Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Βαθύτατα πολιτική η μάχη των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών

του Βασίλη Ζωγράφου
Πλησιάζουν οι εκλογές για την ανάδειξη Δημάρχων και Περιφερειαρχών. Και στις μέρες μας εκδηλώνουν την επιθυμία να είναι υποψήφιοι, βουλευτές που ψήφισαν μνημόνια, γνωστά κομματικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπηρέτησαν την πολιτική της συγκυβέρνησης με συνέπεια και ξαφνικά παίρνουν αποστάσεις από τα κόμματά τους, αυτοανακηρύσσονται ανεξάρτητοι,  αντιμνημονιακοί.
Κάποιοι κάνουν λόγο για «τοπικές κοινωνίες», «έκφραση των πολιτών», να δουν οι πολίτες τοπικά το ζήτημα των υποψηφίων, και φυσικά δεν πείθουν ούτε τους εαυτούς τους.  Δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα τοπικά, δε γίνονται εξαιρέσεις, όλα τα προβλήματα σχετίζονται με τον πυρήνα της κεντρικής πολιτικής και των εντολών της Ε.Ε., που εφαρμόζονται και είναι η πολιτική των μνημονίων, των χαρατσιών, των απολύσεων, της κατάργησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της συρρίκνωσης, του ρόλου της Τ.Α., της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Υγείας, της Παιδείας, των μειώσεων των μισθών, των συντάξεων, της κατάργησης των επιδομάτων.

Αυτήν την αντιδραστική πολιτική τόσα χρόνια ψήφισαν και εφαρμόζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η πολιτική που εξαθλίωσε το λαό, που έφτασε την ανεργία στο 30% του λαού και στο 60% των νέων, στην απόγνωση.  Χιλιάδες μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έβαλαν λουκέτο και είναι αιχμάλωτοι των τραπεζών, ενώ οι αγρότες είναι σε απόγνωση και η νεολαία να μαραζώνει. Αυτήν την πολιτική υπηρέτησαν όλοι οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες  χωρίς αντιδράσεις όλα αυτά τα χρόνια που η χώρα βρίσκεται σε «κατοχή».
Άλλοι έρχονται ως αυτόκλητοι σωτήρες με όραμα για την πόλη, κρύβουν και  αγνοούν πως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι στενά συνδεδεμένοι στη λειτουργία τους με την κεντρική εξουσία νομοθετικά, την Τρόικα και για όλα αυτά φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η Διοίκηση των Δήμων και των Περιφερειών δεν είναι προσωπική υπόθεση. Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες είναι σήμερα σε μεγάλο βαθμό εντολοδόχοι της Κεντρικής Εξουσίας, εκτελεστικά όργανά της. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, η συντριπτική πλειοψηφία τους υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια αυτές τις άθλιες πολιτικές πειθαρχημένα, ήταν απέναντι από το λαό και οι όποιες αντιδράσεις που ψέλλιζαν ήταν «στάχτη στα μάτια του κόσμου».
Οι ΟΤΑ βρίσκονται σε επιτροπεία, σε πρόγραμμα εξυγίανσης, όπως το ονομάζουν, με θύμα την ίδια την Τ.Α. Θέλουν αιρετούς υποταγμένους, δήμους στραγγαλισμένους οικονομικά, μακριά από τους σκοπούς, το ρόλο και τους στόχους της Τ.Α.
Με θύματα τους εργαζόμενους και τους δημότες. Έχουμε την κατάργηση και υποβάθμιση υπηρεσιών, κοινωνικών δομών (παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, στα ΚΔΑΠ, στα Κέντρα πρόληψης κλπ.). Οι καταργήσεις Δημοτικών Επιχειρήσεων συνοδεύονται με απολύσεις εργαζομένων και οι όποιες προσλήψεις γίνονται, είναι με ελαστικές μορφές εργασίας λίγων μηνών.
Σήμερα ο τόπος έχει ανάγκη Δημάρχους και Περιφερειάρχες αγωνιστές, να συμμετέχουν στους αγώνες των εργαζομένων, να αγωνίζονται ενάντια στα μνημόνια και τις πολιτικές που έφεραν τη χώρα στη χρεωκοπία. Αιρετούς που θ’ αντιστέκονται, θα δείχνουν την ανυπακοή στις αντιδραστικές πολιτικές της συγκυβέρνησης της Ε.Ε. Δε θα υπηρετούν πολιτικές που στρέφονται ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και των δημοτών.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, βρίθουν σκανδάλων, οδήγησαν τον τόπο στο μαρασμό, το λαό σε ταπείνωση, φτώχεια, δυστυχία, απόγνωση, χρεοκόπησαν τη χώρα και έκλεψαν τα όνειρα για ένα καλύτερο αύριο της νεολαίας. Μίζες, σήψη και διαφθορά, σκάνδαλα και συγκάλυψη σκανδάλων, ρουσφέτια, είναι έργο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του χρεωκοπημένου αστικού συστήματος.
Δεν είναι δυνατόν τα κόμματα αυτά και οι υποψήφιοι τους με τις δοκιμασμένες καταστροφικές πολιτικές συμπεριφορές, με τα φθαρμένα υλικά να ξαναδώσουν ζωντάνια στον τόπο, να υπηρετήσουν την Τ.Α. προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Τα κόμματα αυτά ψήφισαν  κατ’ εντολή της Ε.Ε. νόμους για να σώσουν το Καπιταλιστικό Σύστημα, τις Τράπεζες και  έθαψαν το λαό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει να καρπωθεί από την καταστροφική πολιτική της συγκυβέρνησης, να πάρει ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά και ο ίδιος δεν εγγυάται επί της ουσίας αλλαγή πολιτικών, καταγγελία και απαλλαγή των μνημονίων, κατάργηση των χαρατσιών, σύγκρουση με την Ε.Ε. και το μεγάλο Κεφάλαιο. Αντίθετα στο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από πολλούς αγωνιστές συνωστίζονται  άνθρωποι που υπηρέτησαν πιστά τις απάνθρωπες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ της διαφθοράς, οι οποίοι αποζητούν από το ΣΥΡΙΖΑ να γίνει Κολυμπήθρα του Σιλωάμ, να εξαγνιστεί πολιτικά χωρίς να συμβαίνει τίποτα. Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν ψευδαισθήσεις, δε δεσμεύονται για μια Τ.Α. των ρήξεων και των ανατροπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει δημάρχους να κάνουν καλύτερη αστική διαχείριση.
Το ΚΚΕ υποβαθμίζει τη σημασία των επερχόμενων εκλογών στην Τ.Α.  προκαλώντας ερωτηματικά η στάση του σε ένα κόσμο που το εμπιστευόταν μέχρι πρόσφατα, χωρίς πολιτική συμμαχιών, με σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας στο εσωτερικό, αλλά και χωρίς σεβασμό στους οπαδούς και τους φίλους του, αφού η χειροτόνηση των κομματικών υποψηφίων γίνεται από τα κεντρικά όργανα του ΚΚΕ αδιαφορώντας για το τι πιστεύουν οι οπαδοί του. Φυσικό επακόλουθο είναι να μην αποτελεί το ΚΚΕ με την τακτική του φόβο για το πολιτικό σύστημα. Το θέλουν μικρό, ακίνδυνο. Αυτό φαίνεται να επιδιώκει και η ηγεσία του. Στην ουσία δε θέλει δημάρχους για να μην κάνει αστική  διαχείριση.
***
Στους Δήμους και τις Περιφέρειες πρέπει να δημιουργηθούν αγωνιστικά, διεκδικητικά ψηφοδέλτια με διακηρύξεις αρχών, ώστε να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στη συγκυβέρνηση και ν’ αντιπαλεύουν μαζί με την εργατική τάξη, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις αντιδραστικές πολιτικές των μνημονίων που ήδη εφαρμόζονται και άλλες που θα επιχειρηθούν.
Οι θέσεις που πρέπει να περιλαμβάνονται στη διακήρυξη ενός Δημάρχου ή Περιφερειάρχη αγωνιστή είναι:
  • Η δέσμευση ότι δε θα ακολουθήσει πολιτική μετατόπισης των οικονομικών δυσκολιών των δήμων στις πλάτες και τις τσέπες των δημοτών τους.
  • Η δέσμευση ότι θα μειώσει τα ήδη υψηλά δήθεν ανταποδοτικά τέλη και θα αγωνιστεί για να διεκδικήσει αγωνιστικά την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης.
  • Η δέσμευση ότι θα βάλει τέλος στο ρουσφέτι και την πελατειακή εξάρτηση των δημοτών από τους δημοτικούς παράγοντες και ότι θα βάλει ένα λιθαράκι στη μεγάλη προσπάθεια να αρχίσουν να δουλεύουν οι δήμοι προς όφελος του απλού λαού.
  • Να είναι υπέρ της άρνησης πληρωμής του χρέους και της μονομερής διαγραφής του. Η στάση πληρωμών είναι αδιέξοδη και αναποτελεσματική.
  • Να είναι με σαφήνεια υπέρ της κατάργησης των μνημονίων και όλων των δανειακών συμβάσεων και των νομοθετικών ρυθμίσεων που προκύπτουν απ’ αυτά.
  • Να είναι αποφασισμένος να έρθει σε ευθεία αντίθεση με τις κατευθύνσεις και τις πολιτικές που εκπορεύονται από την Ε.Ε. Άλλωστε καμία πολιτική βιομηχανικής, αγροτικής ανάπτυξης της χώρας ή υπεράσπισης του κόσμου της εργασίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με τις συνθήκες της Λισσαβόνας, του Άμστερνταμ ή την ΚΑΠ, αν δεν υπάρξει τελικά ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ.
  • Να είναι υπέρ της δημιουργίας ενός μετώπου που θα αντιπαλεύει τις συνέπειες τις φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, τις συνέπειες από την ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας, που θα προστατεύει τις ατομικές και δημοκρατικές ελευθερίες του λαού. Ο λαός έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο ΕΑΜ.
  • Να είναι υπέρ ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης της χώρας με επίκεντρο τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του εργαζόμενου ανθρώπου και σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών και τις επιδιώξεις των Ιμπεριαλιστικών Οργανισμών που προσδένουν τη χώρα στο άρμα της εξάρτησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου