Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Οι γονείς για το «ΕΥΖΗΝ» και οι επιστολές του 6ου Δημοτικού Σχολείου

Για πληρέστερη ενημέρωση δημοσιεύουμε τα σημειώματα της διεύθυνσης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων προς τους γονείς για το «ΕΥΖΗΝ» και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έναντι αμοιβής, καθώς και την ανακοίνωση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.) ενάντια στην υλοποίηση του προγράμματος «ΕΥΖΗΝ».
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ενάντια στο πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ
Αυτές τις μέρες στα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια σ' όλη σχεδόν την Ελλάδα υλοποιείται ένα νέο πρόγραμμα με όμορφο τίτλο και τερατώδες περιεχόμενο. Το πρόγραμμα «ΕΥΖΗΝ», του Υπουργείου Παιδείας με θέμα «τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και το σωματότυπό τους».
  • Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα γίνει από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και (τι ευγενικό!!!) την χορηγία θα την έχει ο -σε λίγο ιδιωτικοποιημένος- ΟΠΑΠ. Στην προηγούμενη έρευνα του Χαροκόπειου, χορηγός ήταν η COCA COLA! κατά τα άλλα διατροφικές συνήθειες. Αυτή η «καλή» εταιρία έκλεισε ένα από τα εργοστάσια της στην Ελλάδα γιατί δεν κέρδιζε όσα ήθελε και έστειλε στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενους, χωρίς να την νοιάζει για την διατροφή αυτών και των παιδιών τους. Επίσης, τότε υπήρχε σαφής δέσμευση του Χαροκόπειου προς την COCA COLA ότι «τα συμπεράσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν μόνο ύστερα από την έγκριση της εταιρείας» ή ότι «η τράπεζα γενετικού υλικού και άλλων πληροφοριών που θα προκύψει είναι περιουσία της ίδιας εταιρείας»!!!
  • Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ότι τα υλικά για τις σωματομετρήσεις θα αγοραστούν από το σχολείο, αυτό το σχολείο που δεν μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες, όπως θέρμανση, είδη καθαριότητας, χαρτί, ρεύμα κ.λ.π 
  • Τα παιδιά για τις επόμενους 2 βδομάδες δεν θα κάνουν γυμναστική και θα χάσουν και διδακτικές ώρες για να συμπληρώσουν (επωνύμως) ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο (στους ελάχιστους η/υ) με τις διατροφικές τους συνήθειες;
  • Ο καθηγητής που θα είναι επικεφαλής- ω! τι έκπληξη - είναι και επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας "family fit - κέντρα ρύθμισης βάρους»,
Αλήθεια τι σκοπό έχουν; Τι θέλουν οι πολυεθνικές και οι εταιρείες μέσα στα σχολεία;

Πως διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα του μαθητικού πληθυσμού;
Με ποιανού την ευθύνη θα διακοπεί το μάθημα της Φυσικής Αγωγής για 2 εβδομάδες;
Δεν είναι κοροϊδία οι ίδιες εταιρείες που απολύουν εμάς ή μας ζητάνε να ζήσουμε με 300 και 400 Ευρώ να είναι χορηγοί σε έρευνες για την διατροφή των παιδιών; Δεν έχουν δει ποτέ τι διαφημίζει η τηλεόραση; Δεν έχουν ακούσει τίποτα για τα διατροφικά σκάνδαλα; τι ψάχνουν να καταγράψουν αν όχι ΠΕΛΑΤΕΣ;!
Είναι ειρωνεία, είναι υποκρισία, είναι απάτη.
Αν ενδιαφερόντουσαν για την υγεία των παιδιών μας δεν θα «άδειαζαν» το πιάτο στο τραπέζι του γονιού, θα κάνανε ότι απαιτούμε:

  • Χρήματα από τον προϋπολογισμό, στις σχολικές επιτροπές ώστε να παρέχεται ένα γεύμα δωρεάν σε όλα τα παιδιά χωρίς την εμπλοκή Μ.Κ.Ο. και εταιριών από της δημόσιες υποδομές των παιδικών σταθμών και των νοσοκομείων.
  • Σχολικά μαγειρεία και τραπεζαρία στα σχολεία με το απαραίτητο προσωπικό όπου θα εξασφαλίζεται ένα υγιές ισορροπημένο μοντέλο διατροφής που θα δρα συμβουλευτικά προς την οικογένεια.
  • Να αποκατασταθεί στο σχολικό πρόγραμμα ο ουσιαστικός ρόλος της Φυσικής Αγωγής, όχι μόνο σε ότι αφορά τη αναγκαία άσκηση των μαθητών (ακόμα λείπουν γυμναστές στα σχολεία ενώ τα γυμναστήρια και οι υποδομές είναι ανύπαρκτες), αλλά και στην αγωγή τους για τα ζητήματα της υγείας και της ζωής τους.
  • Εξασφάλιση από την πολιτεία και τους δήμους χώρων άθλησης για αποκλειστικά δωρεάν λαϊκό μαζικό αθλητισμό και διασφάλιση ελεύθερων χώρων.
  • Να απαγορευτούν οι διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφών στα ΜΜΕ.
  • Πραγματικά επιστημονικές έρευνες χωρίς εμπλοκή εταιρειών που δεν θα καταγράψουν μόνο αλλά θα υλοποιούν με στόχο την εκπόνηση και δημόσιου σχεδίου αντιμετώπισης των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων προς όφελος της υγείας και της πρόνοιας των παιδιών (δωρεάν παροχή αναβαθμισμένου επιπέδου υπηρεσιών υγείας, εμβολιασμοί κ.λπ.)
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μην υλοποιήσουν κανένα τέτοιο πρόγραμμα. Να μην υποκύψουν σε πιέσεις για την αξιολόγηση. Η μεγαλύτερη αξιολόγηση για τον εκπαιδευτικό, όπως και για τον γονιό είναι να δώσουν μάθημα ανυπακοής στους μαθητές.
Καλούμε τους γονείς, τους Συλλόγους Γονέων, να μην δώσουν την έγκρισή τους για να γίνουν τα παιδιά μας στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια των πολυεθνικών. Αν δεν συναινέσουμε εμείς, θα τους αναγκάσουμε να το πάρουν πίσω.
Καισαριανή 3-4-2013
Πηγή: ΑΣΓΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου