Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Κώδικας παιδεία...


Ψηφίστηκε χθες ο νέος νόμος πλαίσιο του υπουργείου παιδείας, ένα από τα πιο αντιδραστικά νομοθετήματα των τελευταίων δεκαετιών όσο αφορά το μέτωπο της παιδείας. Ο εκσυγχρονισμός και η αναδιάρθρωση της εκπαιδευτικής μηχανής, με βάση τα διεθνή «στάνταρ» τόνωσης της παραγωγικότητας αποτελούν εδώ και 20 χρόνια κύριο σημείο στην ατζέντα όλων των κυβερνήσεων, δημιουργώντας πάντα απέναντί τους μαχητικές κοινωνικές αντιστάσεις. Ρυθμίστηκαν, όμως, σε μία νύχτα, οι ανορθολογισμοί και οι ανισσοροπίες προηγούμενων νομοσχεδίων που πλέον δεν αποτελούσαν πηγή βόλεψης για την κυριαρχία.

Πιο συγκεκριμένα το νέο νομοσχέδιο καταργεί και στην πράξη πλέον τον μύθο της δημόσιας και δωρεάν παιδείας ανοίγοντας το δρόμο για επιβολή διδάκτρων ακόμα και στις προπτυχιακές σπουδές. Καταργεί τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων καθώς και των περισσότερων παροχών για τους φοιτητές (δωρεάν σίτιση, στέγαση κ.α.). Καταργεί ολοκληρωτικά το Πανεπιστημιακό άσυλο, ένας διακαής πόθος της εξουσίας να βάλει τέλος και συμβολικά σε κάθε τόπο και απόπειρα διεύρυνσης των κοινωνικών ελευθεριών. Οδηγεί στην πλήρη υποβάθμιση των πτυχίων με την κατάργηση τμημάτων και τις συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Προωθεί και με νομική βούλα την διοίκηση στα Πανεπιστήμια στα χέρια επιχειρηματιών, μάνατζερ και golden boys οι οποίοι θα βρουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πλήρη ευθυγράμμιση των πανεπιστημίων με την αγορά και την μετατροπή τους σε μια πιο κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία θα αναζητεί πόρους πουλώντας έρευνα και κλείνοντας συμφωνίες με χορηγούς, χάνεται έτσι κάθε επαφή μεταξύ κοινωνικών αναγκών και ερευνητικών προγραμμάτων. Η εντατικοποίηση των σπουδών και ο ανταγωνισμός θα  είναι η επόμενη μέρα του ελληνικού πανεπιστημίου.
Οι αλλαγές δεν ήρθαν σε μια τυχαία χρονική περίοδο, πήραν και αυτές την θέση τους στο παζλ του «αγώνα» ενάντια στην κρίση και στην προσπάθεια για οικονομική σωτηρία… Εμείς, δεν θα σταματήσουμε να το λέμε, όλοι και όλες στους δρόμους εκεί που πέφτουν νόμοι και συντρίβονται καθεστώτα…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου