Γραφει ο Γιώργος Κομματάς
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων Καματερού στις 26/09/2014 έγινε συζήτηση για την τροπολογία που ο υπουργός του ΥΠΕΚΑ ,εκπρόθεσμα, κατέθεσε στις 17/09/2014 και στις 18/09/2014 ψήφισε η Βουλή.
Όλα ξεκίνησαν στις 27/08/2014 όταν ο Υπουργός κάλεσε τους Δημάρχους της Δυτικής Αθήνας σε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ ,για να τους ανακοινώσει την σκέψη του ,για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης ‘’Αντώνης Τρίτσης ’’. Ενδιαφέρον, ε!
Εκεί ακούστηκε για πρώτη φορά, ότι το πάρκο θέλει να το εκχωρήσει στον ΑΣΔΑ . Κάποιοι από τους παραβρισκόμενους πρότειναν συμμετοχή και άλλων φορέων ,όπως της Περιφέρειας Αττικής , μιας και Μητροπολιτικά Πάρκα είναι στην αρμοδιότητα της περιφέρειας(ν. Καλλικράτη) και υποσχέθηκε διαβούλευση, πριν το καταθέσει στη Βουλή. Αντί αυτού με μια fast track διαδικασία στις 18/09 έγινε Νόμος. Καμία συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια ,στο Συμβούλιο του ΑΣΔΑ, στην Περιφέρεια Αττικής ,στους φορείς και τις Συλλογικότητες που εμπλέκονται με το Πάρκο. Ένα Πάρκο που επισκέπτες αλλά και φορείς καθημερινά ‘’κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ‘’ για την κατάσταση που βρίσκεται το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης ‘’Αντώνης Τρίτσης ’’ .
Εγκατάλειψη σε όλο της το μεγαλείο, με ότι αυτό συνεπάγεται(Σκουπίδια ,λιμνάζοντα νερά, μηδενικός φωτισμός, απότιστα δέντρα, μηδενική φύλαξη, εκχωρήσεις χωρίς σύμβαση με ένα απλό email, συναυλίες κάθε είδους αντίθετες στο σκοπό δημιουργίας του πάρκου, εκχωρήσεις για εμπορικές δραστηριότητες ,ενώ ταυτόχρονα οι υπάρχουσες δεν πληρώνουν τίποτε για την όποια δραστηριότητα από χρόνια ασκούν, απλήρωτοι(7 μήνες) οι τρεις εργαζόμενοι, παράνομα σχέδια για περαιτέρω εκχωρήσεις όπου από Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης το μετατρέπουν σε Πάρκο Καταναλωτικής Ευαισθητοποίησης. Δεν ξεχνούμε βέβαια τις πυρκαγιές ,που κάθε χρόνο το απειλούν ή τις αυθαίρετες καταπατήσεις και περιφράξεις του Δήμου Ιλίου ή τη μετατροπή του σε χωματερή ! ή την έλλειψη νερού ή την για πάνω από 6 μήνες διακοπή του ρεύματος και της πλήρους συσκότισης λόγω χρεών( που ήταν οι όμοροι Δήμοι και ο ΑΣΔΑ?) ή την εγκατάσταση στην μια πλευρά του των αμαξοστασίων καθαριότητας των Δήμων Αγίων Αναργύρων-Καματερού και Ιλίου( χάρμα ειδέσθαι ?).
Όλοι γνωρίζουν ότι βασική αιτία, είναι η ελάχιστη έως μηδενική χρηματοδότηση για την συντήρηση και ανάπτυξη του Πάρκου, η κακοδιαχείριση και η αδυναμία της Διοίκησης του φορέα να εισπράξει μισθώματα ,η έλλειψη σχεδιασμού και αξιοποίησης των δυνατοτήτων του, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του Πάρκου .Ποτέ δεν έγινε διαχειριστικός έλεγχος και οικονομικός απολογισμός ,για τις όποιες έως τώρα χρηματοδοτήσεις υπήρξαν.
Απέναντι σε αυτή την ζοφερή κατάσταση πως απαντά το Υπουργείο; Με την (ν) τροπολογία Μανιάτη. Τι προβλέπει : α) Τη μεταβίβαση της κυριότητας διαχείρισης, εκμετάλλευσης στον ΑΣΔΑ β) την δυνατότητα (προσέξτε όχι κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό ,αλλά δυνατότητα) χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο (το οποίο ούτως ή άλλως χρηματοδοτούσε τους Δήμους και πλέον θα μειωθούν τα έσοδα των) και για χρονικό διάστημα 5 ετών(και μετά; ‘’γαία πυρί μιχθήτω’’ γ)δυνατότητα προγραμματικών συμφωνιών με ΝΠΙΔ ( και όπως από το 2008 σε έκθεσή του ο ΑΣΔΑ δεν απέκλειε ‘’κάθε επενδυτική δραστηριότητα’’ εντός του Πάρκου ,σελ.18) καταλαβαίνετε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η αλλοίωση του Δημόσιου χαρακτήρα του Πάρκου και η πλήρης Ιδιωτικοποίηση δ) αλλαγή του Υπερτοπικού χαρακτήρα του Πάρκου, με το ύποπτο στην αιτιολογική έκθεση της (ν)τροπολογίας ‘’οι κοινωνίες των περιβαλλόντων Δήμων που, ως επί το πλείστον το επισκέπτονται’’(αγνοώντας ότι από τους 50.000 επισκέπτες/βδομάδα 60% και πλέον είναι από όλη την Αττική ) .
Τι δεν προβλέπει η (ν)τροπολογία Μανιάτη : α)Μόνιμη Κρατική χρηματοδότηση(απαίτηση και του ΑΣΔΑ σε έκθεση του 2008 σελ.17) β) Οικονομικό απολογισμό και διαχειριστικό έλεγχο ,για να δούμε που πήγαν τα χρήματα που δαπανήθηκαν έως σήμερα μιας και είναι χρήματα του Ελληνικού Λαού και όχι κάποιου κουβαρντά Υπουργού γ)καμία αναφορά στην εφαρμογή της απόφασης 9069 ΦΕΚ 445/2004,που ενέκρινε τον κανονισμό διάρθρωσης και λειτουργίας του φορέα διαχείρισης του Πάρκου και την πρόσληψη 34 ατόμων τακτικό και 30 ατόμων έκτακτο-εποχιακό προσωπικό (σήμερα απασχολούνται μόνο 4 άτομα ).
Αν τα παραπάνω βοήθησαν για να σχηματίσετε κάποια εικόνα για το διαχειριστικό κενό που επικράτησε και θα συνεχίσει να επικρατεί ,ας δούμε τι σημαίνει ΑΣΔΑ ,που θα αναλάβει τη διαχείριση ενός Πάρκου, που είναι το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο των Βαλκανίων , ένα από τα επτά θεματικά Πάρκα της Ευρώπης εφάμιλλο του Ηide Park του Λονδίνου και έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο.
ΑΣΔΑ( Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας), δημιουργήθηκε από τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας σε μία εποχή που δεν υπήρχε αιρετός Β΄ Βαθμός Αυτοδιοίκησης για να έχουν οι Δήμοι ένα εργαλείο που θα τους βοηθά στην αναπτυξιακή τους προοπτική ,μέσα από μελέτες και προγράμματα. Αντιθέτως σήμερα έχουμε εκλεγμένη Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση που θα διαχειριστεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ΕΣΠΑ και η οποία είναι πλέον Δημοκρατικότερος θεσμός από αυτόν του Συνδέσμου.
Ήταν αμέτοχος ο ΑΣΔΑ στο συντελούμενο ‘’ οικολογικό έγκλημα’’ (ΑΣΔΑ 2008/σελ.6) ,που διαδραματίζεται στο Πάρκο Α.Τρίτσης; Ο ΑΣΔΑ πάντα συμμετείχε στη Διοίκηση του Πάρκου.2001-2003 ήταν αποκλειστικός διαχειριστής,2003-2011 το 9μελές διοικητικό συμβούλιο του Πάρκου αποτελούνταν από 3 εκπροσώπους των Δήμων Αγίων Αναργύρων,Ιλίου,Καματερού και εκπρόσωπο του ΑΣΔΑ,2011 έως σήμερα ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ ,ήταν μέλος του ΔΣ.
Μπορεί ο ΑΣΔΑ ,χωρίς κρατική χρηματοδότηση να ανταποκριθεί στην ανάθεση της διαχείρισης του Πάρκου; Ο ΑΣΔΑ κάθε χρόνο από το2009 εγγράφει στον ισολογισμό του ζημιές ,εξαίρεση το 2011, με αποτέλεσμα το 2012 το έλλειμμα χρήσης και των προηγούμενων ετών να είναι 5.918.786 ευρώ συν 2.172.817 ευρώ που του χρωστά το ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΤΕΡΠΣ από το 2003 και ο ορκωτός λογιστής τα θεωρεί απολεσθέντα δηλαδή το συνολικό έλλειμμα είναι 8.091.603 ευρώ.Οι τακτικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν καταβαραθρωθεί από 1.586.153 ευρώ το 2009 μόλις 230.000 ευρώ το 2012.Οι εισφορές 2.060.512 ευρώ το 2009 έπεσαν στα 1.252.846 ευρώ το 2012.Εύλογα γεννιέται το ερώτημα .Πως ένας ζημιογόνος σύνδεσμος θα ανταποκριθεί στη Διαχείριση ενός Πάρκου τέτοιου μεγέθους και τέτοιας σπουδαιότητας;
Νομίζω η ΠΡΟΤΑΣΗ που η παράταξή μας κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ,μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα του Πάρκου Τρίτση .Ποιά είναι αυτή;
Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος Φορέας(ΝΠΔΔ που θα είναι στην εποπτεία του ΥΠΕΚΑ) μόνο για τη διαχείριση του πάρκου με συμμετοχή στη διοίκησή του εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης(Περιφέρεια Αττικής ,Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερούκαι Ιλίου ,ΑΣΔΑ,),επιστημονικών φορέων (ΕΜΠ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ,Υπ.Παιδείας),συλλογικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο Πάρκο και φορέων κοινωνικού ελέγχου της περιοχής.
Να διασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και να προληφθεί μόνιμο προσωπικό σχετικών ειδικοτήτων.
Να λειτουργεί ως πόλος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναψυχής υψηλού πρασίνου ,έξω από εμπορικές λογικές ανταποδοτικού χαρακτήρα .Οι χρήσεις να παραμείνουν μέσα στα πλαίσια της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και να μην προχωρήσει σε επιπλέον εμπορευματοποίηση. Να εστιαστεί η δραστηριοποίηση του φορέα διαχείρισης σε οργάνωση δραστηριοτήτων που συνάδουν με τον σκοπό της ίδρυσης του Πάρκου ,που δεν είναι άλλος από αυτόν της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Υ.Γ. 1)Τα οικονομικά στοιχεία που ο ΑΣΔΑ έχει δημοσιοποιήσει είναι έως το 2012.Ο ισολογισμός του 2013 δεν είναι αναρτημένος έως σήμερα.
2) Ακούγεται ότι ο Υπουργός Μανιάτης θα εγκαταλείψει την εκλογική του περιφέρεια-Αργολίδα- και θα αναζητήσει πελατεία στη Β’ Αθήνας, αληθεύει;
Άγιοι Ανάργυροι 29/09/2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου