Για θερινό σινεμά είχα αρθρογραφήσει και πριν από κάποια χρόνια.
Διαβάστε κάνοντας κλικ στην εικόνα
Παρατηρητής Νο 13, (1997)
Ήμουν έτοιμος λοιπόν, να ανεβάσω ένα κείμενο για την προ ημερών έναρξη λειτουργίας θερινού κινηματογράφου στο Μαρία Έλενα και με «πρόλαβε» ο blogger dimotis-agan.
Με μια χιουμοριστική ανάρτηση, όπως ευχάριστα μας συνηθίζει, αναφέρεται:
· Στην πολύχρονη καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας του
«...Αφού έκανε τρία χρόνια να ανακατασκευαστεί το κτίριο, έκανε άλλα τρία χρόνια για να λειτουργήσει... η ταράτσα. Το υπόλοιπο πολιτιστικό παραμένει σε κώμα...».
· Την απόπειρα οικειοποίησης της δημιουργίας του
«...ο ένας Δήμαρχος (Σ.Σ. Ταμπακίδης) έτρεξε για την χρηματοδότηση της ανακατασκευής του ιστορικού "ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΑ". Ο άλλος Δήμαρχος (Σ.Σ. Τρίγκας) παρέδωσε προς χρήση το ανακατασκευασμένο πολιτιστικό. Ο σημερινός Δήμαρχος (Σ.Σ. Σαράντης) ...κατάφερε μετά από τρία χρόνια να "ανοίξει" για το κοινό την ταράτσα...».
· «καινοτόμα δράση» της μετονομασίας του Μαρία – Έλενα σε
Ρωτώντας τον δήμαρχο «...Πως σου φαίνεται ο απόηχος του μη σεβασμού, σε κάθε τι που έχει γράψει με την δική του γραφή, στις σελίδες της ιστορίας της πόλη μας, κατά το διάβα αυτής στους χρόνους;» και προτείνοντας ειρωνικά «...τα ιστορικά studios της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ να τα μετονομάσεις σε Studios... ΠΥΞ ΛΑΞ...».
Διαβάστε όλη την ανάρτηση εδώ http://dimotis-agan.blogspot.com/2009/06/blog-post_6010.html
H λειτουργία θερινού κινηματογράφου
Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι σημαντικό για μια περιοχή που δεν της απέμεινε κανένας κινηματογράφος από όσους είχαν λειτουργήσει τα προηγούμενα χρόνια.
Την λειτουργία αυτή ανέλαβε η νεοσύστατη ΔΗΚΕΑΑ που τα αρχικά της σημαίνουν ΔΗμοτική Κοινωφελή Επιχείρηση και στην οποία παραχωρήθηκε ο χώρος του κινηματογράφου Μαρία – Έλενα, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η καλλιτεχνική διεύθυνση, η επιλογή των ταινιών, του προγράμματος, των κειμένων, της έκδοσης κλπ έχει αναλάβει η εταιρεία των κ.κ. Ανδρέα Κουταλά και Σπύρου Ζαβιτσάνου, όπως διαβάσαμε στο σχετικό φυλλάδιο και οι οποίοι ανάλογη δουλειά είχαν αναλάβει για λογαριασμό του Δήμου Αγίας Παρασκευής.
Στο προαναφερόμενο φυλλάδιο, συναντήσαμε τους χαιρετισμούς και τις φωτογραφίες των κ.κ. Σαράντη (Δήμαρχο) και Προβατόπουλου (Πρόεδρο της ΔΗΚΕΑΑ).
(Σ.Σ. Για να δούμε ποιοι είναι οι ευεργέτες μας μην τυχόν τους ξεχάσουμε την περίοδο των εκλογών. Γιατί θεωρείται – από λίγους είναι αλήθεια - δεδομένο ότι ο σε κάθε χαρτί που κυκλοφορά ο Δήμος πρέπει να μας υπενθυμίζεται ποιος είναι ο δήμαρχος, ποιος είναι ο σύμβουλος και πάει λέγοντας;)
Στο ίδιο φυλλάδιο συναντάμε επίσης αρκετές διαφημίσεις, το πρόγραμμα, τις ταινίες, την υπόθεσή τους και τους συντελεστές τους κλπ
Η τιμή εισιτηρίου είναι 6 ευρώ για όλους και 3 ευρώ για υπερήλικες, παιδιά, μαθητές, φοιτητές και πολύτεκνους.
Με αρκετή καθυστέρηση ενημερωθήκαμε και από το site του Δήμου.
Προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων
Η πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής ωχριά μπροστά σε αυτή των γραφείων εμπορίας, διαφήμισης και προώθησης προϊόντων (Marketing).
Ακολουθώντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους από τη μια χαρατσώνουν του πολίτες και από την άλλη προωθούν τα λογής – λογής ιδιωτικα συμφέροντα με την ψευδεπίγραφη επίκληση των χορηγιών. Χαρακτηριστικότερο όλων το πανό μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, που αυτό που χτυπάει στο μάτι του κάθε περαστικού είναι του ιδιώτη – «χορηγού» και που αν έμπαινε σε άλλες εποχές θα ξεσήκωνε και τον θυμό της Ένωσης Κρητών.
Άντε και του άλλαξαν το όνομα. Μα που το βρήκαν αυτό το ερμαφρόδιτο «ΣΙΝΕ ΟΝΑΡ»; Ένα όνομα που προέρχεται από το cine της αλλοδαπής και το αρχαίο ελληνικό όναρ που σημαίνει όνειρο. Και ποια, μα την αλήθεια, η σκοπιμότητα αυτής της αλλαγής ονόματος; Τι και ποιον ενοχλούσε το ΜΑΡΙΑ – ΕΛΕΝΑ που καλώς ή κακώς έχει συνδεθεί με τις παιδικές και εφηβικές μνήμες των περισσοτέρων μας;
Κι όπως διαβάζουμε στο φυλλάδιο και στο εισαγωγικό του κ. Προβατόπουλου: «...να διδάξουμε στα παιδιά μας, ότι το δικαίωμα στο όνειρο ξεκινά από πολύ νωρίς, με τις παιδικές μνήμες που δημιουργούν την ισχυρότερη παρακαταθήκη στη μετέπειτα ζωή τους» τι εννοεί; Να σβήσουμε από τη μνήμη μας τη Μαρία – Έλενα και να αντικαταστήσουμε με το ΟΝΑΡ, που για πολλούς νεότερους συγχέεται με τους Όναρ (Λευτέρης Πλιάτσικας – Πένυ Ραμαντάνη);
Ο δε Δήμαρχος, στην ίδια σελίδα και λίγο παραπάνω, μας μιλά για τον θερινό κινηματογράφο Μαρία Έλενα (πρώην και νυν) και δεν κάνει λόγο για Όναρ. Δεν ήξερε, δεν ρώτησε, τι τέλος πάντων τους συμβαίνει;
Οι ταινίες που θα προβληθούν στο ΜΑΡΙΑ – ΕΛΕΝΑ
Οι ταινίες που επιλέχθηκαν να προβληθούν στον κινηματογράφο είναι Α’ προβολής, και φυσικά κατανοούμε ότι δεν ήταν δικής τους επιλογής. Οι άνθρωποι εργολαβία δώσανε! Και φτιάξανε και επιχείρηση, στήσανε και Δ.Σ., έβαλαν και πρόεδρο για να την αναθέσει!
Τώρα για το τι διαφορές υπάρχουν μεταξύ του γνωστού μας Πολιτιστικού Κέντρου «Σπύρος Αποστόλου» και αυτού του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού (εμείς θα λέγαμε και marketing) μάλλον θα πρέπει να απευθυνθείτε στον πρόεδρο και στα λοιπά μέλη της εν λόγω επιχείρησης, που έχουν αναλάβει την υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων στον πολιτισμό και γενικότερα στην αυτοδιοίκηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου