Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Της αυθαιρεσίας τα οράµατα

Των Αλέκου Λύτρα και Μυρτώς Μπολώτα
Αναδημοσίευση από ΓΑΛΕΡΑ Νο 51

Φαίνεται πως, παρά τις φανφάρες περί πράσινης ανάπτυξης, προτεραιότητας στον πολίτη και άλλα τέτοια ανέξοδα προεκλογικά, η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της εκποίησης δηµοσίων χώρων καλά κρατεί. Η στρατηγική έρχεται και από τα κάτω, από την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου δήµοι ανοίγουν επικίνδυνες κερκόπορτες σε ασύδοτες ιδιωτικές πρωτοβουλίες µε σκοπό την είσπραξη ψιχίων και πάντα σε βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Χαρακτηριστικό παράδειγµα των παραπάνω ο δήµος Αγίων Αναργύρων, ένας από τους πιο υποβαθµισµένους δήµους της δυτικής Αττικής, µιας και διαχρονικά οι δηµοτικές διοικήσεις επέτρεψαν στους εργολάβους του προαστιακού σιδηροδρόµου να εξαφανίσουν σηµαντικό κοµµάτι του ελάχιστου πράσινου.
Ο σηµερινός δήµαρχος έχει «όραµα» να παραχωρήσει κάθε ελεύθερο δηµόσιο χώρο στην ιδιωτική εκµετάλλευση.
Έτσι, εκποίησε στην κυριολεξία όλες τις πλατείες του δήµου σε ιδιώτες οι οποίοι, αντί ευτελούς τιµήµατος, διαχειρίζονται τα δηµοτικά αναψυκτήρια. Του έµενε µόνο η κεντρική πλατεία του δήµου. Με συνοπτικές διαδικασίες παραχώρησε τη χρήση του ήδη υπάρχοντος δηµοτικού αναψυκτηρίου σε µια δηµοτική ανώνυµη εταιρεία, η οποία µε τη σειρά της βρήκε έναν ιδιώτη και εκµίσθωσε τον χώρο.
Από δω και πέρα αρχίζουν οι οµορφιές. Τον Αύγουστο σ’ έναν άδειο δήµο, ο ιδιώτης περιέφραξε τη µισή πλατεία µε τεράστιους φράχτες ύψους 5 περίπου µέτρων, προχώρησε στην παράνοµη κατεδάφιση των κτιριακών δοµών του αναψυκτηρίου κι άρχισε τις οικοδοµικές εργασίες χωρίς την παραµικρή άδεια. Όταν πιέστηκε από καταγγελίες δηµοτικών παρατάξεων, ζήτησε και έλαβε από την Πολεοδοµία Δ. Αττικής µία έγκριση εργασιών µικρής κλίµακας.
Έπειτα από νέες καταγγελίες, η Πολεοδοµία, τον Σεπτέµβρη, έκανε αυτοψία και διέταξε διακοπή των εργασιών µέχρις ότου εκδοθεί νόµιµη άδεια. Από τότε µέχρι και τις 16 Νοέµβρη οι εργασίες συνεχίζονται κανονικότατα πίσω από τους τεράστιους φράχτες µε αποτέλεσµα σε λίγο καιρό, στην κεντρική πλατεία να φιγουράρει ένα 100% παράνοµο τερατούργηµα.
Στις αλλεπάλληλες διαµαρτυρίες-καταγγελίες των δηµοτικών παρατάξεων δήµαρχος, αστυνοµία και πολεοδοµία κάνουν τις πάπιες. Ο πρώτος δεν ευθύνεται, η δεύτερη δεν επεµβαίνει και η τρίτη κωφεύει στις επίσηµες καταγγελίες για αυτοψία. Το θέµα έφτασε µέχρι τη Βουλή µε ερωτήσεις βουλευτών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΚΕ.
Τελικά µε διαδικασίες εξπρές στις 17 Νοέµβρη βγήκε άδεια µε την πλήρη σύµπραξη και συµµετοχή του Δήµου και έτσι ο ιδιώτης ενοικιαστής ολοκλήρωσε την παράνοµη και αυθαίρετη καταπάτηση της κεντρικής πλατείας του Δήµου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου