Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Το μεγάλο φαγοπότι των σκουπιδιών

Ανοιχτή συζήτηση των Αντικαπιταλιστικών Κινήσεων Πόλης στα Δυτικά και το περιφερειακό σχήμα Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική
Δευτέρα 15 του Δεκέμβρη στο ΚΥΒΕ Περιστερίου
Ομιλητές:
Δέσποινα Κουτσούμπα (περιφερειακή σύμβουλος Αττικής)
Γεωργία Νίκα (δημοτική σύμβουλος Αγίων Αναργύρων - Καματερού)
Γιάννης Τσουκαράκης (επιτροπή κατοίκων Φυλής)
Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μείζον ζήτημα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Για όλους εμάς, τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής αποτελεί ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας.Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο: Το περιβαλλοντικό έγκλημα της Φυλής πρέπει να σταματήσει άμεσα. Πρέπει να αλλάξει η λογική της διαχείρισης των απορριμμάτων και συνολικά ο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων).
Η κυβέρνηση φροντίζει να εξασφαλίσει ότι οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι δεν θα χάσουν τα κέρδη που έχουν προϋπολογίσει από την εκτέλεση των φαραωνικών εργοστασίων τους (στα πλαίσια του υπάρχοντος σχεδιασμού) με το μοντέλο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (άρα και εξασφαλισμένα κέρδη στην πλάτη όλων μας, όπως γίνεται με τα διόδια και τους δρόμους).

Εκτός από διάφορες ρυθμίζεις που ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών, το ΥΠΕΚΑ ουσιαστικά παίρνει την αρμοδιότητα κατάρτισης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων από τις Περιφέρειες, αφού καθιστά δεσμευτική τη γνώμη του ίδιου του ΥΠΕΚΑ για την έγκριση των ΠΕΣΔΑ! Επιπλέον, προβλέπει ότι, εάν συντρέχουν λόγοι επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, είναι δυνατόν να καταρτίζεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, Ειδικό Σχέδιο Δράσης για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μιας Περιφέρειας ή μέρους αυτής. Παράλληλα, τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της διοίκησης Δούρου, στην περιφέρεια Αττικής, δεν είναι θετικά. Ο προϋπολογισμός που είχε καταρτίσει ο Σγουρός υλοποιείται σχεδόν στο 90%, όλες οι δεσμεύσεις που είχαν υπογραφεί εφαρμόζονται (π.χ. τα 2 εκατομ. Ευρώ για την περάτωση του έργου στο Γραμματικό, τα απορρίμματα της Τρίπολης που πάνε στον ΧΥΤΑ Φυλής). Η επιστολή που έστειλε η νέα Περιφερειάρχης στους δημάρχους της Αττικής είναι κενό γράμμα, μόνο λόγια και εξαγγελίες για νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό ενώ στην πράξη δεν γίνετε τίποτα και ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι στα όρια νέας συμφόρησης και ήδη ανοίγει νέο κύτταρο.
Στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε, με τις εργασιακές συνθήκες να διαλύονται, την τεράστια ανεργία, την συνεχή και ανελέητη φορομπηξία και την συνολική υποβάθμιση των γειτονιών μας έχουν αποφασίσει ότι από τα σκουπίδια και θα βγάλουν περισσότερα κέρδη τα μεγάλα συμφέροντα και εμείς θα τα πληρώνουμε ακριβότερα! Ταυτόχρονα, με την απαξίωση και την διάλυση των δομών στους δήμους, με τις ελλείψεις προσωπικού, τις απολύσεις και την απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού προωθείται η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας για να την αναλάβουν εργολάβοι σαν τα αφεντικά της Κούνεβα!
Όλη αυτή η κινητικότητα και οι εξελίξεις στον τομέα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων τους τελευταίους μήνες μας θέτει έντονα το καθήκον να βρεθούμε, να κουβεντιάσουμε, να οργανώσουμε και να πιάσουμε ξανά το νήμα του αγώνα.
Δεν χρειαζόμαστε ένα ακόμη ψήφισμα από τα Δημοτικά Συμβούλια και της Περιφέρειας, χρειαζόμαστε συμμετοχή, ενημέρωση, οργάνωση, αντίσταση και σκληρή αντιπαράθεση.
Τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα: θα χρειαστούν άμεσα κινητοποιήσεις, κλεισίματα Δήμων και της Περιφέρειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με απεργίες και κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ, με την ενεργοποίηση των κινημάτων ενάντια στους ΧΥΤΑ και όλων των πολιτών της Αττικής.
Γι όλα τα παραπάνω οι Αντικαπιταλιστικές Κινήσεις Πόλης στα Δυτικά και το περιφερειακό σχήμα Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική σας καλούμε
σε ανοιχτή συζήτηση τη Δευτέρα 15 του Δεκέμβρη 2014 και ώρα 6:30 μ.μ. στο ΚΥΒΕ (Εθν. Μακαρίου 1, Περιστέρι ΧΑΡΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου