Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Στη Βουλή πάλι το Πάρκο Τρίτση

Νέα ερώτηση κατατέθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για το Πάρκο Τρίτση, στις 14 Σεπτεμβρίου 2012, την οποία υπογράφει η βουλευτής στη Β’ Αθηνών Χαρούλα Καφαντάρη. Η προηγούμενη ήταν από τον  Αλέξη Τσίπρα στις 22 Ιανουαρίου 2010 (ΕΔΩ) Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Ερώτηση
Προς τους Υπουργούς:
- Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
-Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
14 Σεπτεμβρίου 2012
Θέμα: Εικόνα εγκατάλειψης του Περιβαλλοντικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»
Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου, όχι μόνο για τη Δυτική Αθήνα, αλλά για ολόκληρη την Αττική.

Πρόκειται για μία έκταση περίπου 1150 στρεμμάτων μοναδικής οικολογικής αξίας και ομορφιάς, στα όρια της οποίας φιλοξενούνται πλείστα είδη χλωρίδας και πανίδας ειδικότερα δε στον υδροβιότοπο του πάρκου συναντώνται 145 είδη πτηνών.
Από το 2008, οπότε και σταμάτησε από την πολιτεία η χρηματοδότηση του Φορέα Διαχείρισής του, το Πάρκο εμφάνισε σημάδια έντονης εγκατάλειψης. Μπροστά στον κίνδυνο ολοσχερούς οικολογικής καταστροφής, τοπικά κινήματα πολιτών σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση συγκρότησαν Επιτροπή με σκοπό τη σωτηρία του Πάρκου, επιτυγχάνοντας την αποτροπή της καταστροφής, μετά και την ομαλοποίηση της κατάστασης με τον Φορέα στις αρχές του 2009.
Από τα τέλη του 2011 ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου συγχωνεύθηκε με τους αντίστοιχους φορείς του Κηφισού και του Ελαιώνα. Ο νέος φορέας έκτοτε δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, ενώ έχουν περάσει δέκα περίπου μήνες, με αποτέλεσμα το Πάρκο να βρίσκεται και πάλι σε κρίσιμο σημείο, όσον αφορά τη βιωσιμότητά του, με άμεσο και ορατό τον κίνδυνο μη αντιστρεπτών συνεπειών για τη χλωρίδα και την πανίδα του χώρου.
Επειδή οι ελεύθεροι χώροι της Αττικής συνεχώς μειώνονται, το πράσινο στην Αθήνα είναι πολύ κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ανά κάτοικο και λόγω της οικολογικής σημασίας του Πάρκου,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  • Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη λειτουργία του νέου φορέα διαχείρισης;
  • Δεδομένου πως είναι η δεύτερη φορά που υπάρχουν συγκεκριμένα σοβαρά προβλήματα με τη διαχείριση του Πάρκου Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, έχει εκπονηθεί από την κεντρική διοίκηση ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με μόνιμο χαρακτήρα, που θα εξασφαλίζει τη σωστή συντήρησή του;
  • Για ποιους λόγους το ΥΠΕΚΑ αρνείται την παραχώρηση της διαχείρισης του Πάρκου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που εκ των πραγμάτων άμεσα ενδιαφέρεται και συμβάλλει στην αποτελεσματική συντήρησή του;
Η ερωτώσα βουλευτής Χαρούλα Καφαντάρη

Πηγή: ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα γιά το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης

Αλέξης Τσίπρας
Βουλευτής Α’ Αθηνών

ΑΘΗΝΑ 22-1-2010
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την.κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»
Το πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί έναν από τους ελάχιστους ανοιχτούς χώρους πρασίνου και μια από τις τελευταίες νησίδες άγριας ζωής στο λεκανοπέδιο, καθώς στην έκταση των 1100 στρεμμάτων του φιλοξενούνται 170 είδη πουλιών. Το πάρκο, αποτελεί συν τοις άλλοις μοναδικό πνεύμονα πρασίνου και χώρο αναψυχής για ολόκληρη τη Δυτική και Βορειοδυτική Αθήνα και τους γειτονικούς Δήμους από όπου δέχεται καθημερινά επισκέπτες (Αθηναίων, Αγ.Αναργύρων, Ίλιον, Καματερό, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Αχαρνές, Πετρούπολη, Περιστέρι, Αγάλεω).
Παράλληλα πραγματοποιούνται εκεί προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από την ορνιθολογική εταιρεία για σχολεία όλου του λεκανοπεδίου.
Η λειτουργία του, εδώ και δώδεκα χρόνια, είναι ανατεθειμένη στον Οργανισμό Διοίκησης και Διαχείρισης του πάρκου, δηλαδή σε ΝΠΔΔ του οποίου το ΔΣ διορίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Εδώ και κάποιους μήνες, το πάρκο έχει μείνει χωρίς πόρους για την κάλυψη έστω στοιχειωδών λειτουργικών εξόδων και χωρίς προσωπικό (5 εργαζόμενοι για 1100στρ, απλήρωτοι εδώ και μήνες). Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζει σήμερα εικόνα εγκατάλειψης, και να κινδυνεύει να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Από την περασμένη Τετάρτη 20-01-2010, η ΔΕΗ, απλήρωτη για καιρό, έκοψε το ρεύμα, γεγονός που προκαλεί ζητήματα στοιχειώδους λειτουργίας. Το κυριότερο όμως είναι ότι από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Οκτώβρη, οπότε και παύθηκε το προηγούμενο ΔΣ, το πάρκο έχει μείνει ακέφαλο, καθώς το ΥΠΕΚΑ δεν έχει ορίσει νέο ΔΣ.
Ερωτάται η Υπουργός:
1. Πότε πρόκειται να διορισθεί νέο ΔΣ του φορέα διαχείρισης του πάρκου από το ΥΠΕΚΑ;
2. Τι πρωτοβουλίες πρόκειται να πάρει το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους για την πάγια κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και επειγουσών αναγκών του πάρκου;
3. Τι σκοπεύει να πράξει άμεσα για την επαναφορά της ηλεκτροδότησης του πάρκου από τη ΔΕΗ;

1 σχόλιο:

  1. ΕΡΩΤΆΤΑΙ Η κ.Καφανταρη:
    ΠΟΤΕ τα τοπικά κινηματα συνεργαστηκαν με την τοπικήυ αυτοδιόίκηση και ποια ειναι αυτα αν υπάρχουν?
    ΠΟΙΑ ειναι αυτη η επιτροπή - προιόν συνεργασίας δημων και πολιτών ?

    μέλος της επιτροπης κατοικων για την σωτηρία Παρκου Α.Τριτση

    ΑπάντησηΔιαγραφή