Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Τέλος εποχής για τη δωρεάν παροχή σχολικών βιβλίων

Είναι γνωστό ότι η σχολική χρονιά ξεκινά, εκτός των άλλων, και χωρίς σχολικά βιβλία. Είναι γνωστές οι «λύσεις» περί φωτοτυπιών, CD, DVD και άλλων ευτράπελων. Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε με αυτό εδώ το σχόλιο είναι ότι «δεν πρόκειται για συγκυριακή δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού» αλλά για καλά οργανωμένο σχέδιο ώστε να απεμπολήσει το κράτος την υποχρέωσή του για δωρεάν παροχή σχολικών βιβλίων στο μαθητόκοσμο της χώρας.
Στις 31/12/2010 κατάργησαν τον ΟΕΔΒ (Οργανισμός Έκδοσης Σχολικών Βιβλίων) ο οποίος υφίσταται από το 1964, εξέδιδε 1.200 τίτλους με χαμηλό κόστος και διένειμε περίπου 45 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλη την Ελλάδα. Συγχωνεύθηκε δε με το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ) το οποίο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και άρα εκτός δημοσίου λογιστικού.
Στη συνέχεια διενεργήθηκε ένας απροκάλυπτα διαβλητός διαγωνισμός για την προμήθεια χαρτιού, με στόχο το μπλοκάρισμά του από το Ελεγκτικό Συμβούλιο, όπως και έπραξε. Έτσι η κα Διαμαντοπούλου έχει την ευκαιρία να ρίξει σε αυτό όλες τις ευθύνες για την καθυστέρηση εκτύπωσης των βιβλίων.
Είναι πολλοί οι γονείς που μέσα στην αγωνία τους, σπεύδουν να αγοράσουν όσα αντίτυπα κυκλοφορούν στην αγορά, μια και το κόστος τους είναι, ακόμα, σχεδόν αμελητέο. Είναι αυτό ακριβώς όμως που θέλουν να πετύχουν: «να απευθυνθούμε στην "ελεύθερη αγορά"» η οποία στη συνέχεια μέσω του απαράβατου κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης θα διαμορφώσει ανάλογα και τις τιμές. Τα σχολικά βιβλία ενός μαθητή μπορεί σήμερα να κοστίζουν 14-20 ευρώ, του χρόνου όμως, «αν τους δείξουμε ότι δεχόμαστε να αναλάβουμε και αυτό το κόστος στις πλάτες μας» δεν θα επιδοτούνται καθόλου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τότε «το κόστος τους θα είναι δυσβάσταχτο».
Ας το σκεφτούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου