Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Αντιδρούν ...στην πολιτική που υπηρετούν;

Οι δήμοι αποφάσισαν να κλείσουν τα δημαρχεία σήμερα Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012 για 4 ώρες και διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο υπουργείο εσωτερικών, μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο που έχουν περιέλθει από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Άμεση διεκδίκηση είναι η απόδοση του ποσού των 450 εκατομμυρίων ευρώ που έπρεπε να είχε γραφτεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.
Στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον δήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού και πρόεδρο της ΠΕΔΑ Νίκο Σαράντη, όχι μόνο δεν γίνεται λόγος για τις ευθύνες που έχουν αυτές οι ίδιες οι δημοτικές αρχές που υπηρέτησαν και υπηρετούν τις αντιλαϊκές πολιτικές, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, αλλά αναρωτούνται:
«Μήπως δεν αντιλαμβάνονται τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι η Αυτοδιοίκηση έχει επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος των ευθυνών του κράτους για την ανακούφιση των πολιτών που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης;»
Κάνουν λόγο για τις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων τους, των εργαζομένων δημοτών τους, την μείωση των δομών που ξεπέρασαν το 70%, δεν μας αναφέρουν το πόσο πολύ διαφήμισαν και αγωνίστηκαν για να υλοποιηθούν ο Καλλικράτης και το υπόλοιπο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει σήμερα την αυτοδιοίκηση.

Αναφέρουν το «πάγωμα» των προσλήψεων και τις ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά δεν μας λένε ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «λαγοί» για την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, το χτύπημα της σταθερής, μόνιμης και πλήρους εργασίας, χρόνια τώρα, από τα περίφημα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης μέχρι τις μέρες μας με τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας».
Κόπτονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες τους, αλλά έχουν χαρατσώσει τους κατοίκους της περιοχής τους με δυσβάσταχτα τέλη και φόρους.
Κάνουν λόγο για κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, αλλά, δεν πέρασε πολύς καιρός που μας αποκαλούσε φοροφυγάδες για την άρνησή μας να πληρώσουμε το χαράτσι της ΔΕΗ (Θυμηθείτε)
Φυσικά ούτε λέξη δεν βρήκαν να γράψουν για το ποιος εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές, έτσι αόριστα εφαρμόζονται. Λέξη για την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου των κομμάτων τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, λέξη για το ΔΝΤ, την τρόικα, την ΕΕ.
Βρήκαν πάντως και χώρο να γράψουν μια αράδα και για πάρτη τους, δηλαδή «ότι ανάλογες είναι οι περικοπές και στις αποζημιώσεις των αιρετών της Αυτοδιοίκησης»!

Δελτίο τύπου της 23/03/2012:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Δήμων της Αττικής την Τρίτη 27 Μαρτίου.

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής
Δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού

Φτάνει πια η υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης
και των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες
Αγαπητοί συμπολίτες,
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκπέμπει SOS! Οι Δήμοι σ’ όλη τη χώρα ασφυκτιούν κάτω από το βάρος των μεγάλων μειώσεων στην κρατική χρηματοδότηση και των λοιπών περικοπών που υφίστανται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Είναι πλέον άμεσος ο κίνδυνος να διακοπεί η λειτουργία σημαντικών υπηρεσιών που παρέχονται στους δημότες.
Οι Δήμοι έχουν ήδη κάνει και με το παραπάνω οικονομία στις δαπάνες τους.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει το μεγαλύτερο από κάθε τομέα του δημοσίου μερίδιο συμμετοχής στη μείωση δαπανών μετά την εφαρμογή του Μνημονίου. Η συνολική χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό από 5 δις το 2009 μειώνεται σε λιγότερο από 2,5 δις το 2012!
Επίσης, στους Δήμους η μείωση δομών έχει ήδη ξεπεράσει το 70%. Από 1034 Δήμους που υπήρχαν το 2010 σήμερα υπάρχουν 325 και από 5.880 Νομικά Πρόσωπα μόλις 1.138.
Με το ενιαίο Μισθολόγιο οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στους Δήμους φτάνουν κατά μέσο όρο το 30% και βέβαια σωρευτικά στην τελευταία τριετία ξεπερνούν το 40%. Οι μισθοί στην Αυτοδιοίκηση ούτως ή άλλως ποτέ δεν ήταν μεγάλοι, με αποτέλεσμα σήμερα οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους να δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες είναι οι περικοπές και στις αποζημιώσεις των αιρετών της Αυτοδιοίκησης.
Μεγάλα κενά έχουν δημιουργηθεί στις Υπηρεσίες των Δήμων.
Με το «πάγωμα» των προσλήψεων από το 2010 και τη δραστική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, οι περισσότεροι Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό.
Κι αυτό συμβαίνει ενώ οι Δήμοι έχουν επιφορτιστεί τα τελευταία χρόνια με όλο και περισσότερες αρμοδιότητες που αφορούν την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών,
από την καθαριότητα και τη συντήρηση του πρασίνου μέχρι τη λειτουργία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών και από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας και τα ΚΑΠΗ μέχρι τα ΚΕΠ, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.
Οι Δήμοι αγωνίζονται για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.
Μήπως δεν αντιλαμβάνονται τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι η Αυτοδιοίκηση έχει επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος των ευθυνών του κράτους για την ανακούφιση των πολιτών που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης;
Γιατί οι Δήμοι δεν κλείνουν τα μάτια και δεν μένουν απαθείς μπροστά στην πολύ αρνητική κατάσταση που διαμορφώνεται στην πατρίδα μας για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους, και κυρίως για τους πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργους.
Οι συνεχείς μειώσεις των μισθών και συντάξεων, οι αυξήσεις των φόρων πάνω στους ίδιους και τους ίδιους οδηγούν την οικονομία σε βύθιση και την κοινωνία μας σε αδιέξοδο. Αυξάνονται επικίνδυνα οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι απελπισμένοι.
Μπροστά στην αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης η Αυτοδιοίκηση υλοποιεί σε κάθε γωνιά της χώρας προγράμματα στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
Οι τόσο κρίσιμες αυτές δράσεις και λειτουργίες απειλούνται με στραγγαλισμό και πλήρη απαξίωση, όταν περικόπτονται ακόμη περισσότερο οι οικονομικές δυνατότητες των Δήμων.
Όχι σε νέες περικοπές που κλείνουν τους Δήμους και καταργούν κάθε εξυπηρέτηση των πολιτών.
Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε νέες περικοπές στα ήδη πολύ μειωμένα (όπως είπαμε παραπάνω) έσοδα των Δήμων.
Αυτή η προοπτική μέσα στο γενικότερο αρνητικό κοινωνικό περιβάλλον είναι απολύτως απαράδεκτη.
Αποτελεί στάση ευθύνης για εμάς να πούμε «ως εδώ». Φτάνει πια με την υποχρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης.
Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα την εξυπηρέτηση των πολιτών, τους μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας, την εύρυθμη λειτουργία των Αυτοδιοικητικών θεσμών.
Σ’ αυτό τον αγώνα προσδοκούμε στη συμπαράσταση όλων των συμπολιτών μας.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Δήμων της Αττικής την Τρίτη 27
Μαρτίου, ώρα 12:00 στην Πλ. Κλαυθμώνος (Υπουργείο Εσωτερικών).
Ο Δήμαρχος
Αγίων Αναργύρων-Καματερού
Νίκος Α. Σαράντης
Πρόεδρος Π.Ε.Δ.Α.

2 σχόλια:

  1. κι οχι μονο,αλλα εξακολουθουν να στηριζουν την πολικη της κυβερνησης..νομιζουν οτι εχουν να κανουν με προβατα,πλανωνται πλανην οικτραν..μονο να γινουν οι εκλογες, και θα δουν που θα πανε ολοι αυτοι οι αθλιοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλουν και τον κοσμο σε συμπαρασταση !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή