Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ατταλος:Πάρ' το γεράνι μας, πάρ' το στεφάνι μας

Δημοσίευμα της Χαράς Τζαναβάρα στην Εφημερίδας των Συντακτών (25.05.2015)
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος οργανώνουν σήμερα το μεσημέρι κάτοικοι της περιοχής Αττάλου-Αγίου Νικολάου Καματερού, με βασικό αίτημα να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση και να μη χάσουν τις κατοικίες τους.
Ανεργοι, χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, καλούνται να πληρώσουν από 5.000 έως και 75.000 ευρώ ως αντάλλαγμα για την ένταξη του ακινήτου τους στο σχέδιο που έγινε πριν από 30 χρόνια (!), αλλά πριν από μία διετία ολοκληρώθηκε η πράξη εφαρμογής με την οποία κάθε ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει εισφορά σε γη και χρήμα για την κάλυψη των κοινόχρηστων υποδομών.

Η περιοχή ανήκε σε μεγαλοϊδιοκτήτες γης που πουλούσαν μικρά κομμάτια χωρίς να συνοδεύονται από χωριστό τίτλο, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ενιαία ιδιοκτησία και να επιβαρύνονται με υψηλές εισφορές.
Για παράδειγμα, μια οικογένεια διαθέτει 250-300 τετραγωνικά, αλλά χαρακτηρίζεται κομμάτι του αρχικού ακινήτου που έχει επιφάνεια πολλών στρεμμάτων και επιβαρύνεται με τον υψηλότερο συντελεστή του 60%, ενώ σε μικρά οικόπεδα είναι μόνο 10%. Επιπλέον η περιοχή είναι πυκνοδομημένη και επομένως η οφειλή σε γη «μεταφράζεται» υποχρεωτικά σε χρήμα, αυξάνοντας το οφειλόμενο χαράτσι.
Σε υπόμνημα της Ανοιχτής Συνέλευσης υπολογίζεται ότι ο δήμος από ολόκληρη την περιοχή θα εξασφαλίσει μόνον 175 τετραγωνικά, ενώ για 57.300 τετραγωνικά η εισφορά σε γη θα μετατραπεί σε χρήμα. Η δημοτική αρχή Αγίων Αναργύρων έχει ορίσει ιδιαίτερα υψηλή προσωρινή τιμή 189 ευρώ ανά τετραγωνικό, που σημαίνει ότι μόνο για εισφορά σε γη οι περίπου 800 οικογένειες καλούνται να φορτωθούν πάνω από 10 εκατ. ευρώ!
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνον τη γειτονιά του Καματερού, αλλά κι άλλες περιοχές στο Μαρκόπουλο, τον Ξηριά Κορίνθου, τη Λάρισα, το Ρέθυμνο, τη Σαλαμίνα, το Ηράκλειο Κρήτης και τα Γρεβενά, όπου έχει γίνει ένταξη μεγάλων ιδιοκτησιών που μπήκαν ενιαία στο σχέδιο ενώ στην πραγματικότητα ανήκουν σε πολλούς συνιδιοκτήτες.
Η Ανοιχτή Συνέλευση ζητά να ανασταλεί η είσπραξη των εισφορών μέσα στην οικονομική κρίση και παράλληλα να διορθωθούν οι αντικειμενικές αξίες. Οι κάτοικοι είχαν κινητοποιηθεί το 2014 για να προωθηθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση, αλλά το αίτημά τους δεν είχε γίνει δεκτό από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου