Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΚΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»: Σε εγκατάλειψη και απαξίωση

Το πάρκο πρέπει να αποτελέσει
έναν πνεύμονα πρασίνου
για όλο το λαό της Δυτικής Αθήνας
που θα καλύπτει τις ανάγκες του
Σε απαξίωση και καταστροφή του πάρκου «Αντ. Τρίτσης» του μοναδικού πνεύμωνα πρασίνου με πλούσια χλωρίδα και πανίδα για όλη την περιοχή της Δυτικής Αθήνας, έχει οδηγήσει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων. Το πάρκο έκτασης 1.150 στρεμμάτων που ανήκει διοικητικά στους δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού αποτελεί για τις λαϊκές οικογένειες όλης της ευρύτερης πυκνοκατοικημένης περιοχής το μοναδικό μεγάλο ελεύθερο χώρο πρασίνου.
Θυμίζουμε ότι από την πρώτη χρονιά που η ΚΝΕ ξεκίνησε να διοργανώνει το Φεστιβάλ της στο πάρκο «Τρίτση», έδωσε έντονα στην προετοιμασία του Φεστιβάλ και στις εκδηλώσεις του και το χαρακτήρα της διεκδίκησης της σωτηρίας του πάρκου ως έναν πνεύμονα για το λαό της περιοχής.

Η εδώ και χρόνια εγκατάλειψη του πάρκου οφείλεται στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση ήταν κάτι παραπάνω από ανεπαρκής. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η κατάργηση από την κυβέρνηση το Νοέμβρη του 2011 του φορέα διαχείρισης που είχε δημιουργηθεί το 2002 μετά την παραχώρηση του πάρκου στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής. Το πάρκο εντάχθηκε σε ένα νέο συγχωνευμένο φορέα που δημιουργήθηκε, περιλαμβάνοντας και τη διαχείριση του ελαιώνα και του Κηφισού ποταμού με την επωνυμία «Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής», το οποίο θα λειτουργεί σαν νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται.
Αποτέλεσμα το έτσι κι αλλιώς εγκαταλελειμμένο πάρκο να φτάσει σε τραγική κατάσταση μέσα στο καλοκαίρι με κίνδυνο ανεπανόρθωτης καταστροφής σε χλωρίδα και πανίδα. Η έλλειψη νερού και η διακοπή της ηλεκτροδότησης έβαλε σε άμεσο κίνδυνο τα τρία οικοσυστήματα (δάσος, λίμνες και καλλιέργειες). Η τραγική αυτή κατάσταση υποχρέωσε το ΥΠΕΚΑ στο οποίο παραμένει η δικαιοδοσία να συμφωνήσει να αναλάβουν τη φροντίδα, όπως και έγινε, ξανά οι δήμοι της περιοχής.
Να δοθεί στο λαό όχι για εμπόριο
Τραγική είναι η κατάσταση στις λίμνες
και στο ποτάμι του πάρκου
Ξεκάθαρο αίτημα όλων των φορέων και των κατοίκων της περιοχής είναι το πάρκο να παραχωρηθεί στους δήμους και στο λαό της περιοχής με τους αντίστοιχους πόρους. Σκοπός να εξασφαλιστεί η χρήση και η λειτουργία του προς όφελος των κατοίκων και των αναγκών τους, να εμποδιστεί η κάθε είδους εμπορευματική του δράση.
Άλλωστε, αυτή η εδώ και χρόνια απαξίωση του πάρκου δημιούργησε το έδαφος για να προωθηθούν διάφορα σχέδια ιδιωτικοποίησής του, με πρόσφατο το 2009 όπου ο τότε υπουργός Γ. Σουφλιάς προωθούσε τη συμμετοχή στη λειτουργία του πάρκου του Ιδρύματος Λάτση, φυσικά με το αζημίωτο. Ακόμα και σήμερα όμως δεν είναι λίγες οι εμπορικές δραστηριότητες μέσα στο πάρκο που κάποιες από αυτές ελέγχεται και κατά πόσο είναι νόμιμες. Από τη λειτουργία καφετεριών και λούνα παρκ μέχρι και διάφορων εκθέσεων όπως ερπετών, άλογα κ.α. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και διάφορες άγνωστες ΜΚΟ, που βρέθηκαν με αρμοδιότητες στο πάρκο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το Πάρκο παραχωρήθηκε μέχρι και για τη διοργάνωση φεστιβάλ από αυτοαποκαλούμενους οικολόγους και ΜΚΟ για την προβολή της ναρκω-κουλτούρας.
Την ίδια στιγμή, μια βόλτα μέσα στο πάρκο στο οποίο χιλιάδες οικογένειες και απλός κόσμος το χρησιμοποιεί ως μοναδική έξοδο για περίπατο, αθλητισμό, ψυχαγωγία κ.ά. είναι αποκαλυπτική. Από τις παλιές και διαλυμένες πύλες που θα συναντήσει όποιος μπει μέσα, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, τις κατεστραμμένες υποδομές (σπασμένες λάμπες), τις τρύπιες ξύλινες γέφυρες που αποτελούν κίνδυνο ειδικά για τα χιλιάδες μικρά παιδιά μέχρι και την κατάσταση στις λίμνες και τα ποτάμια που μένουν ακαθάριστα μαζί με τις άκοπες καλαμιές.
Το συγκεκριμένο πάρκο όμως μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν ελεύθερο χώρο πρασίνου για όλο το λαό της περιοχής, ο οποίος θα πρέπει να λειτουργεί για να καλύψει τις ανάγκες του και να μην αποτελέσει πεδίο κερδοφορίας ιδιωτικών συμφερόντων. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να παλέψουν οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής.
Με θέμα: «Η κατάσταση στο πάρκο "Αντ.Τρίτσης" και οι θέσεις του ΚΚΕ», οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ στους δήμους Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, Αχαρνών και Φυλής, διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Αναργύρων - Καματερού (Λεωφ. Δημοκρατίας και Ι. Μέρλα, κεντρική πλατεία Αγ. Αναργύρων).
Πηγή: Ριζοσπάστης

2 σχόλια:

  1. 2 φορές το χρόνο θυμαται το ΚΚΕ το παρκο Τριτση .
    Μια φορα για την αιτηση να παρει το χωρο για το φεστιβάλ (τσαμπα εκταση με οικολογικονεανικό περιβλημα - δεν μας πειράζει και η σαπίλα των λιμνων για την διοργάνωση?! )
    Και μια φορά για να εκδηώσεο την υποστήριξή της στους δήμους - συνεργάτες .
    Ας δώσουν οι δήμοι τις καταπατημένες εκτασεις και τα εκκατομύρια πίσω και επειτα να κανουμ ετον λογαριασμό......
    Το ΚΚΕ στυλοβάτης του συστήματος πάντα θυμαίται "τους φιλους του" στα δύσκολα ...
    Για πόσα χρόνια θα μας καταδυναστεύει η δεντροφύτευση που εκανε πριν 20σαετίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΑ Η ΣΑΧΛΑΜΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ....ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ(ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥς ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΨΥΦΙΣΑΝ ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ....)ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ?ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΔΗΛ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΣΩΤΗΡΑ?ΤΟ ΚΚΕ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΑ,Ο ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑΙ ΣΕ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΟ ΚΟΜΜΑ...ΤΟ ΚΚΕ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ 1 ΠΑΡΚΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ....ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΟ....ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΟ,ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΤΟΣΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΙΞΑΤΕ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΤΕΣ ΛΥΡΑΤΕΣ....
    ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΟΝΗΜΟ ΑΝΤΙΚΚΕ... ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΣ?ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΡΙΟ?ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΣΥ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή