα εργαζομένων στους Δήμους, Βρεφονηπιακοί σταθμοί κεραίες κινητής τηλεφωνίας και καλώδια υψηλής τάσης (ΔΕΗ) είναι λίγα μόνο από αυτά που μας ένωσαν. Με συλλόγους, γονείς και πολίτες ανταμώσαμε, προσπαθήσαμε και σε αρκετές περιπτώσεις επιβάλαμε και λύσεις.
4. Νέο τοπίο στην Αυτοδιοίκηση με τον «Καλλικράτη»
Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας με τον Καλλικράτη το πρόγραμμα ΔΝΤ-ΕΕ στην τοπική αυτοδιοίκηση προχωρά σε συνενώσεις Δήμων, συγχωνεύσεις οργανισμών, απολύσεις (35.000 άμεσα, 65.000 βραχυπρόθεσμα), ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, νέους φόρους και πετσοκομμένη χρηματοδότηση.
Αν συμπληρώσουμε την εικόνα με τη μεταφορά στην Τοπική Αυτοδιάλυση συνολικά 299 αρμοδιοτήτων έχουμε την απαραίτητη εικόνα του επόμενου διαστήματος.
Οι νέοι Δήμοι θα δοκιμάσουν με οδυνηρό τρόπο τις οικονομικές πολιτικές και τις κοινωνικές επιλογές που επιβάλλονται από το Μνημόνιο, με αποτέλεσμα να θιγούν όλες οι κοινωνικές παροχές και ειδικότερα:
- Οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και όλες οι προνοιακού τύπου δραστηριότητες.
- Για τα σχολικά συγκροτήματα εκφράζεται, συνεχώς η αγωνία για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας και συντήρησής τους.
- Έργα αναβάθμισης του περιβάλλοντος, έργα υποδομής και οι υπηρεσίες καθαριότητας θα υποβαθμιστούν.
Οι Δήμοι θα αντιμετωπίσουν ακόμα και το ενδεχόμενο πτώχευσης, εαν δεν βρουν άλλους τρόπους να αποκτήσουν έσοδα. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος σε επιπλέον φορολογία, αύξηση των δημοτικών τελών και ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών (υγεία, παιδεία, αθλητισμός).
5. Με μέσο τη συμμετοχή, τη δημοκρατία και τη διαφάνεια διεκδικούμε:
- Ένα Δήμο των Πολιτών, συμμετοχικό, με ουσιαστική συμμετοχή μέσα από Συνελεύσεις των κοινωνικών φορέων, των τοπικών κινημάτων.
- Ένα Δήμο με διαφάνεια στη λειτουργία του και διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου. Με συνελεύσεις κατοίκων ή άλλα λαϊκά όργανα και θεσμούς.
- Ένα Δήμο διεκδικητικό απέναντι στις άλλες βαθμίδες της Διοίκησης και της κρατικής εξουσίας.
- Ένα Δήμο που θα καθιερώσει ενιαία σχέση εργασίας όλων των εργαζομένων στο Δήμο, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με διαφανείς διαδικασίες καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες της πόλης.
- Ένα Δήμο που θα νοιάζεται για τον άνθρωπο, και το μέτρο του πολιτισμού του θα είναι η φροντίδα των ασθενέστερων ομάδων.
- Ένα Δήμο που θα αναπτύξει υπηρεσίες πρόνοιας, με ιδιαίτερες ευαισθησίες για τις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες, οι οποίες θα εκφράζονται και στην πολιτική των δημοτικών τελών και των δικαιωμάτων.
- Ένα Δήμο αντίθετο σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, και ιδιωτικο-οικονομικής διαχείρισης των υπηρεσιών που αφορούν στην εκπαίδευση, το περιβάλλον, την υγεία, τον πολιτισμό.
- Ένα Δήμο με προϋπολογισμό ΑΝΑΓΚΩΝ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ σε αντίθεση με το σημερινό προϋπολογισμό άχρηστων δημοσιοσχετίστικων ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ.
- Ένα Δήμο ενεργό αρωγό των τοπικών παραγωγικών δυνατοτήτων, με ανάπτυξη δικτύων παραγωγών – καταναλωτών.
- Ένα Δήμο που θα απορρίπτει το θεσμό των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε όλες τις κοινωφελείς λειτουργίες των Δήμων.
- Ένα Δήμο με οικολογικό προσανατολισμό στις δράσεις του.
Σε µια περίοδο έντονης οικονοµικής κρίσης αλλά και ταυτόχρονα µέσα στο ιδιαίτερα σκληρό τοπίο που δηµιουργεί ο «Καλλικράτης» να παλέψουμε όλοι μαζί για ένα Δήμο κοινωνικής ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ κοντά στους δηµότες και τους κατοίκους του.
Αλληλεγγύη, 17/9/2010

http://www.a-po-drasi.gr/?p=830

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου