Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ανοιχτή συνέλευση Αγίων Αναργύρων - Καματερού

Επόμενο ραντεβού, Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011
Με την προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ «Zανόν: Ένα Εργοστάσιο υπό Εργατικό Έλεγχο», έκλεισε ο πρώτος κύκλος των ανοιχτών συνελεύσεων Αγίων Αναργύρων – Καματερού.
Οι συνελεύσεις έχουν δώσει ένα ξεχωριστό χρώμα στην πλατεία Αγίων Αναργύρων, όπου, κάθε Πέμπτη, δεκάδες νέοι και νέες μαζεύονται, συζητούν και δρουν επιχειρώντας να δημιουργήσουν εστίες αντίστασης και αλληλεγγύης στην γειτονιά μας. Η προσπάθεια αυτή, ανταποκρινόμενη και στο κάλεσμα της πλατείας συντάγματος, ξεκίνησε την Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011, με συναντήσεις κάθε εβδομάδα, αλλά, λόγω του καλοκαιριού, θα υπάρξει μια μικρή ανάπαυλα. Το επόμενο ραντεβού προγραμματίζεται για την Πέμπτη, 25 Αυγούστου, με σειρά εκδηλώσεων και δράσεων.
Πληροφορίες, αλλά και την ταινία που προβλήθηκε, μπορείτε να βρείτε στην σελίδα: http://www.sporos.org/zanon
ή στη συνέχεια:

Zανόν: Ένα Εργοστάσιο υπό Εργατικό Έλεγχο

Μετά από σκληρούς αγώνες με την εργοδοσία, οι εργάτες της κεραμοποιίας Ζανόν, στο νότο της Αργεντινής, κατέλαβαν το εργοστάσιο και από τον Μάρτιο του 2002 το λειτουργούν μόνοι τους. Με βάσεις τους την αλληλεγγύη και την αυτοδιαχείριση, οι εργάτες κατάφεραν να αποτρέψουν όλες τις απόπειρες καταστολής. Παράλληλα, βελτιώνουν συνεχώς την παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου και τις συνθήκες εργασίας σε αυτό.
Το ντοκιμαντέρ, προϊόν πολλών ημερών συμβίωσης με τους εργάτες, επιχειρεί με άμεσο τρόπο να μεταδώσει την εμπειρία των ανθρώπων της Ζανόν. Πραγματεύεται με ζεστασιά και απλότητα την ιστορία, το παρόν αλλά και το μέλλον του αγώνα τους, τις σχέσεις αλληλεγγύης μεταξύ τους αλλά και με την τοπική κοινωνία, την καθημερινότητα μιας άλλης, κοινωνικής εργασίας, χωρίς αφεντικά και επιστάτες. Προσοχή, εμπνέει :)
Παραγωγή: Αk Kraak (Γερμανία)
Γλώσσα: Ισπανικά (ελληνικοί υπότιτλοι)
Έτος παραγωγής: 2003
Ο υποτιτλισμός έγινε από τη συνέλευση Tristero (Θεσ/νίκη)
Διάρκεια 52 λεπτά
18/8/09.
Οι εργαζόμενοι στο κατειλημμένο εργοστάσιο κεραμικών, FASINPAT (εργοστάσιο χωρίς αφεντικά), κέρδισαν μια σημαντική νίκη αυτή η εβδομάδα: το εργοστάσιο ανήκει πλέον οριστικά στους εργαζόμενους και με το νόμο. Το επαρχιακό νομοθετικό σώμα τάχθηκε υπέρ της απαλλοτρίωσης του εργοστασίου κεραμικής και της παράδοσης του στο συνεταιρισμό των εργαζομένων για να το διαχειριστούν νόμιμα και όπως αυτοί νομίζουν. Από το 2001, οι εργαζόμενοι της Zανόν αγωνιζόντουσαν για τη νομική αναγνώριση του εργατικού ελέγχου στο μεγαλύτερο εργοστάσιο κεραμικής της Λατινικής Αμερικής (ΠΗΓΗ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου