Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗ

Από το 2007 έχει αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης του δήμου, ο συνδυασμός του Σαράντη, που θα έκλεινε υποτίθεται την αρνητική «παρένθεση» της διοίκησης Τρίγκα.. Ο φετινός απολογισμός, μιας και είναι ο τελευταίος της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής, αναπόφευκτα θα κριθεί από το σύνολο των πολιτικών που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν. Σίγουρα η αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής Σαράντη δεν έχει καμία σχέση με την «ανύπαρκτη» πολιτική Τρίγκα. Όμως οι όποιες πολιτικές εφαρμόζονται, αποτελεσματικές ή μη, κρίνονται με βάση τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούν. Και ποιος είναι αυτός που μπορεί σήμερα να ισχυρισθεί ότι ο Σαράντης και η παρέα του, που διοικεί το δήμο, λειτούργησε και λειτουργεί προς όφελος των δημοτών; Όποια ταξική θέση κι αν έχουν, είτε είναι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, είτε είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι.
Τα βασικότερα σημεία λοιπόν των πολιτικών που υλοποίησε η δημοτική αρχή Σαράντη,
ήταν και είναι η ανταποδοτικότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, η επιβολή πρόσθετων και νέων βαρών στο πενιχρό λαϊκό εισόδημα των συμπολιτών μας που κατοικούν και εργάζονται σ’ αυτό το δήμο, ο αυταρχικός, αλαζονικός και αδιαφανής τρόπος διαχείρισης, η υποβάθμιση των θεσμών, το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας, αλλά και η προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων.
Καθρέπτης της πολιτικής ενός δήμου είναι οι προϋπολογισμοί και οι απολογισμοί ενός δήμου.
Εκεί απεικονίζεται η όλη πολιτική του, χωρίς πολλά λόγια αλλά με νούμερα και αριθμούς. Τα 2/3 των εσόδων είναι απ’ τον λαό της πόλης και τα υπόλοιπα από κρατική χρηματοδότηση. Η δημοτική αρχή αύξησε μέσα σε τρία χρόνια τα δημοτικά τέλη σε 15%. Υπερδιπλάσια είναι τα υπόλοιπα τέλη και οι λοιποί φόροι.
Εν τω μεταξύ, στην τριετία που πέρασε, διευρύνθηκε η ανταποδοτικότητα σε κάθε δραστηριότητα του δήμου, πολιτιστική, αθλητική, ή κοινωνική.
Σε όλα τα προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου και του αθλητικού οργανισμού οι γονείς καλούνται να πληρώνουν δίδακτρα. Ο κινηματογράφος στη ΜΑΡΙΑ – ΕΛΕΝΑ, που λειτούργησε μετά από πολύχρονη καθυστέρηση, παραδόθηκε η λειτουργία του σε ιδιώτες και καθιερώθηκε εισιτήριο για όλους.
Οι γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου, κλήθηκαν ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας τους να πληρώσουν «ΤΡΟΦΕΙΑ», όπως λέγεται το χαράτσωμα γι’ αυτή την ελάχιστη υποχρέωση που έχει η πολιτεία απέναντι στους εργαζόμενους γονείς.
Ακόμα και στα σχολεία χαρατσώνουν τους γονιούς, προς χάριν της «δωρεάν» παιδείας, ενώ την ίδια ώρα οι σχολικές επιτροπές των οποίων την ευθύνη έχει ο δήμος, διατηρούν αποθέματα.
Αφού χαράτσωσαν τον κόσμο με τους φόρους και τα τέλη, αφού υπερχρέωσαν το δήμο με νέα δάνεια (το σύνολο των δανείων ξεπερνά τα 10.000.000€), άρχισαν να ξοδεύουν αλόγιστα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στη διοργάνωση εγκαινίων, πανηγυριών, συμποσίων και άλλων κακόγουστων εκδηλώσεων. Δεν θα ισχυριστούμε ότι δεν υπήρξαν και αξιόλογες εκδηλώσεις. Όμως, η «προσαρμογή» τους προς εξυπηρέτηση των πολιτικών τους (π.χ. Ρίτσος, Γλέζος, Μπελογιάννης) η υπερβολική τους εκμετάλλευση για προβολή του δημάρχου και των στελεχών του, το κόστος τους και το «κύριε ελέησον» από διαφόρους διοργανωτές, πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο από το σκοπό που υποτίθεται γίνονται.
Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε και στην προσπάθεια αγιοποίησης του Ι. Μέρλα, του κοινοτάρχη που τοποθετήθηκε από το ναζιστικό καθεστώς για να «συνδράμει τους σκοπούς» του, όπως αντίθετα θέλει να ισχυρίζεται και ο συγγραφέας «της πόλης των αγίων».
Δεν υπάρχει καμία πολιτική υποδομών, τουναντίον η αποκατάσταση πεζοδρομίων (προσφιλές έργο ΟΛΩΝ των δημάρχων) και οι αναπλάσεις χώρων έχουν τη δική τους προτεραιότητα με αυτή την δημοτική αρχή. Δεκάδες ελεύθεροι χώροι παραμένουν «ελεύθεροι» και η δημοτική αρχή του κ. Σαράντη σχεδιάζει αναπλάσεις πλατειών, ποδηλατοδρόμους πάρα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Ενδεικτικό παράδειγμα έχουμε την απόκτηση δύο στρεμμάτων γης στην Ανάκασα με 400.000 ευρώ, και την ανάπλαση δύο πλατειών (Πλαπούτα και Ειρήνη) με κόστος 1.600.000 ευρώ, Σημειώστε ακόμα, ότι τα διάφορα εγκαίνια που πραγματοποιούνται με πολυδάπανα πανό και άλλα μέσα διαφήμισης, είναι έργα προηγούμενων δημοτικών αρχών (π.χ. Βρεφονηπιακοί, Μαρία Έλενα). Κι έρχονται τα εγκαίνια λειτουργίας του προαστιακού, η λειτουργία του οποίου βεβαίως είναι ενταγμένη στον προεκλογικό σχεδιασμό του συνδυασμού τους!
Η παραχώρηση της κεντρικής πλατείας του δήμου σε ιδιώτες και οι «διαδικασίες παράδοσής» της, έχουν πλέον χαρακτηριστεί ως ένα από τα μελανά σημεία της πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής. Αφενός μεν οι συκοφαντίες που εκτοξεύτηκαν προς την αριστερά και αφετέρου η παραχώρηση αυτή καθαυτή, όπου μετέτρεψε το κύριο και μεγαλύτερο προς χρήση – επαναλαμβάνουμε - μέρος της πλατείας, σε νυχτερινό κλαμπ, όπου διοργανώνονται πλέον διάφορα γεγονότα (events), όπως το best event με την Πετρούλα, τα sex shows πάρτι, μπικίνι πάρτι αλλά και δεξιώσεις του δημάρχου προς καλεσμένους του.
Στα μεγάλα προβλήματα (προαστιακός και χώροι ΟΣΕ, 301, υπ. Γεωργίας, πάρκο Τρίτση, ελεύθεροι χώροι, κλπ) είτε δημαγωγεί, είτε εναρμονίζεται με τα σχέδια των ιδιωτών για την «αξιοποίησή» τους. Ο «αγώνας για το 301» δεν ήταν παρά μια καλοστημένη προεκλογική φιέστα, το δε «μνημόνιο» - ακόμα κι όπως είναι - αποδείχθηκε «αέρας κοπανιστός» που πιθανόν να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις στο άμεσο μέλλον.
Τα άλλα, τα μικρά και καθημερινά προβλήματα αυτής της πόλης, τα έχουν αναλάβει είτε οι εργολάβοι του προαστιακού (με τι αντάλλαγμα;) είτε ιδιωτικές επιχειρήσεις που τα εκμεταλλεύονται (π.χ. ανακύκλωση). Κάποιες προσπάθειες που γίνονται μέσω της δημοτικής επιχείρησης, ακυρώνονται από την προσανατολισμό που δίνει η δημοτική αρχή αλλά και από έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης. Επί παραδείγματι, η σχεδόν αποκλειστική απασχόληση των εργαζομένων σε φωτισμούς των δρόμων και τοποθέτησης γιρλαντών.
Μια άλλη πτυχή της πολιτικής της είναι οι επιδόσεις  της στο «ρουσφέτι» και στο όργιο «ρουσφετολογίας», που έχει ήδη ενταθεί ενόψει τοπικών εκλογών, με πρόσληψη εποχικών με δίμηνες, τετράμηνες, οκτάμηνες συμβάσεις ή ακόμα και με συμβάσεις έργου, που αφού τους μοιράσουν τα «ξεροκόμματα», τους καθιστούν όμηρους, με ψεύτικες και παραπλανητικές υποσχέσεις.
Σ’ αυτόν τον απολογισμό να προσθέσουμε δεν συμπεριλαμβάνεται η απαξίωση κάθε έννοιας διαφάνειας, ήθους και δημοκρατικών διαδικασιών, το δικαίωμα του κάθε δημότη για ενημέρωση. Στο δήμο μας δεν θέλουν να ακούν λέξη για «διαύγεια». Στοιχειώδη πράγματα της εποχής, όπως η διαδικτυακή ενημέρωση, χρησιμοποιούνται από τη δημοτική αρχή ως γραφείο παραγωγής πρώτης ύλης για «συνεργαζόμενη» τοπική εφημερίδα (δελτία τύπου).
Κλείνουμε το παρόν συνοπτικό σημείωμα περί απολογισμού της σημερινής δημοτικής αρχής, με τη θλιβερή διαπίστωση ότι στα τρία και παραπάνω χρόνια λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ακούν, βλέπουν, δεν μιλούν και ψηφίζουν ....«στρουγκηδόν».

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΟΤΑΝ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΚΟΜΑ ΨΑΧΝΕΤΑΙ. ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΔΕΛΦΙΝΟΙ ΣΙΩΠΟΥΝ, Ο ΤΡΙΓΚΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΕΙ, Ο ΔΑΝΑΚΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΣ, ΠΕΦΤΟΥΝ ΜΕ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΟΥΚΗ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ), ΠΟΥ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΙΛΙΟΥ, ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ, ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΝ, ΕΝΩ Ο ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΓΩ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ,ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΟΥΣ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΝΑ ΡΗΜΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή