Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Ατύχημα στον κόμβο στα Μυκονιάτικα

Με αφορμή το ατύχημα στον κόμβο στα Μυκονιάτικα  - Τρείς Γέφυρες, να δώσομε κι ένα ντουμέντο από την εποχή που ετοιμαζόταν η κατασκευή του, για την εξαγωγή των απαραίτητων συμπερασμάτων, από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν.

 ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

  
Η «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΚΟΜΒΟΣ
Και ζητά λύση με μηδενική όχληση για την περιοχή
Ό σχεδιαζόμενος ανισόπεδος κόμβος στα Μυκονιάτικα θά βλάψει όχι μόνο την περιοχή αυτή άλλα και το Δήμο μας γενικότερα, όπως προκύπτει από τις εκφρασμένες γνώμες ειδικών.
Για το σοβαρό αυτό θέμα ή «Δημοτική Ανανέωση» υπέβαλε στο Δημοτικό Συμβούλιο την έγγραφη πρόταση (Α.Π. 12514/13.11.85) που δημοσιεύουμε αμέσως παρακάτω.
«Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σχετικά με την προχθεσινή «πανδημοτική» συζήτηση (11.11.85) πού μεθόδευσε η Δημοτική Αρχή για να «περάσει» τον ανισόπεδο κόμβο στα Μυκονιάτικα, παρά την αντίθετη ομόφωνη απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης (ΕΠΑ) της συνοικίας αυτής και των γύρω συνοικιών (Σ.Σ.), θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τις απόψεις και προτάσεις μας, δεδομένου ότι το θέμα θα έρθει σύντομα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο για συζήτηση και λήψη αποφάσεως.
α) Καθώς σας είναι γνωστό είμαστε από την αρχή και παραμένουμε αμετακίνητοι εναντίον του κόμβου, πού τον θεωρούμε καταστροφικό όχι μόνο για τις συνοικίες Μυκονιάτικων και Κοκκινόπουλου αλλά και για το Δήμο μας ολόκληρο. Πιστεύουμε γενικά ότι οι ανισόπεδοι κόμβοι δεν αποτελούν λύσεις για το κυκλοφοριακό. Πρόκειται για πρόχειρες και φτηνές τεχνοκρατικές αντιμετωπίσεις πού παραγνωρίζουν τον παράγοντα άνθρωπο, υποβαθμίζουν παραπέρα τις περιοχές και τελικά διαιωνίζουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Εντάσσονται στη λογική των μέσων ατομικής μεταφοράς (πού ολοένα αυξάνονται), σε βάρος της πραγματικής λύσης πού είναι ή βελτίωση και ηλεκτροκίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς (τρόλεϊ, υπόγειος ηλεκτρικός σιδηρόδρομος κλπ.).
Ειδικά ο ανισόπεδος κόμβος στα Μυκονιάτικα είναι ή αρχή μόνο των δεινών της περιοχής μας. Πολύ σύντομα θα χρειασθούν περισσότεροι κόμβοι και περισσότερα επιβαρυντικά έργα μέσα στο Δήμο. Ή λογική της προχειρότητας, των εύκολων, εντυπωσιακών και ταυτόχρονα φτηνών λύσεων δεν σταματά πουθενά.
Με τα δεδομένα αυτά αδυνατούμε να βάλουμε την υπογραφή μας κάτω από τέτοια «έργα».
β) Καταγγέλλουμε ότι η αναστολή της εκτέλεσης του «έργου» πού μεθόδευσε και παρουσίασε η Δημοτική Αρχή σε συνεννόηση με το Υπουργείο είναι απλώς αναστολή της καταδικαστικής απόφασης πού έχει βγει σε βάρος μας και ερήμην των δημοτών, των Οργάνων Λαϊκής Συμμετοχής και του Δημοτικού Συμβουλίου. Σκοπός της αναστολής αυτής είναι η εκτόνωση της λαϊκής αντίθεσης, η μετάθεση ευθυνών και κάποιες ψευτοβελτιώσεις για να γίνει τελικά αποδεκτό το «έργο».
Λυπούμαστε γιατί με τις μεθόδους αυτές η Δημοτική Αρχή συνεργεί όχι μόνο στην υποβάθμιση της περιοχής άλλά και στην προσπάθεια υποβάθμισης της νοημοσύνης μας.
γ) Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε ή να προσυπογράψουμε καμιά λύση αν δεν εξασφαλίζει την μηδενική όχληση της περιοχής μας. Λύσεις με μηδενική όχληση (δηλαδή χωρίς καμιά επιβάρυνση του Δήμου) υπάρχουν πολλές, άλλά δεν εφαρμόζονται ούτε καν μελετιώνται γιατί θεωρούνται ακριβές. Για μας όμως το ακριβότερο και πολυτιμότερο είναι η υγεία των ανθρώπων και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.
Η πρότασή μας, λοιπόν, συνοψίζεται στα έξης:
1. Να απορριφθούν συνολικά οι ως τώρα «λύσεις» του Υπουργείου.
2. Να προκηρυχθεί νέα μελέτη πού θα αναζητεί λύση με μηδενική όχληση για την περιοχή ανεξαρτήτως ύψους δαπάνης, πού θα εφαρμοσθεί μόνο αν γίνει αποδεκτή με πλήρεις και διαφανείς διαδικασίες λαϊκής συμμετοχής σε όλες τις βαθμίδες (Σ.Σ., λαϊκές συνελεύσεις, Δημοτικό Συμβούλιο).
3. Να κοινοποιηθεί ή πιο πάνω πρόταση μας στο αρμόδιο Υπουργείο με τη ρητή μας δήλωση ότι κάθε άλλη επιλογή ή διαδικασία δεν μας βρίσκει σύμφωνους και ότι, αν τυχόν επιχειρηθεί από τη μεριά του, όχι μόνο θα φέρει εκείνο την ευθύνη άλλά και θα εμποδισθεί ή εφαρμογή της από μέρους μας με ανυποχώρητο αγώνα.
Φιλικά
οι Σύμβουλοι της «Δημοτικής Ανανέωσης»
Σπύρος Αποστόλου
Μπάμπης Στίγκας
Δημήτρης Τζαφάλιας
Γεράσιμος Θεοδωράτος»

Σημείωση: Ή πιο πάνω πρόταση της «Δημοτικής Ανανέωσης» συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο (συνεδρίαση 20.11.'85) και ψηφίστηκε από τους συμβούλους πού την υπογράφουν.
Για λύση με μηδενική όχληση ψήφισαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παναγιώτης Αυγερινόπουλος, Ευθύμιος Παρασκευόπουλος και Παναγιώτης Σμύρνης.
Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας του κ. Δημάρχου ψήφισαν διαφοροποιημένη πρόταση, πού μπορεί τελικά να οδηγήσει σε συμβιβαστικές υποχωρήσεις.
- Ομόφωνα ψηφίστηκε ή σύσταση πενταμελούς επιτροπής πού θα συζητήσει το θέμα με το Υπουργείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου