Σάββατο, 1 Μαΐου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

1886: Τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".
1892: Γιορτάζεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά από Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (Καλλέργης)
1909: Γεννήθηκε ο ποιητής της Ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος
1936: Δολοφονία και τραυματοσμοί καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. Ο Ρίτσος εμπνέεται και γράφει τον ΕΠΙΤΑΦΙΟ.
1944: Εκτελούνται διακόσιοι αγωνιστές από τους Γερμαμούς κατακτητές.
1976: Δυο λόγια παραπάνω, για να μην ξεχνιόμαστε

Παρασκευή 30 Απριλίου 1976. Παραμονή Πρωτομαγιάς -την ώρα που σε ένα «περίεργο» δυστύχημα σκοτώνεται ο Αλέκος Παναγούλης- ο αγωνιστής μαθητής Σιδέρης (Ισίδωρος) Ισιδωρόπουλος, μέλος της «Μαθητικής Πρωτοπορίας», κολλούσε αφίσες της οργάνωσης «Κ.Ο. Μαχητής» (Κομμουνιστική Οργάνωση Μαχητής), για την συγκέντρωση της επόμενης μέρας που καλούσε η εξωκοινοβουλευτική αριστερά στην πλατεία Κοτζιά.*
Κοντά στην οδό Πειραιώς στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη ο 16χρονος Σιδέρης χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, τραυματίστηκε σοβαρά και την επόμενη μέρα πέθανε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί.
Στην πορεία της Πρωτομαγιάς εκείνη την ημέρα κυριάρχησε το σύνθημα «Ένας στο χώμα, χιλιάδες στον αγώνα» αναφερόμενο στον Αλέκο Παναγούλη. Η χούντα είχε τελειώσει σχεδόν δύο χρόνια πριν. Η Πρωτομαγιά όμως του 1976 είχε νεκρούς, όχι έναν αλλά δύο. Ήταν οι πρώτοι νεκροί της μεταπολίτευσης που κατά σύμπτωση και οι δύο πέθαναν σε «αυτοκινητιστικά ατυχήματα» καλά ενταγμένα μέσα στο γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας που είχε εξαπολύσει η κυβέρνηση Καραμανλή.
Λίγες μέρες μετά στις 4 Μάη χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνονται στο Πολυτεχνείο για να διαδηλώσουν για τη δολοφονία του Σιδέρη και παρόλο που η πορεία προς τη βουλή απαγορεύεται από την αστυνομία, η οργή και η αποφασιστικότητά κυριαρχεί η πορεία πραγματοποιείται. Την επόμενη 5 Μάη ο κόσμος βγαίνει ξανά στο δρόμο, ίσως και παραπάνω από εκατομμύριο λαού διαδηλώνουν στην κηδεία του Παναγούλη.

Από http://orgilaou.blogspot.com/2007/04/blog-post_7475.html 

* Τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΚΚΕ, ΚΚΕ Εσωτερικού, ΕΔΑ, ΠΑ.ΣΟ.Κ και Ένωση Κέντρου είχαν συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως. Η ΝΔ τότε έκανε "γκαλά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου