Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Η Επιτροπή, το Πάρκο Τρίτση και η Περιφέρεια...

Η Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντ. Τρίτση" τοποθετείται για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα το Πάρκο Τρίτση. 
«Ενημέρωση για τη συζήτηση για το πάρκο Τρίτση που έλαβε μέρος ως θέμα στην 36η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) Αττικής»
Τις ομιλίες των περιφερειακών συμβούλων, του περιφερειάρχη, του δημάρχου Ιλίου αλλά και τη δική μας παρέμβαση μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στο βίντεο που έχει αναρτηθεί στο "Παρατηρητή των Αγίων Αναργύρων" εδώ 
Το κύριο ζήτημα που ανέδειξε αυτή η συζήτηση στο ΠΣ:
Ζητήθηκε αρχικά από τον κο Παπαντωνίου (αντιπεριφερειάρχη) να
• αλλαχθεί το θεσμικό πλαίσιο του πάρκου 
• δοθούν αρμοδιότητες και πόρους στους ΟΤΑ 
• απεμπλακεί το πάρκο από τα χρέη του 
• εκπονηθεί οικονομοτεχνική μελέτη για την αξιοποίηση του πάρκου αλλαχθεί το θεσμικό πλαίσιο του πάρκου
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και ο δήμαρχος Ιλίου (κος Ζενέτος) και ο περιφερειάρχης κος Σγουρός. Το σίγουρο είναι ότι πλέον οι δήμοι που προωθούν αυτό το θέμα προσπαθούν να το υλοποιήσουν άμεσα. Εκμεταλλεύονται την πλήρη απουσία της κρατικής χρηματοδότησης και τις μικρές παρεμβάσεις που κάνουν και τελικά εμφανίζονται ως οι σωτήρες του πάρκου. 
Τέλος θα επισημάνουμε την άθλια και επιθετική συμπεριφορά του κ.Ζενέτου. Φάνηκε ενοχλημένος
και εξοργισμένος από την παρέμβασή μας. Ο κος Ζενέτος ακόμα πιστεύει ότι πίσω από την Επιτροπή κρύβονται συμφέροντα και δεν μπορεί (ή δε θέλει) να πιστέψει ότι πίσω από την Επιτροπή υπάρχουν απλοί πολίτες που διαφωνούν με τον τρόπο που διαχειρίζεται ο φορέας (Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντ. Τρίτσης») το πάρκο. 
Επιδιώκουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι:
Επιμένουμε ως επιτροπή ότι το πάρκο είναι πολύ μεγάλης και ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΗΣ σημασίας, ΧΩΡΟΣ ΥΨΗΛΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ και ιδιαίτερης βιοποικιλότητας για όλη την ΑΤΤΙΚΗ για να το ορίζουν οι όμοροι δήμοι (Ιλίου και Α. Αναργύρων- Καματερού).
Επιμένουμε ότι τα έξοδα συντήρησής του είναι πολύ μικρότερα από αυτά που τονίστηκαν (€5000.000/ έτος) στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ). Παράλληλα, για λόγους εντυπωσιασμού "διαφημίζεται" το χρέος προς την ΕΥΔΑΠ, ύψους 1.340.000 € (το οποίο φυσικά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΔΙΜΗΝΟΥ), αλλά το κόστος του νερού, από την πλήρωση των τεχνητών λιμνών του πάρκου. Οι πρώτες διοικήσεις του φορέα τις γέμισαν από το δίκτυο του πόσιμου νερού της ΕΥΔΑΠ, καθώς οι 7 γεωτρήσεις του πάρκου δεν λειτούργησαν (έως τώρα κανείς δεν μπορεί να μας απαντήσει υπεύθυνα), και σε συνδιασμό με την μόνιμη βλάβη στο σύστημα ανακυκλοφορίας των λιμνών (επισκευάστηκε μόλις πέρσι, ενώ πρακτικά λειτούργησε λιγότερο από ένα έτος), τότε αυτή η σπατάλη από μόνη της είναι τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα! 
Τα έξοδα του πάρκου μπορούν να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην περίοδο κρίσης που διανύουμε να θυμίσουμε ότι το οικοσύστημα αντέχει με μηδενική φροντίδα χρόνια τώρα , καθώς αυτό δεν έχει νεαρά φυτά, δεν απαιτείται πλέον ούτε πότισμα, ούτε κλάδεμα, και οι ανάγκες του είναι κυρίως σε θέματα καθαριότητας, υδραυλικής, ηλεκτρολογικής, και ξυλουργικής συντήρησης των υποδομών του. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ μόνιμους υπαλλήλους καθαριότητας και συντήρησης. Απαιτούμε ένα χώρο ΔΗΜΟΣΙΟ, ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΧΡΗΣΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ και ιδέες για αυτοσυντήρηση καθώς ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΚΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ για να "ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ". 
Η σημερινή κατάσταση του πάρκου «Τρίτσης» οφείλεται (ανάμεσα στ’ άλλα) στην ελλιπή έως ανύπαρκτη κρατική χρηματοδότηση και την κακοδιαχείριση της τελευταίας δεκαετίας. Επίσης, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι από την ίδρυση του φορέα, την πλειοψηφία στο διοικητικό του συμβούλιο είχαν οι τρείς δήμοι, η Νομαρχία και ο ΑΣΔΑ (5 μέλη σε σύνολο 9 μελών). Για εμάς έχουν κι αυτοί μερίδιο ευθύνης και είναι πραγματικά οξύμωρο να εμφανίζονται ως σωτήρες του πάρκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου