Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Σχετικά με τη φωτιά στο Πάρκο Τρίτση

EΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΡΙΤΣΗ  - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013
Σχετικά με την κοινή δήλωση των δημάρχων για την πυρκαγιά στο Πάρκο Τρίτση στις 8/8/2013, οφείλουμε να κάνουμε μία διαφορετική ανάγνωση και να αναδείξουμε μία διαφορετική πραγματικότητα.
Αρχικά τονίζουμε ξανά την πεποίθησή μας ,ότι δεν θα έπρεπε να διοργανώνεται καμία εκδήλωση μεγάλης ή μικρότερης έκτασης στο Πάρκο αν δεν έχει πάρει όλες τις νόμιμες και απαιτούμενες άδειες , αλλά  ιδιαίτερα άδεια του  ειδικά αρμόδιου για κάθε πάρκο ή άλσος , δηλαδή του Δασαρχείου Αιγάλεω  .

Mε τη διακριτική υποστήριξη του Δήμου Αγ. Αναργύρων, ο Δήμος Ιλίου υποσκάπτει και δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διάσωσης του μεγαλύτερου χώρου πρασίνου στην Αττική μεθοδεύοντας την περισσότερη υποβάθμιση και οδηγώντας στην ολοκληρωτική εκμετάλλευση του χώρου.

Καταγράφουμε εδώ μερικά σημεία από την ομιλία του δημάρχου Ιλίου πρόσφατα στην συνεδρίαση της περιφέρειας Αττικής :
« …..μας κατηγορούν ότι θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το χώρο.Δηλαδή τι να πάρουμε τα παγκάκια;»
«……αφήστε μας να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα: Να καθαρίζουμε το χώρο, να συντηρήσουμε τα ξύλα, να μαζέψουμε τα σκουπίδια, να ποτίσουμε ……έχουμε την υποδομή στον Δήμο, έχουμε τους υπαλλήλους και δεν μας αφήνουν να βοηθήσουμε, να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα ….να φροντίζουμε τους ανοιχτούς χώρους………...»
Και απαντούμε στον κ. Ζενέτο ότι οι δημότες (υπενθυμίζουμε αν το ξεχνά, συνεισφέρουν οικονομικά με άμεσους και έμμεσους τρόπους και δεν θέλουν να αυξηθούν άλλο τα δημοτικά τέλη από τα υπερφίαλα σχέδιά του) περιμένουν να τα κάνει όλα αυτά που δηλώνει, ειδικά αν είναι τόσο εύκολο. Σημειώνουμε εδώ ότι δίπλα μας ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας αντιμετωπίζει αξεπέραστα προβλήματα συντήρησης και υποδομών του άλσους N.Φιλαδέλφειας που έχει  έκταση 480 στρεμ..
Ακόμα καλό είναι να δημοσιοποιείται ότι και ο Α.Σ.Δ.Α. (τον οποίο πάλι εμείς πληρώνουμε ), όταν αποφασίζει να παρέχει υπηρεσίες προς το Πάρκο,κρατάει αναλυτικό λογαριασμό για κάθε υπηρεσία, με χρωστούμενα που του οφείλει ο φορέας διαχείρισης  και όταν χρειαστεί αμέσως εμφανίζει και αυτά τα χρέη του Πάρκου προς τον Α.Σ.Δ.Α. ( τελευταία αναφορά 1.500.000 ευρώ για καθαρισμούς,ποτίσματα, εργασίες συντήρησης αποψιλώσεις κ.τ.λ. από την περίοδο της σύστασης του Πάρκου, και ας μας διορθώσουν αν κάνουμε λάθος στο ποσό),  υποστηρίζοντας τις διεκδικήσεις  του  Δήμου Ιλίου και τονίζοντας την κακοδιαχείριση και την αδυναμία του Φορέα.

Το Πάρκο για τους Δήμους θα είναι πολύτιμο για πολλούς λόγους που εύκολα φανταζόμαστε.

·         Η επισκεψιμότητα τα ΣΒΚ την εποχή από Μάιο ως και Οκτώβριο αγγίζει τις 15.000 πολίτες –εμπορευματοποίηση- έσοδα.

·         Ο διαχειριστής του Πάρκου  έχει σύμφωνα με τα προεδρικά διατάγματα και δικαιώματα χρήσης και όλων των χώρων και ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ εγκαταστάσεων που περιέχονται στην έκταση όλου του χώρου,ακόμα και αν είναι σε παραχώρηση άλλων υπηρεσιών, (όταν αυτή λήγει περνάει στην διαχείριση του φορέα διαχείρισης).


·         Οι πόροι προς τους Δήμους κόβονται. Οι δήμοι εποφθαλμιούν  οτιδήποτε μπορεί να προστεθεί στο ενεργητικό τους και να χρησιμοποιηθεί ως μέσο που θα διευκολύνει την εισροή κοινοτικών κονδυλίων, πόρων ή τη μελλοντική τους οικονομική δανειοληπτική ικανότητα . Η εδώ και χρόνια παρουσία τους στον φορέα διαχείρισης μας έδειξε το πραγματικό τους ενδιαφέρον που είναι μόνο αυτό που προαναφέραμε . Προς το παρόν το Πάρκο έχει εξαιρεθεί από την διάταξη του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας ,αλλά η διασφάλιση ότι ο λαός της Δυτικής Αθήνας και όλης της ΑΤΤΙΚΗΣ θα εξακολουθήσει να απολαμβάνει τον χώρο ως αντισταθμιστικό όφελος της υποβάθμισης διαφόρων ρυπογόνων εγκαταστάσεων στην Δυτική Αττική είναι μόνο η αναγνώριση της αξίας του ως έχει , δηλαδή ως Υπερτοπικό μητροπολιτικό χώρο υψηλού πρασίνου κάτω από την διαχείριση – εποπτεία του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και με κρατική χρηματοδότηση και άντληση πόρων από κοινοτικά και άλλα κονδύλια απευθείας .

Στο τέλος  επισυνάπτουμε ολόκληρη τη δήλωση, όπως αυτή δημοσιεύτηκε διαδικτυακά, ώστε να υπάρχει δυνατότητα πλήρης ενημέρωσης και ακολουθεί ο δικός μας αναλυτικός σχολιασμός των δηλώσεων των Δήμων μας.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Οι δήμαρχοι κοςΖενέτος και κος Σαράντηςκαταγγέλλουν:
Πως είναι η πραγματικότητα:
Την μη λειτουργία των πυροσβεστικών κρουνών στο χώρο του Πάρκου, λόγω της διακοπής στην ηλεκτροδότηση του από τη ΔΕΗ.
Πράγματι για να λειτουργήσουν οι πυροσβεστικοί κρουνοί απαιτείται ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ λόγω χρηματικών οφειλών του Φορέα Διαχείρισης (ΦΔ) έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση από τον Γενάρη. Στις αρχές του καλοκαιριού βρέθηκαν χρήματα και αποφασίστηκε από τον ΦΔ να γίνει διακανονισμός της οφειλής και παράλληλα επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης. Ο Δήμος Ιλίου είχε αντίρρηση διότι υποστήριξε ότι έπρεπε να πληρωθούν και τα δημοτικά τέλη που χρωστάει το Πάρκο και εισπράττονται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Αυτός ήταν κι ο λόγος που τελικά δεν έγινε επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης (και τελικά η λειτουργία των υποδομών του Πάρκου γίνεται προβληματική). Δε θα έπρεπε ο Δήμος Ιλίου να είχε μία διαφορετική στάση σε αυτό το ζήτημα; Δε θα έπρεπε εφόσον δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για το Πάρκο να βοηθήσει στην επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης;
Ότι στο Πάρκο δεν έχει πραγματοποιηθεί αποψίλωση από τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά η επικινδυνότητα κάθε εστίας φωτιάς που εκδηλώνεται.
Πράγματι, η αποψίλωση είναι προληπτικό μέτρο κατά της εξάπλωσης και δημιουργίας πυρκαγιών. Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για την ικανοποίηση βασικών λειτουργιών του Πάρκου (βλ διακοπή ηλεκτροδότησης). Γνωρίζουν και οι δύο δήμαρχοι ότι το Πάρκο βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με τον μηχανισμό που διαθέτει ο Φορέας (4 εργαζόμενοι κι αν κρίνουμε και από τα πανό που αναρτούν είναι κι αυτοί απλήρωτοι). Έχουμε ζητήσει αρκετές φορές από τους Δήμους να διαθέσουν το προσωπικό τους επικουρικά σε υπηρεσίες όπως της καθαριότητας και της αποψίλωσης (μιας και δε χρειάζονται ιδιαίτερα τεχνικά μέσα). Αναρωτιόμαστε δε θα έπρεπε να το είχαν πράξει; Τους το έχουμε πει πολλές φορές
Τη γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης του Πάρκου στα μέσα του θέρους λόγω της αδιαφορίας των κυβερνητικών υπευθύνων. Το πράσινο στο χώρο δεν ποτίζεται, οι λίμνες και υδροβιότοποι απειλούνται.
Τα προβλήματα αυτά είναι ήδη γνωστά και στους δύο δημάρχους (κι οι δύο συμμετείχαν για χρόνια ως μέλη του ΦΔ), αλλά και στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (μιας και ο ΦΔ είναι ΝΠΙΔ που εποπτεύεται από το ΥΠΕΚΑ). Πάντοτε το Πάρκο είχε πρόβλημα με τις υποδομές του (σύστημα ανακυκλοφορίας λιμνών, σύστημα άρδευσης κλπ). Δυστυχώς, παρόλο που το γνώριζαν δεν είδαμε καμιά ειλικρινή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για επίλυση αυτών. Ακόμα και το σύστημα ανακυκλοφορίας και το πυροσβεστικό σύστημα που πρόσφατα κατασκευάσθηκαν εκ νέου (με ιδιωτική χορηγία), τώρα αντιμετωπίζουν και πάλι την απαξίωση λόγω της έλλειψης προσωπικού να τα χειριστεί και της έλλειψης ηλεκτροδότησης. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδιαΠαντελή μου
Με την κατάσταση που επικρατεί, η συνολική καταστροφή του σημαντικότερου αστικού Πάρκου στην Αθήνα, είναι προ των πυλών.
Οφείλουμε να πληροφορήσουμε τους δύο δημοτικούς άρχοντες ότι η καταστροφή δεν είναι μία κατάσταση που έρχεται σε μία μέρα. Μεσολάβησαν χρόνια ολόκληρα για να έρθει το Πάρκο στην κατάσταση που είναι σήμερα. Τι να τους θυμίσουμε (και μάλιστα και για τα έργα των ημερών τους, όπου οι ίδιοι οι Δήμαρχοι Αγίων Αναργύρων και Ιλίου συμμετείχαν στα ΔΣ του ΦΔ); Το γεγονός ότι υπήρχαν οικονομικές ατασθαλίες στην κατασκευή και την διαχείριση του Πάρκου που ποτέ δεν αντιμετωπίσθκαν; Το γεγονός ότι ποτέ δεν αντιμετωπίσθηκε το θέμα του σκοπού ύπαρξης  του Πάρκου (τι το θέλουμε το Πάρκο για χώρο περιπάτου, για χώρο συναυλιών, για χώρο εκδηλώσεων και γάμων κλπ). Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Δήμος Ιλίου έχει βάλει περιφράξεις μέσα στο Πάρκο και το χρησιμοποιεί ο ίδιος κατά το δοκούν; Ότι ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν ριζικά τα προβλήματα των υποδομών του Πάρκου; Κι η λίστα αυτή δυστυχώς δεν τελειώνει.
Και τελικά ζητούν:

Θέτουμε τους αρμόδιους προ των ευθυνών τους και απαιτούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να αποκατασταθεί η ηλεκτρο-δότηση και η ύδρευση του Πάρκου και να ενισχυθεί η πυροπροστασία του.
Τέλος, νομίζουμε ότι ή παρούσα ανακοίνωση έρχεται να προστεθεί ως ένα ακόμα ένα μέτρο πίεσης προκειμένου το υπερτοπικό αυτό Πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης να περιέλθει στην αποκλειστική διαχείρισή του από τους όμορους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (είτε αυτοί θα είναι οι Δήμοι, είτε ο ΑΣΔΑ). Δεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει ειλικρινά τα προβλήματα αυτού του δημόσιου χώρου. Αυτά σκεφτόμαστε όταν βλέπουμε να διαμαρτύρεται ο δήμαρχος Ιλίου, που έθεσε ο ίδιος εμπόδιο για την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης, τώρα να απαιτεί να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του Πάρκου. Όταν τα λόγια απέχουν από τις πράξεις, εμείς πάντοτε θα τα καταδεικνύουμε. Τα συμπεράσματα δικά σας.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΡΙΤΣΗ



Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των δύο δημάρχων:

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ -ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ( 09/08/2013 )

Μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στο Πάρκο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Χθες Πέμπτη 8 Αυγούστου τις μεσημεριανές ώρες εκδηλώθηκε φωτιά στο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».  
Η φωτιά κατασβέσθηκε γρήγορα και χωρίς να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή, με την επέμβαση υδροφόρων οχημάτων και προσωπικού των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού και τμημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Οφείλουμε όμως να καταγγείλουμε:
Την μη λειτουργία των πυροσβεστικών κρουνών στο χώρο του Πάρκου, λόγω της διακοπής στην ηλεκτροδότηση του από τη ΔΕΗ.
Ότι στο Πάρκο δεν έχει πραγματοποιηθεί αποψίλωση από τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά η επικινδυνότητα κάθε εστίας φωτιάς που εκδηλώνεται.
Τη γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης του Πάρκου στα μέσα του θέρους λόγω της αδιαφορίας των κυβερνητικών υπευθύνων. Το πράσινο στο χώρο δεν ποτίζεται, οι λίμνες και υδροβιότοποι απειλούνται.
Με την κατάσταση που επικρατεί, η συνολική καταστροφή του σημαντικότερου αστικού Πάρκου στην Αθήνα, είναι προ των πυλών.
Θέτουμε τους αρμόδιους προ των ευθυνών τους και απαιτούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η ύδρευση του Πάρκου και να ενισχυθεί η πυροπροστασία του.
Εκφράζουμε τα συγχαρητήρια μας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την άμεση επέμβαση της και την άψογη συνεργασία με το προσωπικό των Δήμων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

   Ο Δήμαρχος Ιλίου                                                   Ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού
     Νίκος Ζενέτος                                                                                  Νίκος Σαράντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου