Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Οι Δήμαρχοι της Αττικής περιμένουν...τα 31,5 δις


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συντονίζονται με την κυβέρνηση
Την ώρα που οι δήμοι δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους και κλείνουν υπηρεσίες, τα συλλογικά όργανα των εκλεγμένων συντονίζονται με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που θέλουν ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ανταποδοτικότητα παντού, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Χαρακτηριστική ήταν η χτεσινή συνεδρίαση των δημάρχων της Αττικής που συγκάλεσε η Περιφερειακή Ενωση Δήμων του νομού, όπου αποφασίστηκε να περιμένουν την καταβολή των 31,5 δισ. ευρώ μέχρι να επανακαθορίσουν τη στάση τους σε σχέση με τα οικονομικά των δήμων.
Στη χτεσινή συνεδρίαση, οι δήμαρχοι αποπροσανατόλισαν τη συζήτηση, κάνοντας λόγο για δήθεν καλούς και κακούς δήμους και για στοχοποίηση της Τοπικής Διοίκησης. Χαρακτηριστικά, ο Β. Ξύδης,δήμαρχος Χολαργού - Παπάγου, είπε ότι «δεν έχουν όλοι οι δήμοι πρόβλημα». Κατατέθηκαν, δε, απόψεις που συνηγορούν ουσιαστικά υπέρ του δραστικού περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Ιλίου, Ν. Ζενέτος είπε ότι «πρέπει να υπάρξει μελέτη που να προσδιορίζει το ελάχιστο απιτούμενο ποσό για τη λειτουργία των δήμων». Ενώ ο Δ. Φωκιανός δήμαρχος Πεύκης - Λυκόβρυσης συνηγόρησε ότι «η κρίση είναι μια ευκαιρία να γίνουν μελέτες για το ελάχιστο κόστος λειτουργίας».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πετρούπολης, Θ. Κοτσαμπάςστηλίτευσε τις πολιτικές που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση τους δήμους. Οπως υπογράμμισε, οδηγούν τους δήμους σε οικονομική ασφυξία για να περάσουν σε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και αύξηση της ανταποδοτικότητας. Κάλεσε τους δημάρχους «να απαιτήσουμε να μη γίνει καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος». Σημείωσε, τέλος, ότι οι κινητοποιήσεις χρειάζονται συντονισμό με τους εργαζόμενους στους δήμους, τους άνεργους, τους κατοίκους της πόλης γενικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου