Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

«Πολιτιστική αποκέντρωση»

Ποίημα Σπύρου Αποστόλου
 Επιλογή – σχολιασμός: Δημήτρης Φεργάδης
Για την πρώτη, ουσιαστικά, φορά, αυτήν εδώ δηλαδή, η στήλη δεν θα μπορούσε να «φιλοξενήσει», ποτέ, άλλον από τον συντοπίτη, ποιητή, τέως Δήμαρχο, «φυσικά» απόντα από το 1991, φίλο Σπύρο Αποστόλου. Για χίλιους και πλέον λόγους, εκ των οποίων ουδείς «ανακοινώσιμος».
Όπως είπαμε, λοιπόν, στο «άνοιγμα της στήλης» την περασμένη εβδομάδα, κάθε Πέμπτη «θα είμαστε εδώ». Εμείς ή κάποιος άλλος. Η επιλογή, τώρα, του θέματος για την κάλυψη της στήλης, ήταν, ειδικά τούτη την φορά, κάτι παραπάνω από εύκολη. Διαβάζοντας, για πολλοστή φορά, την ποιητική συλλογή «Απογραφή μενόντων» (1980) του διανοητή φίλου αλλά και προφητικού Σπύρου Αποστόλου και ζώντας την Ελλάδα του σήμερα, διαπιστώνεις άμεσα πόσα είχε δει ο ποιητής, πολύ πριν αυτά συμβούν και επιλέγεις. Διαβάστε, πιο κάτω, το ποίημα «Πολιτιστική Αποκέντρωση» από την συλλογή του «Απογραφή μενόντων».
Ο σε ανύποπτο χρόνο διακριτικά ηχηρός υπαινιγμός του ποιητή για τρέχουσες, σημερινές συμπεριφορές είναι τόσο «ομιλητικός» που κάθε επί πλέον σχολιασμός με σιγουριά κινδυνεύει να θεωρηθεί, όχι μόνο από «τους υποψιασμένους», σαν παραβίαση «ανοιχτών θυρών».

«Πολιτιστική αποκέντρωση»

Στη σύναξη
των συνοικιακών ποιητών
επικρατήσανε
οι δεκαπεντασύλλαβοι έμμετροι
και οι ομοιοκαταληκτούντες.


Οι καβαφίζοντες
οι σεφερίζοντες
και οι λοιποί συγχρονικοί
γενήκανε αντικείμενο
ψυχρής υποδοχής
και ειρωνικών σχολίων.

Αυτά ο Σπύρος. Ο ποιητής. Το έτος 1980.
Θα επανέλθουμε όμως. Τώρα κλείνουμε επαναλαμβάνοντας πάλι την γνωστή φράση του P.P.Pazolini. «Δεν είναι που δε μας μιλάνε οι νεκροί.  Είναι που εμείς δεν τους ακούμε».


 Εκτύπωση ανάρτησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου