Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Σχετικά με το σημερινό άρθρο της εφ. "Τα Νέα" για το πάρκο Τρίτση

Σήμερα, Σαββάτο 29/03/2014, στην εφημερίδα "Τα Νέα" (Σαββατοκύριακο) δημοσιεύθηκε άρθρο στη στήλη "Η Εποχή μας" (σελ. 38-39) με θέμα το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης.
Ο τίτλος του είναι "Πάρκο Αντώνης Τρίτσης. Και το Ελληνικό θα μπορούσε να καταλήξει ... έτσι". (ΕΔΩ)
Ως επιτροπή Κατοίκων ήμασταν ενημερωμένοι. Την προηγούμενη βδομάδα είχαμε δώσει τηλεφωνική συνέντευξη σε δημοσιογράφο της εφημερίδας. Επιθυμούμε να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις επί του άρθρου.
Το άρθρο συνδέει την κατάσταση του πάρκου με την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Εκτός από την αναφορά στον τίτλο, αναφέρει ότι"Η εικόνα της εγκατάλειψης που παρουσιάζει η "όαση της Αττικής", με κτίσματα ρημαγμένα, σπασμένα φωτιστικά και λίμνες βούρκους επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τη συζήτηση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου".

Ως Επιτροπή Κατοίκων για το Πάρκο στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων του Ελληνικού που διεκδικούν να μη δοθεί προς εμπορική εκμετάλλευση ο χώρος του πρώην αεροδρομίου και να δημιουργηθεί ένα δημόσιο πάρκο, πόλος υπερτοπικού πρασίνου που θα το απολαμβάνουν όλοι οι κάτοικοι της Αττικής. Η κατάσταση του πάρκου σήμερα πρέπει να απασχολήσει το δημόσιο διάλογο, καθώς υπάρχει εμπειρία και γνώση για τους παράγοντες που τελικά το υποβάθμισαν. Σίγουρα για εμάς δεν πρέπει η κατάσταση του Πάρκου Αντ. Τρίτσης να χρησιμοποιείται ως φόβητρο για όσους ονειρεύονται το πρώην αεροδρόμιο ως δημόσιο πάρκο.
Θέλουμε να διευκρινήσουμε ότι το κόστος λειτουργίας που αναφέρεται (200.000-300.000) είναι το ελάχιστο και δεν περιλαμβάνει τη μισθοδοσία του προσωπικού του Πάρκου. Ως ενδεικτικό κόστος λειτουργίας αναφέρουμε ότι στο Π.Δ. 184/2002 (ΦΕΚ 172 τ. Α/ 26-07-2002), όπου ανακοινώνεται η σύσταση του φορέα του πάρκου, αναφέρεται ότι "προκαλείται ετήσια δαπάνη ύψους 977.256€ επί του προϋπολογισμού του συνιστώμενου" . Είμαστε της άποψης, ειδικά στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, ότι το πάρκο μπορεί να επιβιώσει έστω και με χαμηλότερα ποσά, όπως 200.000-300.000 €.
Διαβάζουμε τις δηλώσεις του προέδρου του ΔΣ του (μητροπολιτικού πλέον) φορέα του πάρκου, κου Γιάννη Μιχαλόπουλου, ότι "Δεν μπορούμε να απαιτήσουμε τα ανεξόφλητα ενοίκια από τα καταστήματα γιατί δεν έχουμε δικηγόρο." Ο κος Μιχαλόπουλος αναφέρεται στα ανείσπρακτα μισθώματα από τα καταστήματα που λειτουργούν μέσα στο Πάρκο. Πράγματι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει δικηγόρος. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αν κάποιος θέλει να εισπράξει ενοίκια έχει συγκεκριμένες επιλογές. Είτε μέσω διαταγής πληρωμής (σύντομη χρονικά διαδικασία, με χαμηλό κόστος) θα απαιτήσει τα ενοίκια και τη χρήση του μισθίου, είτε θα εκχωρήσει τα μισθώματα στην εφορία. Αλλά ακόμα κι αν δεν προβεί σε αυτές τις ενέργειες, υπάρχουν δικηγόροι που δουλεύουν με εργολαβία. Υπάρχουν τρόποι λοιπόν, εκείνο που απουσιάζει είναι η βούληση, όχι μόνο του φορέα, αλλά και των υπολοίπων οργανισμών που συμμετέχουν έμμεσα και άμεσα (ηγεσία ΥΠΕΚΑ, διοικήσεις Περιφέρειας και Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων Καματερού).
Τέλος επισυνάπτουμε την ερώτηση των βουλευτών Γεωργοπούλου- Σαλτάρη Έφης, Στρατούλη Δημήτρη, Δούρου Ρένας, Αλεξόπουλου Απόστολου, Βαρεμένου Γιώργου, Βούτση Νίκου και Καφαντάρη Χαράς από 11/11/13, καθώς και τη σχετική απάντηση από τον Υπουργό ΠΕΚΑ Μανιάτη Γιάννη από 06/12/13.
 Συνημμένα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου