Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Η «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Αποκαλυπτικός ο δήμαρχος Νίκος Σαράντης σε συνέντευξή του δηλώνει:
Ο Δήμος έχει τεράστια αναξιοποίητη δημόσια περιουσία και ήρθε η ώρα της

Οι κάθε λογής εν ενεργεία δήμαρχοι, λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές παρελαύνουν όλως περιέργως από πολλά «μικρά» κανάλια και «μικρές» εφημερίδες. Φαίνεται ανακαλύπτουν το «μέλι των δήμων» και σπεύδουν να προσφέρουν διαφημιστικές υπηρεσίες και όχι δημοσιογραφική έρευνα.
Πως αλλιώς να εξηγηθεί ότι ποτέ σχεδόν δεν ακούγεται η άποψη των αντιπολιτευομένων συμβούλων σε τέτοιου είδους αφιερώματα. Έντεκα σελίδες για τον δήμαρχο με ολοσέλιδες φωτογραφίες μπας και δεν τον γνωρίσουμε. Έστω. Σε μια από αυτές λοιπόν «παρέλασε» και ο δήμαρχός μας, την Παρασκευή, 7 Μαΐου, στην εφημερίδα «Το Παρασκήνιο» και δη στο ένθετο της με τίτλο «Πολιτικά Ρεύματα» δίνοντας συνέντευξη στους δημοσιογράφους Γιάννη Ντάσκα και Αργυρώ Αθανασοπούλου.
Μια συνέντευξη με πολύ μπλα – μπλα, ανούσιο, χιλιο-επαναλαμβανόμενο περιεχόμενο, κατά την οποία όμως δεν μπόρεσε τελικά να μην αποκαλύψει την ουσία της πολιτικής του και τους μύχιους πόθους του.
Και το κάνουν πρώτα – πρώτα για λογαριασμό του, οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι στο εισαγωγικό τους: Πως θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα του δήμου Αγίων Αναργύρων, τον ρωτούν; Πως αλλιώς λέτε, απαντά ο δήμαρχος; Μα με την αξιοποίηση της τεράστιας δημοτικής περιουσίας, απαντά. Κατά το πρότυπο της κεντρικής πλατείας, σχολιάζουμε εμείς, όπου παραχώρησε το μεγαλύτερο χρηστικό τμήμα της για εκμετάλλευση σε ιδιώτες.
«Από τη μία, η κρατική εξουσία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που η ίδια θέσπισε έναντι των δήμων, αλλά και από την άλλη δεν καταφέρνει να αξιοποιήσει ούτε καν την τεράστια δημόσια περιουσία στον δήμο» μας πληροφορεί αυτολεξεί στην εισαγωγή του το παραπάνω έντυπο.
«Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων έχει μεγαλύτερο πρόβλημα ποιότητας περιβάλλοντος παρά πρόβλημα τσιμέντου..» συνεχίζει ο δήμαρχος και «Το κυρίαρχο θέμα, λοιπόν, είναι η απόδοση των χώρων στην αυτοδιοίκηση και η αξιοποίηση τους από αυτήν...» καταλήγει.
Διαπιστώνει ότι «...είμαστε ένας φτωχός δήμος, με περιορισμένους δικούς μας πόρους, αφού είμαστε μια γειτονιά με κύριο χαρακτηριστικό την κατοικία. Αναλάβαμε τον δήμο με τεράστια χρέη σε δάνεια και πιστωτές. Εξορθολογήσαμε τις δαπάνες, κλείσαμε επιχειρήσεις που δεν ήταν βιώσιμες και νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά. Παρόλα αυτά, όμως, εξακολουθούμε να έχουμε οικονομικά προβλήματα, γιατί η Πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της και οι ανάγκες εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας ήταν επιτακτικές». Λέξη για την υπερχρέωση του δήμου μέσω των δανείων που πήρε.
Εμπρός λοιπόν κύριε δήμαρχε, η πολιτεία δεν δίνει λεφτά (εσύ βεβαίως ούτε σκέψη για διεκδίκηση) κι ότι δάνεια ήταν να πάρεις τα πήρες. Εμπρός για τα φιλέτα. Τον Πύργο Βασιλίσσης ήδη των δώσατε στο Carrefour (πάλαι Continent) και στα Escape, κι έχει πολύ φαΐ ακόμα. Είναι και το Πάρκο παραδίπλα, ωχ αμάν. Είναι και οι χώροι του ΟΣΕ, πρωτίστως βέβαια το γκαράζ, όπου μπορείτε να φτιάξετε το Mall που ονειρεύεστε. Υπάρχει ακόμα και το 301 το οποίο προφέρεται για τεμαχισμό του, οικοπεδοποίησή του (αχ βρε σαλίγκαρε) και μοίρασμά του στους σωτήρες του δήμου (και του έθνους) επιχειρηματίες που θα φέρουν κι αυτοί με τη σειρά τους τα πολυπόθητα «έσοδα» που μας στερεί η πολιτεία. Το είχε επιχειρήσει – προβλέψει ο άλλοτε υπουργός άμυνας Τσοχατζόπουλος, το θυμάστε βεβαιως, έτσι δεν έιναι; Υπάρχουν κι άλλοι, οι χώροι πάνω από τις γραμμές που υπογειοποιούνται, το υπουργείο Γεωργίας, ο Πευκώνας, και, και, και... Άλλωστε όπως λες κύριε δήμαρχε – το επαναλαμβάνουμε κι εδώ – «Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων έχει μεγαλύτερο πρόβλημα ποιότητας περιβάλλοντος παρά πρόβλημα τσιμέντου». Γι’ αυτό άλλωστε συναίνεσες, αν δεν συνέργησες, να κοπούν εκατοντάδες αιωνόβια πεύκα στην Αγία Παρασκευή, και το ‘παιζες ανίδεος. Τελικά, πως αντιλαμβάνεσαι το περιβάλλον; Τσιμέντα, βαμμένα πράσινα;
Κλείνω δήμαρχε μου με μια παρατήρηση. Αν «η Ελλάδα σήμερα σε πληγώνει» όπως λες, υπάρχουν κάποιοι σαν και μένα που δεν συμφωνούμε ότι «όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης» όπως ισχυρίζεσαι. Κατά πρώτον, αν εννοείς ότι ο κόσμος υποφέρει και δεν έχεις άλλο πράγμα στο μυαλό σου, διόλου απίθανο, να σου υπενθυμίσω ότι γι’ αυτό ευθύνονται τα κόμματα που υπηρετείς και οι πολιτικές που ακολουθούν. Κατά δεύτερον, όπως θα έπρεπε να ξέρεις, η Ελλάδα δεν είναι μία, είναι χωρισμένη στα δύο. Στην Ελλάδα των πολλών, του κόσμου του μόχθου και της εργασίας και στην Ελλάδα των ολίγων – των εκμεταλλευτών. Κι εσύ έχεις επιλέξει από καιρό να είσαι το πολιτικό προσωπικό των δεύτερων. Ούτε ο πρώτος είσαι ούτε ο τελευταίος.

Όλη η συνέντευξη

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ, αρ. Τεύχους 6, Μάιος 2010
Ένθετο στην εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ


Νίκος Σαράντης, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΠΛΗΓΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΟΡΓΙΖΕΙ


• Ο δήμος έχει τεράστια αναξιοποίητη περιουσία και ήρθε η ώρα της.
• Η κρατική εξουσία πρέπει να δώσει και στην πράξη εφόδια στην τοπική αυτοδιοίκηση
• Όνειρό μου είναι να κάνουμε χαρούμενους του δημότες ενός φτωχού δήμου στην υποβαθμισμένη περιοχή του Λεκανοπεδίου.


Ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων κ. Νίκος Σαράντης ήταν από τα λίγα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έμειναν όρθια στη Δυτική Αθήνα τα προηγούμενα χρόνια. Και κέρδισε το στοίχημα της υποψηφιότητας του. Όπλο του η ειλικρίνεια με την οποία δηλώνει άμεσα την κομματική του ταυτότητα αλλά την διαχωρίζει το ίδιο άμεσα και από το καθήκον προσφοράς προς όλους τους δημότες ανεξάρτητα από την κομματική τους ταυτότητα.
Ο λόγος που αρθρώνει μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε είναι η απόδειξη του γιατί τιμάται από τους συμπολίτες του. Ιδιαίτερα στοχευμένος στην σημερινή χρονική συγκυρία, άδραξε την ευκαιρία να αναδείξει ένα πρόβλημα του δήμου του που εξηγεί και το γιατί φτάσαμε ως εδώ.
Από τη μία, η κρατική εξουσία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που η ίδια θέσπισε έναντι των δήμων, αλλά και από την άλλη δεν καταφέρνει να αξιοποιήσει ούτε καν την τεράστια δημόσια περιουσία στον δήμο. Είναι ώρα μέσα από την ανάδειξη αυτού του προβλήματος να λυθεί και να γίνουν οι Άγιοι Ανάργυροι τόπος απόλαυσης και για τους δημότες του.

Είστε ένας δήμος σε περιοχή που θεωρείται υποβαθμισμένη από πολλές πλευρές. Οι δημότες αισθάνονται ότι ζουν πράγματι σε περιοχή προβληματική ή δεν είναι ακριβής η εικόνα της υποβαθμισμένης περιοχής;
Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων είναι ένας από τους δήμους της Δυτικής Αθήνας με κοινά κοινωνικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Και εδώ ζουν άνθρωποι με οικονομικά προβλήματα, εργαζόμενοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και άνεργοι, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός μεταναστών, με ανεπαρκή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση. Όμως, εδώ η κοινωνία μας δεν είναι τόσο απρόσωπη και παραμένουν ακόμα πολλά από τα χαρακτηριστικά της γειτονιάς, αφού γνωριζόμαστε μεταξύ μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Ο δήμος μας, από την άλλη, έχει πολλές προϋποθέσεις για να αλλάξει σημαντικά. Διαθέτει πολλές δημόσιες εκτάσεις, σχεδόν αναξιοποίητες, και βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα του προαστιακού σιδηροδρόμου, που θα λύσουν εν πολλοίς και συγκοινωνιακά προβλήματα. Επίσης, βελτιώνονται καθημερινά οι κοινωνικές υποδομές, όπως νέοι, σύγχρονοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα προστασίας ηλικιωμένων, σχολική στέγη, πλατείες, παιδικές χαρές και πολλά ακόμη. Ως εκ τούτου, οι δημότες βλέπουν καθημερινά να αλλάζει η εικόνα της «υποβαθμισμένης περιοχής», με αποτέλεσμα να αισθάνονται ότι θα μπορούσαν και το δικαιούνται να ζουν σ' ένα καλύτερο οικιστικό περιβάλλον.
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και ποια τα σχέδια της δημαρχίας σας για να αντιμετωπιστούν; Μπορείτε να μας πείτε κάποια που έχουν ήδη αντιμετωπιστεί και ποια έπονται;
Σε μια περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης, αντιλαμβάνεστε ότι αλλάζει και η ιεράρχηση των προβλημάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπονται οι διεκδικήσεις μας, σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση της πόλης. Σήμερα, όμως, πρέπει να ιεραρχήσουμε ξανά τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Η οικονομική κρίση, όπως και να έχει, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναπτυξιακές κινήσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε, κράτος και αυτοδιοίκηση, να συντονιστούμε. Στα χρόνια που έχουμε την ευθύνη της διοίκησης του δήμου, αντιμετωπίζουμε και είναι σε εξέλιξη σχεδόν όλες οι εργασίες αναβάθμισης της σχολικής στέγης.
Τον Σεπτέμβρη κανένα σχολείο δεν θα αντιμετωπίζει προβλήματα υποδομών. Επίσης, δύο νέοι μεγάλοι βρεφονηπιακοί σταθμοί που λειτούργησαν και ένας τρίτος που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ θα λύσουν οριστικά τις ανάγκες όλων των κατοίκων που έχουν μικρά παιδιά. Παράλληλα, στον χώρο του αθλητισμού ετοιμάζονται δύο τεράστια έργα: ένα κολυμβητήριο που χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ένα πλήρες κλειστό γυμναστήριο που χρηματοδοτείται από τη νομαρχία Αθηνών. Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση των έργων του προαστιακού και η υλοποίηση του μνημονίου συνεργασίας θα αλλάξει ριζικά τη ζωή και την εικόνα της πόλης, αφού συνδυάζονται και με άλλες παράλληλες δράσεις αισθητικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης.
Ο δήμος σας έχει πρόβλημα τσιμέντου ή πρόβλημα ποιότητας περιβάλλοντος και πώς το αντιμετωπίζετε;
Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων έχει μεγαλύτερο πρόβλημα ποιότητας περιβάλλοντος παρά πρόβλημα τσιμέντου, γιατί –όπως ανέφερα – διαθέτει μεγάλες δημόσιες εκτάσεις, σχεδόν εγκαταλελειμμένες, όπως του 301 στρατιωτικού εργοστασίου, του υπουργείου Γεωργίας, του Ο.Σ.Ε. κ.α. Η κατάργηση των γραμμών του Ο.Σ.Ε. και η υπογειοποίηση μεγάλου τμήματος του προαστιακού αφήνουν και επιπλέον ελεύθερους χώρους. Το κυρίαρχο θέμα, λοιπόν, είναι η απόδοση των χώρων στην αυτοδιοίκηση και η αξιοποίηση τους από αυτήν.
Η εγκληματικότητα (ληστείες, διακίνηση) είναι η μάστιγα που ταλανίζει τους περισσότερους δήμους της Αττικής. Ποια είναι η κατάσταση στον Δήμο Αγίων Αναργύρων και πώς την αντιμετωπίζετε; Δεν θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι είμαστε μια πόλη που δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις τα βράδια. Αντίθετα, οι γειτονιές του δήμου αλλά και το κέντρο του εμπνέουν ασφάλεια στους πολίτες. Δεν είναι απρόσωπη πόλη και τα κρούσματα υπάρχουν μεν, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα. Είμαστε, βέβαια, υποψιασμένοι και γι' αυτό αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας με τις Αστυνομικές Αρχές που έχουν αυτή την ευθύνη.
Πόσο φιλικός είναι ο δήμος σας στα άτομα με ειδικές ανάγκες και ποιες δράσεις έχετε αναπτύξει για τη διευκόλυνση τους στην κυκλοφορία τους στις γειτονιές και στο κέντρο των Αγίων Αναργύρων;
Σε ό,τι αφορά στα ΑμεΑ, θα έλεγα ότι είμαστε ένας πρωτοπόρος σε δράσεις δήμος, καθώς έχουμε δημιουργήσει ειδικό γραφείο, που έχει αναλάβει σημαντικές δράσεις και έχει προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, τις πολλές αθλητικές δραστηριότητες μέσα από ομάδες που έχουν δημιουργηθεί, την κοινωνική φροντίδα και την ένταξη όλων των ατόμων με αναπηρία. Παράλληλα, προχωράμε στη δημιουργία και στην περιφρούρηση των διαβάσεων και των θέσεων στάθμευσης δίνοντας σαφείς εντολές στη Δημοτική Αστυνομία, όταν υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν συνηθίσει να σέβονται τη σχετική σηματοδότηση. Εμείς έχουμε οριοθετήσει θέσεις στάσης και στάθμευσης ΑΜΕΑ σε πλατείες ΚΑΠΗ, τράπεζες, δημοτικό κατάστημα και δημοτικά κτήρια. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη έργο, που θα ολοκληρώσει ελλείψεις στη διαμόρφωση ραμπών σε δημόσια κτήρια και πεζοδρόμια, δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα της προσβασιμότητας.
Οι βασικές αξίες που πρέπει να επικρατούν στην ανθρωπότητα επιβάλλουν την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων και ιδιαίτερα τη βοήθεια προς τους αδύναμους. Ο δήμος σας έχει προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και λαμβάνει βοήθεια από τις κρατικές υπηρεσίες για να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στον τομέα αυτόν;
Η κοινωνική υπηρεσία του δήμου εργάζεται σκληρά, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες κάθε αδύναμου συμπολίτη μας. Οι δράσεις της επεκτείνονται σε τομείς, όπως:
• Η υποστήριξη των πολιτών σε δυσκολίες της προσωπικής ή της οικογενειακής ζωής.
• Η κοινωνική στήριξη των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.
• Οι υπηρεσίες κατ' οίκον βοήθειας.
• Τα προγράμματα Αγωγής, Υγείας στην κοινότητα κ.α.
Ειδικά για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, λειτουργεί πρόγραμμα σίτισης, οικονομικής ενίσχυσης προχωράμε στη δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου με είδη πρώτης ανάγκης και γίνεται μεγάλη προσπάθεια συνεργασίας με κρατικούς φορείς για οικονομική ενίσχυση ή οποιαδήποτε άλλη συμβουλή.
Μια επιστημονική ομάδα, με συγκεκριμένες οδηγίες, παρέχει τις υπηρεσίες της. Η ομάδα αποτελείται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς νοσηλεύτριες επόπτη Δημόσιας Υγείας και οικογενειακούς βοηθούς. Η προληπτική ιατρική για όλους, η τράπεζα αίματος, οι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για θέματα υγείας, είναι ακόμα κάποιες δράσεις για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο σύστημα υγείας.
Όλο και περισσότεροι πολίτες διαμαρτύρονται ότι οι λαθρομετανάστες γεμίζουν τα φανάρια πιέζοντας για χρήματα με διάφορα προσχήματα, όπως το δήθεν καθάρισμα τζαμιών. Άλλοι στους δρόμους πωλούν λαθραία τα πάντα σε βάρος των επαγγελματιών. Στον δήμο σας έχετε τέτοιο πρόβλημα;
Ο δήμος μας αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όχι μόνον οι άλλοι δήμοι, αλλά και όλη η Ευρώπη. Δεν θα μπορούσα, όμως, να ισχυριστώ ότι είναι ιδιαίτερα οξυμένο στην περιοχή μας. Εμφανίζεται κυρίως τις μέρες που λειτουργούν παράλληλα οι λαϊκές αγορές και κάνουμε κάθε προσπάθεια να το περιορίσουμε. Αυτό το πρόβλημα, όμως, πρέπει να αντιμετωπιστεί σχεδιασμένο από το κράτος, που οφείλει να ελέγξει την πηγή του προβλήματος.
Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται ο επαγγελματικός και ο λαϊκός αθλητισμός στην πόλη σας και ποιες είναι οι δικές σας δράσεις;
Δημιουργήσαμε τον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης και λειτουργούμε με επιτυχία όλα τα προγράμματα αθλητισμού για τους νέους, την τρίτη ηλικία, τα ΑμεΑ και γενικά για όλους τους κατοίκους της πόλης μας. Στα ήδη υπάρχοντα αθλητικά κέντρα, τα οποία διαρκώς αναβαθμίζουμε, έχουμε σε εξέλιξη τα δύο μεγαλύτερα αθλητικά κέντρα: το κολυμβητήριο και το γυμναστήριο, που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε τα αθλητικά σωματεία της πόλης είτε με γυμναστές, είτε με οικονομικές παροχές.
Πρωτοβουλίες πνευματικής αναβάθμισης των πολιτών υπάρχουν στις δράσεις σας και, αν ναι, ποιες;
Το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Σπύρος Αποστόλου» του δήμου έχει αναπτύξει ποικίλες δράσεις πνευματικής και πολιτιστικής αναβάθμισης, με αποτέλεσμα να «μαθητεύουν» στα διάφορα τμήματα του πάνω από 1.500 άτομα το χρόνο. Λειτουργούν τμήματα εικαστικών, μουσικής, θεατρικής αγωγής, χορού και διοργανώνονται εκδηλώσεις και παραστάσεις που αποτελούν μια πλούσια πνευματική τροφή για όλους. Γεγονός, όμως, σημαντικό είναι η άρτια συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς της χώρας μας, αλλά και η συμβολή όλων των εθνικοτοπικών συλλόγων που λειτουργούν στον δήμο μας. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να αναφέρω και τη λειτουργία του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού, ενός υπέροχου χώρου, όπου αναπτύσσεται πλέον πλήθος πνευματικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.
Με δεδομένη την ελλιπή παιδεία που λαμβάνουν οι νέοι σήμερα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, θεωρείτε ότι ο δήμος σας είναι σε θέση να αναπληρώνει κάπως αυτά τα κενά και, αν ναι, πώς;
Η συμβολή του δήμου σαφώς είναι συμπληρωματική. Είμαστε από αυτούς που πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται συντεταγμένα στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος. Εμείς συμβάλλουμε στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, στη μουσική, στο θέατρο, στον χορό, στα εικαστικά εν γένει και στις αθλητικές δραστηριότητες. Πιστεύουμε πως η συμπληρωματική συμβολή μας είναι ουσιαστική, αφού λειτουργεί και Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης με διάφορες ειδικότητες.
Πώς κρίνετε τη στάση της Πολιτείας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γενικά οι δήμοι και ειδικά ο δικός σας;
Παρά την τεράστια πρόοδο που σημειώθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του '80 απέναντι στην αυτοδιοίκηση, που θεσπίστηκαν συγκεκριμένοι πόροι και αρμοδιότητες, η εξέλιξη δεν είναι η αναμενόμενη. Πολλές φορές, ξεφορτωνόταν η Πολιτεία αρμοδιότητες και τις εκχωρούσε στους δήμους χωρίς τους απαραίτητους πόρους. Έτσι, οι δήμοι χρεώνονταν πολλές φορές, γιατί δεν τους αποδιδόταν αυτό που τους αναλογούσε. Και ο δικός μας δήμος δεν ξεφεύγει από τον κανόνα. Ειδικότερα, είμαστε ένας φτωχός δήμος, με περιορισμένους δικούς μας πόρους, αφού είμαστε μια γειτονιά με κύριο χαρακτηριστικό την κατοικία. Αναλάβαμε τον δήμο με τεράστια χρέη σε δάνεια και πιστωτές. Εξορθολογήσαμε τις δαπάνες, κλείσαμε επιχειρήσεις που δεν ήταν βιώσιμες και νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά. Παρόλα αυτά, όμως, εξακολουθούμε να έχουμε οικονομικά προβλήματα, γιατί η Πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της και οι ανάγκες εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας ήταν επιτακτικές.
Ποια είναι η δική σας θέση για τον «Καλλικράτη»; Ποιες θα είναι οι θετικές και ποιες οι αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην εθνική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας μας;
Ο «Καλλικράτης» αποτελούσε ζητούμενο εδώ και αρκετά χρόνια από την αυτοδιοίκηση. Ο ισχυρός δήμος είναι αναγκαία προϋπόθεση για την τοπική και την εθνική ανάπτυξη. Οι οργανωμένες και επαρκείς υπηρεσίες μας, η οικονομική επάρκεια είναι η βάση για να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις. Πρέπει, όμως, όλοι να γνωρίζουμε ότι τόσο μεγάλες και βαθιές αλλαγές δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος, κόπος και θυσίες από όλους, ευελιξία και γνώση. Δεν σημαίνει ότι όλα όσα χρειάζεται η νέα διοικητική δομή της χώρας θα γίνουν μαγικά την 1-1-2011. Ελπίζω όμως ότι στις εκλογές του 2014 θα λειτουργεί πλήρως ένα νέο, σύγχρονο, αποκεντρωμένο κράτος στην υπηρεσία των πολιτών αυτής της χώρας.
Τι σας γοητεύει και τι σας απογοητεύει στον δήμο σας και τι στην Ελλάδα γενικότερα;
Η Ελλάδα σήμερα σε πληγώνει και όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Με γοητεύει, όμως, όταν με πρωτοβουλίες προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο, όσο δύσκολο και αν φαντάζει κάτι τέτοιο. Με γοητεύει, όταν βάζω το λιθαράκι για μια πιο αξιοπρεπή ζωή. Με γοητεύει, όταν μπορώ να δημιουργήσω τις συνθήκες να ζήσουν καλύτερα τα παιδιά ή ακόμα όταν μπορώ να έχω τις υποδομές για να κυκλοφορήσει εύκολα ο άνθρωπος με ειδικές ανάγκες. Από την άλλη, όμως, με απογοητεύει, όταν κάποιοι δεν σέβονται τα αυτονόητα ή ακόμα χειρότερα όταν βρίσκουν κλειστές πόρτες στα αυτονόητα.
Τι ονειρεύεστε για εσάς και τον δήμο σας;
Στα όνειρα δεν λειτουργεί η λογική του εφικτού. Μπορώ να ονειρεύομαι ότι θα συμ¬βάλω έτσι ώστε να ξυπνήσω σε μια πόλη με τους ανθρώπους της χαρούμενους. Αυτό τα λέει όλα.
Ποιες σκέψεις κάνατε και κάνετε μπροστά στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και ποια είναι τα συναισθήματα σας για όσα ακούτε από το εσωτερικό και το εξωτερικό;
θα σας πω ότι κυριάρχησε η οργή μου, γιατί οι έχοντες την ευθύνη της χώρας τα προηγούμενα χρόνια δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα για να την αποτρέψουν. Οι βίαιες προσαρμογές είναι επώδυνες και για τη χώρα, αλλά κυρίως για τους ανθρώπους της. Τουλάχιστον, ας βρούμε τη δύναμη, με αλληλεγγύη και κοινωνική ευαισθησία, να μάθουμε από τα λάθη μας και να ξανακάνουμε τη χώρα μας ισχυρή και υπερήφανη.
Για πολλούς ήταν έκπληξη που κερδίσατε τον Δήμο Αγίων Αναργύρων. Εσείς πού αποδίδετε την εκλογή σας;
Για εμάς δεν ήταν έκπληξη. Το πιστεύαμε βαθιά, όταν ξεκινήσαμε. Είμαστε όλοι ενεργοί πολίτες μαζί. Ήταν μαζί μας το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας. Μιλούσαμε ειλικρινά μεταξύ μας. Μοιραστήκαμε το αυτονόητο: να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε τη μοίρα μας, τον τόπο μας και το προσπαθήσαμε.
Ποια είναι η σχέση σας με την πολιτική και με τα υπάρχοντα σήμερα κόμματα;
Όντας βαθιά πολιτικοποιημένος από τα νεανικά μου χρόνια, οδηγήθηκα στη συμμετοχική δράση. Δεν έδρασα ποτέ αυτόνομα και μοναχικά, αλλά μέσα από δημοκρατικούς θεσμούς και συμμετοχικές διαδικασίες. Με κέρδισε η αυτοδιοίκηση, ένας κατεξοχήν άμεσος δημοκρατικός θεσμός, και χαίρομαι που την υπηρετώ. Στα πλαίσια αυτά συνεργάζομαι και συνεργάστηκα με όλες τις πολιτικές δυνάμεις χωρίς δογματισμούς και ακρότητες, αλλά στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού στα «πιστεύω» του καθενός. Παράλληλα, είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο με τίμησε με τη στήριξη που μου προσέφερε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.
Τα κόμματα σε τοπικό επίπεδο βοηθούν το έργο των αιρετών τοπικών αυτοδιοικήσεων ή όχι;
Δεν θα έλεγα ότι είναι στο επιθυμητό επίπεδο η συνεργασία, αλλά συμβαίνει και στον δήμο αυτό που συμβαίνει και στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Η κυβέρνηση διατήρησε με τον «Καλλικράτη» τα ιστορικά τοπωνύμια όπως το Σούλι, αλλά έδρες όρισε τις μεγαλύτερες πόλεις στις οποίες υπάγονται και τα ιστορικά χωριά, χωρίς πια να είναι αυτόνομες κοινότητες. Αυτό θεωρείτε ότι αναβαθμίζει την ιστορία τους, αφού δίνει το όνομα στην ευρύτερη περιοχή, ή αντίθετα τη μειώνει, αφού καταργείται η αυτόνομη κοινότητα που ήταν έως σήμερα;
Οι συμβολισμοί έχουν την αξία τους. Δεν πρέπει, όμως, ούτε να τους θεοποιούμε, ούτε να τους δαιμονοποιούμε. Οι δράσεις και τα αποτελέσματα τους είναι αυτά που αναβαθμίζουν την Ιστορία ενός τόπου ή ενός λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου