Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Κάτω από τα τσιμέντα της κερδοσκοπίας

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ ΧΙ.
Εδώ ΓΥΑΛΙΝΟ Α.Ε. – εκεί Boschetto

Διαβάστε και βγάλτε μόνοι σας τα πολλαπλά συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτές τις δυο σχεδόν ίδιες ιστορίες!

ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
Αναψυκτήριο 50 τ.μ. γίνεται εστιατόριο 340 τ.μ.
Το 5ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν 31 πολίτες, μεταξύ των οποίων οι δημοτικοί σύμβουλοι και η διαμερισματική σύμβουλος 1ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων εκ μέρους της Ανοιχτής Πόλης, διέταξε την προσωρινή αναστολή της άδειας οικοδομής του εστιατορίου Boschetto, εντός του Άλσους Ευαγγελισμού.
Το Boschetto αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυθαίρετης οικοδόμησης κτιρίου εντός άλσους. Ήδη από τη δεκαετία του 1920 υπήρχε μέσα στο Άλσος Ευαγγελισμού ένα μικρό ημιυπαίθριο αναψυκτήριο 50 τ.μ. Το 1988 αρχίζουν οι διαδικασίες «νομιμοποιήσεων» των επεκτάσεων που είχαν συντελεστεί και συνεχώς συντελούνται μέσα στο αναψυκτήριο του Άλσους καθώς και οι προσπάθειες αλλαγής της χρήσης του χώρου σε εστιατόριο, που δεν καρποφόρησαν ποτέ.
Ανεπίτρεπτη η αλλαγή χρήσης
Σύμφωνα με το άρθρο 52 παρ. 1 του Ν. 998/79 «επιτρέπεται η δημιουργία αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων εντός πάρκων και αλσών υπό προϋποθέσεις. Η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει στα πάρκα και άλση του Δήμου Αθηναίων». Μάλιστα, με το άρθρο 18 του Ν.1734/87 καταργείται η δυνατότητα εγκαταστάσεων σε οποιοδήποτε άλσος της χώρας.
Πλην της παραπάνω νομοθεσίας, η μη νομιμότητα των έργων στο Άλσος Ευαγγελισμού προκύπτει και από την απάντηση (13/1/2009) της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος:
«Τα εντός των πόλεων και των οικιστικών περιοχών πάρκα και άλση απολαμβάνουν απόλυτη προστασία σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Η προστασία αυτή καταφαίνεται από το γεγονός ότι κανενός είδους επέμβαση δεν προβλέπεται, σε αυτά, εκτός μόνο της διέλευσης οδού (άρθρο 49 παρ. 1 ν. 998/79).
Καθίσταται συνεπώς προφανές ότι ενέργειες που θίγουν το χαρακτήρα πάρκου ή άλσους και αλλάζουν τη χρήση του, διώκονται ως παράνομες σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία.
Η αλλαγή της χρήσης πάρκου ή άλσους δεν δικαιολογείται ακόμη και στην περίπτωση που αυτή επιχειρηθεί με πράξη της Διοίκησης και θα πρέπει η πράξη αυτή να διορθωθεί άμεσα, διαφορετικά, με παρέμβαση της αρμόδιας περιφερειακής δασικής αρχής, θα επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη.»
Συνήγοροι στην αυθαιρεσία
Παρά ταύτα, αρχίζει μια διαδικασία συνηγορίας Δήμου Αθηναίων και ΥΠΕΧΩΔΕ στις κατά συρροήν αυθαιρεσίες που θα ακολουθήσουν:
- Με την υπ. αριθ. άδεια 1171/88 δίδεται από την Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων: «Επισκευή και Ανακαίνιση υπάρχοντος ισογείου κτίσματος εντός Άλσους Ευαγγελισμού για λόγους υγιεινής και χρήσεων» και ο ιδιοκτήτης προχωρεί σε ανακατασκευή του αρχικού κτίσματος και όλων των πρόσθετων αυθαιρέτων προσθηκών.
- Με το ΦΕΚ 572Δ /11.6.92 καθορίζεται κόκκινο περίγραμμα εντός του Άλσους Ευαγγελισμού, ταυτιζόμενο με το αυθαίρετο κτίσμα που δημιουργήθηκε.
- Το 1997 με την υπ. αριθ. 1531 άδεια γίνεται: «Νομιμοποίηση αυθαιρέτου βάσει του άρθρου 22 τον ΓΟΚ '85», που έχει ήδη φτάσει στα 268,63 τ.μ. και σε ύψος 2,85 μ.
- Επειδή, όμως, οι ιδιοκτήτες έχουν προβεί σε μεγάλες επεμβάσεις και αλλαγές, το 2003 δίδεται η υπ. αριθ. 2225 άδεια: «Ανακαίνιση για λόγους υγιεινής και χρήσεων και εσωτερικής διαρρύθμισης» στο νέο ιδιοκτήτη της επιχείρησης Restaurant ΑΕ, η οποία θα λειτουργήσει ως φύλλο συκής για νέες επεκτάσεις, με αποτέλεσμα να χρειαστεί νέα, υπ' αριθ. 5011/2007 άδεια: «Εσωτερικές επισκευές - Διαρρυθμίσεις και νομιμοποίηση αυθαιρέτου βάσει τον άρθρου 22 τον ΓΟΚ '85». Στην άδεια αυτή εμφανίζεται κτίσμα εμβαδού 337 τ.μ. και 3 μ. ύψους.
- Έχει προηγηθεί το ΦΕΚ 308/14.4.2006 όπου οι αυθαιρεσίες νομιμοποιούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ με νέο κόκκινο περίγραμμα. Το αρχικό ημικύκλιο έχει πλήρως ανατραπεί και έχει προκύψει ένα αμοιβαδοειδές σχήμα, σύμφωνα με τις κατά καιρούς αυθαίρετες προσθήκες των ενοικιαστών.
- Στην τελευταία πράξη η Restaurant ΑΕ λαμβάνει την υπ. αριθ. 108/2010 άδεια: «Ανακατασκευή ισογείου καταστήματος», εμβαδού 340 τ.μ. και 4 μ. ύψους. Επειδή, όμως, ο στόχος είναι το κτίριο να κατεδαφιστεί και να ανεγερθεί απαρχής ένα νέο, αντί για άδεια κατεδάφισης δίδεται άδεια καθαίρεσης επικίνδυνων τμημάτων. Η εταιρεία προχωρά στην πλήρη κατεδάφιση του κτιρίου, με τις ευλογίες του Δήμου Αθηναίων και στην ανέγερση ενός νέου. Ψηλές λαμαρίνες διασφαλίζουν το εργοτάξιο από τα αδιάκριτα βλέμματα, ενώ εντός τα συνεργεία εργάζονταν νυχθημερόν.
Σημείωση: Ιδιοκτήτρια του μετατραπέντος αναψυκτηρίου σε πολυτελές και, υπερμέγεθες εστιατόριο είναι η Μονή Πετράκη. Ο Θεός να μας φυλάει! Ο Δήμος Αθηναίων διεκδικεί το χώρο ως δημοτική ιδιοκτησία.

Ελένη Πορτάλιου, δημοτική σύμβουλος δήμου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη
Από τη εφημερίδα ΕΠΟΧΗ, 21 Μαρτίου 2010

Διαβάστε ακόμα:

1 σχόλιο:

  1. ΑΝΑΠΛΑΘΟΝΤΑΣ & ΤΣΙΜΕΝΤΟ-ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ στο ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ της ΑΘΗΝΑΣ πάντα δε
    ταύτα
    “ΑΝΑΛΩΜΑΣΙ της ΒΛΑΣΤΗΣΕΩΣ”.

    Πώς υπολογίσθηκαν τα 60 στρέμματα δηλαδή το ¼ της συρρικνούμενης δασικής εκτασης των 235 Στρεμ.; Από πραγματογνώμονα αρχιτέκτονα που δούλεψε επί πολλούς μήνες με τα τοπογραφικά σχέδια, και κυρίως με μακροχρόνια γνώση του αντικειμένου. Σε τέτοιας μορφής «Δημόσια εργα» χρειάζεται ειδικευμένους ανθρώπους η αντιπαράθεση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλων των βαθμών, την οποία ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, που μελέτησε τις ενστάσεις μας ενεργοποιήθηκε περί των Αυθαιρέτων.
    Πολλοί εξέχοντες πολίτες και 25 Αθηναίοι δικηγόροι και καθηγητές πανεπιστημίων με πρώτο τον καθηγητή και πρώην υπουργό και δικηγόρο Γεώργιο- Αλέξανδρο Μαγκάκη, έχουν υπογράψει εδω και μήνες κείμενο διαμαρτυρίας και θα ακολουθήσουν κι άλλοι.......
    Προς το παρόν ασχολούμαστε με μετρήσεις και επιμετρήσεις για να αποδείξουμε το εύρος της περιβαλλοντικά εγκληματικής «Σφράγισης – συμπίεσης γης & εδάφους» και ενταφιασμού Δομικών υλικών και κατασκευών ΜΠΕΤΟΝ 5-6,000 κυβ.μέτρων στην αιωνόβια αναγνωρισμένη κεντρική δασική έκταση του Μνημειακού - Ιστορικού Πεδίου του Άρεως της πρωτεύουσας.

    http://kyameftopedioareos.blogspot.com
    http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews

    www.asda.gr/elxoroi Νομοθεσία Πεδίου του Αρεως.

    "Καί τούς πονηρούς μή ποτ' αύξαν' εν πόλει κακοί γάρ εμπλησθέντες ή νομίσματος, ή πόλεος εμπεσόντες είς αρχήν τινά, σκιρτώσιν αδόκητ' ευτυχησάντων δόμων - “Ευριπίδου Ερεχθεί"

    ΑπάντησηΔιαγραφή