Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Παιδικοί σταθμοί: «Στον αέρα» 61.000 παιδιά

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ
Εκτός παιδικών σταθμών κινδυνεύουν να βρεθούν περίπου 61.000 παιδιά, μετά την ακύρωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σύμβασης για τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ.
Μετά από προσφυγή τεσσάρων ιδιωτικών παιδικών σταθμών, το Ζ' Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε την ακύρωση της σύμβασης και ζητούμενο είναι πλέον πώς θα διασφαλιστεί ότι αυτά τα παιδιά θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στους σταθμούς χωρίς να αναγκαστούν οι οικογένειες των παιδιών να πληρώσουν τροφεία.
Η σύμβαση αφορά ποσό ύψους 140 εκατ. ευρώ που διατίθεται από το ΕΣΠΑ σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής πολιτικής που συρρικνώνει τις κρατικές υποδομές και τις παροχές κοινωνικών υπηρεσιών, με περικοπές κρατικών δαπανών και εμπορευματοποίηση σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, καθώς θεωρείται σπατάλη η καθολική και δωρεάν παροχή κοινωνικών υπηρεσιών από το κράτος και πρέπει να αντικατασταθεί από αποσπασματικές και εξατομικευμένες παροχές. 
Στο πλαίσιο αυτό και για την «ισότητα των δύο φύλων», αλλά και «την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών» υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) το πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και απευθύνεται σε μητέρες βρεφών και νηπίων, αλλά και μητέρες παιδιών με αναπηρία.
Πέρσι το πρόγραμμα αυτό αφορούσε 43.000 παιδιά. Τον περασμένο Αύγουστο υπουργείο Εργασίας, ΚΕΔΕ, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και Νέος Σύλλογος Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών συμφώνησαν στη μείωση του κόστους ανά παιδί και επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος με 20 εκατ. ευρώ, προκειμένουν να γίνουν δεκτά άλλα 18.000 παιδιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί μεν ο αριθμός, αλλά οι γονείς να αναγκαστούν να πληρώνουν σε πολλές περιπτώσεις συμπληρωματικά τροφεία (αλλού για το φαγητό των παιδιών, αλλού για τη μεταφορά τους κ.ο.κ.).

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου