Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Υπόθεση παλαιού εργοστασίου ΒΙΟΦΙΑΛ στο Ίλιον

Αποκαλυπτική για την αλαζονική, αυταρχική και αντεργατική συμπεριφορά του Νίκου Σαράντη, Προέδρου του ΑΣΔΑ και Δημάρχου Αγίων Αναργύρων

Χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου υπογράφει σύμβαση ανάθεσης του έργου με την εταιρεία ΤΡΙΚΑΤ, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του και τις επιφυλάξεις του Δήμου Ιλίου (Δήμος Υποδοχής του έργου). 
Η όλη η υπόθεση ήρθε σε γνώση μας μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων στον ΑΣΔΑ και σχετικά δημοσιεύματα του ιστολογίου http://dimotis-agan.blogspot.com/.
Για την ιστορία, ο Νίκος Σαράντης ανέλαβε πρόεδρος στον ΑΣΔΑ, μετά την παραίτηση Λ. Μίχου (τον οποίο στήριζε στις βουλευτικές εκλογές), ο οποίος ήταν πρώτος αναπληρωματικό βουλευτής Β’ Αθηνών και έγινε τελικά βουλευτής, μετά από την παραίτηση της Μ. Δαμανάκη για να γίνει Ευρωπαϊκή Επίτροπος.

Ο Νίκος Σαράντης λοιπόν αναλαμβάνει δράση και στο πρώτο «μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα από τον ΑΣΔΑ», δίνει αφορμή για σειρά καταγγελιών και αμφισβητήσεων.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΑΣΔΑ τον καταγγέλλει για τη στάση του:
«Το Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων ΑΣΔΑ καταδικάζει την αντιδημοκρατική και ελιτίστικη στάση του Προέδρου του ΑΣΔΑ κ. Νίκου Σαράντη (Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων) πέντε μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας του ΑΣΔΑ.
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΣΔΑ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου «φίμωσε» τους εκπροσώπους των εργαζομένων που παραβρέθηκαν προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεση τους στην επιμονή της διοίκησης του ΑΣΔΑ να προχωρήσει στη σύναψη σύμβασης για το έργο «Ανάπλαση του εργοστασίου της ΒΙΟΦΙΑΛ» στο Δήμο Ιλίου, προϋπολογισμού 10.000.000€ χωρίς πρώτα να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου, υποθηκεύοντας έτσι το μέλλον του ΑΣΔΑ και των εργαζομένων».
Σχολιάζει τον υπέρογκο προϋπολογισμό του έργου:
«Τι κι αν εμβρόντητοι ακούγαμε από το Δήμαρχο Ιλίου (Δήμος Υποδοχής του έργου) ο οποίος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την αποπεράτωση του έργου, πως το κόστος ανακατασκευής του παλαιού εργοστασίου της ΒΙΟΦΙΑΛ προϋπολογίζεται ανά τετραγωνικό μέτρο περίπου όσο το κόστος κατασκευής του ΠΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΝΤΟΥΜΠΑΪ.
Σχολιάζει τον Λ. Μίχο, πρώην Πρόεδρο ΑΣΔΑ, βουλετή σήμερα, φίλο και σύντροφο του Σαράντη
«Στην «εκδήλωση» παραβρέθηκε και ο πρώην Πρόεδρος του ΑΣΔΑ και νυν εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Λάμπρος Μίχος, ο οποίος επικρότησε την απαράδεκτη στάση του Προέδρου, ενώ παρότρυνε τους εργαζόμενους να μην εκφράζουν τις απόψεις σε θέματα Διοίκησης του Συνδέσμου... ΝΕΑ ΗΘΗ...».
Τον καταγγέλλει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ)
«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καταδικάζει την αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Προέδρου του Α.Σ.Δ.Α. κ. Νίκου Σαράντη (Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων) ο οποίος κατά την διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Α.Σ.Δ.Α. θεώρησε απαξιωτικό να δώσει τον λόγο στους εκπροσώπους των εργαζομένων, θεωρώντας ότι πρέπει να συνομιλεί μόνο με δημοτικούς άρχοντες, την ώρα που αποφασίζουν για την πραγματοποίηση έργου ύψους 10.000.000 €, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί πρώτα η χρηματοδότηση του έργου, σε εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες για τη χώρα και τους εργαζόμενους».
Σημειώστε ότι την καταγγελία την υπογράφει ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θεμιστοκλής Μπαλασόπουλος, ο οποίος είναι επικεφαλής (γραμματέας) της συνδικαλιστικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στο χώρο των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ).

Ο Δήμος Ιλίου με την υπ’ αριθμό 73/210 απόφασή του εκφράζει τις ανησυχίες τους για την χρηματοδότηση και την πορεία του έργου και αποφασίζει:
«Να απαιτήσει:
Την εξασφάλιση του 100% της χρηματοδότησης (€ 9.500.000) για την ανάπλαση του παλαιού εργοστασίου ΒΙΟΦΙΑΛ. Το ποσό αυτό είναι απαραίτητο για την αποπεράτωση του έργου, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει ημιτελές και να αποτελέσει σοβαρότατο πρόβλημα για την πόλη μας.
Η εγκατάσταση του εργολάβου να πραγματοποιηθεί εφόσον έχει εξασφαλισθεί η πλήρης χρηματοδότηση του έργου.
Να καλέσει τον Πρόεδρο του φορέα υλοποίησης (ΑΣΔΑ) να δραστηριοποιηθεί για την εξασφάλιση της συνολικής χρηματοδότησης του έργου από τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΣΔΑ -
ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ), έτσι ώστε να αρχίσουν αλλά και
να αποπερατωθούν οι εργασίες ανάπλασης του παλαιού εργοστασίου της ΒΙΟΦΙΑΛ.
Να αποσύρει τον εκπρόσωπό του από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΑΣΔΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση που παρουσιάζει η προώθηση του θέματος».

Πάραυτα και παρά τις επιφυλάξεις του Δήμου Ιλίου (Δήμος υποδοχής του έργου) ο ΑΣΔΑ προχωρά στη «...σύμβαση ανάθεσης του έργου -Ανάπλαση παλαιού εργοστασίου ΒΙΟΦΙΑΛ- με την εταιρία «ΤΡΙΚΑΤ ΑΕΚΤΕ» και σε δελτίο τύπου που εκδίδει στις 26/2 μας πληροφορεί ότι «..Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και τον ΑΣΔΑ...».

Κι όμως ο Νίκος Σαράντης μετά από δύο εβδομάδες, στις 12/3/2010 με έγγραφό του προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση ζητά χρηματοδότηση 4.653.438,66€ για το έργο.

Πληροφορίες σε σχετικούς δικτυακούς τόπους:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου