Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ενάντα στην εμπορευματοποίηση του Πάρκου Τρίτση

Σε συγκέντρωση καλεί ο Αγρός αύριο Τρίτη, 15-3-2011, ώρα 9:30 π.μ. την ώρα που έχει προγραμματιστεί η δημοπράτηση του αναψυκτηρίου στην κάτω λίμνη του Πάρκου.
Διαβάστε την ανακοίνωση - πηγή:Αγρός

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ... ΟΙΚΟΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ


Την Τρίτη 15 Μαρτίου και ώρα 11 π.μ. ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση καλεί σε δημοπράτηση για τη λειτουργία μιας ακόμη επιχείρησης, αυτή τη φορά μιας «οίκο» καφετέριας στην κάτω λίμνη, με 60τ.μ. στεγασμένο τσιμεντοκτίσμα και 700τ.μ. περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο!
Το κάλεσμα του Φορέα θα μπορούσε να έχει τίτλο: «Πρόσκληση στους απανταχού καλοθελητές εμπορευματοποίησης και λεηλασίας του πάρκου». Για λόγους όμως ευπρέπειας, αλλά περισσότερο για να εξασφαλίσει τη συναίνεση από τους κατοίκους των περιοχών και τους χιλιάδες επισκέπτες του πάρκου, υιοθετεί τη δοκιμασμένη συνταγή με τη γνωστή οικολογίζουσα φρασεολογία και τις «πράσινες» γαρνιτούρες. Έτσι, η συγκεκριμένη επιχείρηση βαφτίζεται «οικοαναψυκτήριο», ενώ το περιβαλλοντικό του «έργο» υποστηρίζεται από... οικολογικά γλυκά ταψιού και «πράσινες» πάστες και πίτες! Και βέβαια, όλη η προκήρυξη διατρέχεται από ένα πνεύμα ευαισθησίας και φροντίδας από την πλευρά του Φορέα, στην προσπάθεια να πειστούμε ότι δεν πρόκειται για καμιά δραστηριότητα που θα πλήξει το χαρακτήρα του πάρκου.
Ποιον προσπαθούν να κοροϊδέψουν όμως;
Μετά την τεράστια τσιμεντοκαφετέρια στο κέντρο του πάρκου, το ερπετάριο, τα Natura shops κι ένα πλήθος μικροπωλητών, τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται εντατικοποίηση των σχεδίων εμπορευματοποίησης του: από τη μία, η επιχείρηση ενοικίασης αλόγων, τα σχέδια για ενοικίαση ποδηλάτων, το βιβλιοπωλείο με την οικολογική μόστρα και με διευθύνοντα σύμβουλο τον Κόκκαλη -ο οποίος εισβάλλει επιχειρηματικά και σε ευρύτερο πεδίο εντός του πάρκου- και οι ενοικιάσεις εκτάσεων του πάρκου σε οικοεμπόρους και κομματικά φεστιβάλ. Κι από την άλλη, οι διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις επαγγελματιών οικολόγων (ΚΕΑΝ, οργάνωση ΓΗ, ορνιθολογική, ΑΝΙΜΑ), που εισέβαλαν στο πάρκο και σκοπό έχουν να λειάνουν το δρόμο της λεηλασίας του, πουλώντας οικοευαισθησία -το οικοβιβλιοπωλείο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Και δε λείπουν και πολιτιστικές φιέστες, όπως αυτές του τσιφλικά του πάρκου δηλ. του δήμου Ιλίου, αλλά και μαζώξεις της... αφρόκρεμας! της αστικής τέχνης, όπως το συμπόσιο γλυπτικής. Τα τελευταία, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι αγνά προθέσεων. Τίποτα όμως δε θα μπορούσε να θεωρηθεί τέτοιο, όταν δρομολογείται από φορείς που έχουν διοριστεί για να σπείρουν τη λογική της εκμετάλλευσης ή «αξιοποίησης» (πιο sic όρος).
Το πάρκο είναι στο μάτι του κυκλώνα
Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά γι" αυτό που ήδη συμβαίνει στο πάρκο. Οι πρόσφατες εξαγγελίες της υπουργού περιβάλλοντος, όπως και άλλων παρατρεχάμενων της για αξιοποίηση των εκτάσεων του και αυτοχρηματοδότηση, είναι δηλωτικές των προθέσεων. Το πάρκο τεμαχίζεται σε εμπορευματοποιημένες ζώνες, όπου έχεις πρόσβαση μόνο με την κατανάλωση κάποιου προϊόντος ή υπηρεσίας. Φράχτες, security, αστυνομία, ήδη κάνουν εμφατικά την παρουσία τους. Όμως το πάρκο «ανήκει» στους ανθρώπους που το επισκέπτονται, στα δέντρα, τα ζώα του... Δε χρειαζόμαστε με κανένα τρόπο καμιά εμπορική αξιοποίηση του πάρκου, γιατί κάτι τέτοιο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση του. Το πάρκο θα παραμείνει ζωντανό, αν όλοι κι όλες μας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε γι’ αυτό, να το φροντίζουμε, να λειτουργούμε μέσα σε αυτό χωρίς να αναθέτουμε σε διαμεσολαβητές, ειδικούς, εμπόρους και εργολάβους την τύχη του.
Η τύχη του πάρκου είναι δική μας υπόθεση. 
ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ 
ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΙΤΗ 15 ΜΑΡΤΗ ΩΡΑ 9.30 π.μ. 
στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης (Σπ. Μουστακλή 23 μέσα στο πάρκο, είσοδος από Λ. Δημοκρατίας ) όπου θα γίνει η δημοπράτηση της καφετέριας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου