Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Συναγερμός για το Πάρκο Τρίτση

Συγκέντρωση - συναυλία της Ανοιχτής Συνέλευσης Πάρκου την Κυριακή 28 του Απρίλη 2013
Η ανακοίνωση σε PDF

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ»
Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτση» έχει κομμένη την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος
Το χρέος του Φορέα του Πάρκου προς τη ΔΕΗ είναι 50.000€ και ο διακανονισμός ξεκινάει από τις 20.000€. Το Υπουργείο δεν δίνει χρήματα. Η ΔΕΗ δεν δέχεται την επανασύνδεση, αν και έχει έναν περιφραγμένο πυλώνα μέσα στο Πάρκο για τον οποίο δεν δίνει ενοίκιο (δεν προβλέπεται!) και ακόμα 6 που «σφιχταγκαλιάζουν» τον χώρο και οι οποίοι εδώ και 18 χρόνια αναμένεται να υπογειοποιηθούν. Οι πελάτες των καφετεριών (δυσανάλογα πολλών σε σχέση με τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του πάρκου) απολαμβάνουν τον καφέ τους με το βόμβο της ηλεκτρογεννήτριας και οι περίπατοι υγείας πραγματοποιούνται μέσα σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία άκρως επικίνδυνα. 
Δε λειτουργεί το δίκτυο φωτισμού ούτε το σύστημα κυκλοφορίας των νερών των λιμνών

Έχουν σημειωθεί κλοπές καλωδίων φωτισμού. Ακόμη κι αν επανασυνδεθεί το ρεύμα, ο φωτισμός το βράδυ θα είναι ελάχιστος. Το αρχικό σύστημα κυκλοφορίας λειτούργησε για λίγες μέρες περί το 2000 κι έπειτα για 10 χρόνια γέμισαν νερά τα αντλιοστάσια και ο Μηχανολογικός εξοπλισμός καταστράφηκε ολοσχερώς. Πριν δυο χρόνια δαπανήθηκαν €700.000 ώστε να φτιαχτεί από την αρχή. Αν δε λειτουργήσει θα απαξιωθεί και πάλι. Το «τρεχούμενο» νερό μετατρέπεται σε μια οργανική σούπα που καταναλώνει όλο το οξυγόνο του και απειλεί όλους τους υδρόβιους οργανισμούς και τα υδρόβια φυτά του. Ακόμα, σμήνη κουνουπιών υπερίπτανται ήδη, απειλώντας τη Δημόσια Υγεία.
Η παροχή του πόσιμου νερού είναι κι αυτή κομμένη
Το χρέος προς την ΕΥΔΑΠ φτάνει το 1.500.000€. Λόγω της μη λειτουργίας του συστήματος κυκλοφορίας οι διοικήσεις του πάρκου γέμισαν τις λίμνες με πόσιμο νερό. Έγινε κατασπατάληση δημόσιου αγαθού μόνο για το θεαθήναι. Οι πελάτες των καφετεριών πίνουν εμφιαλωμένο νερό. Για τις τουαλέτες, υδροφόρες γεμίζουν τις πλαστικές δεξαμενές, που όμως διαρκούν για λίγο. 
Η μεγάλη καφετέρια συνεχίζει και λειτουργεί χωρίς άδεια και χωρίς να καταβάλλει κανένα μίσθωμα. 
Ο Δήμος Ιλίου, σε ένδειξη καλής θέλησης θα παραγράψει τα δημοτικά τέλη που αντιστοιχούν στο Πάρκο - τις καταπατήσεις που έχει κάνει τις ξεχνάει (τσιμεντοποίηση, μεταλλικές μπάρες κλπ.)!! Επίσης δηλώνει την «καλή θέληση» να αναλάβει τη διαχείριση του Πάρκου μόνος του ή μαζί με τον Δήμο Αγ. Αναργύρων-Καματερού, όταν επί σειρά ετών, την πλειοψηφία στο Δ.Σ. του φορέα διοίκησης, κατείχαν στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την υπάρχουσα κατάσταση.
Η νέα (προσωρινή) διοίκηση του Φορέα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δηλώνει ότι δε γνωρίζει ποια είναι τα προβλήματα του Πάρκου
Έχουμε ήδη καταθέσει τα υπομνήματα που είχαμε κατά καιρούς στείλει στις προηγούμενες διοικήσεις. 
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πάρκου δεν έχει διευκρινισθεί ακόμα.
Το ποια ακριβώς είναι τα όρια του Πάρκου, ποιες είναι νόμιμες παραχωρήσεις και ποιες καταπατήσεις, ποιες οι αυθαίρετες κατασκευές κλπ, ο Συνήγορος του Πολίτη εδώ κι ένα χρόνο αδυνατεί να διαλευκάνει το θέμα καθ’ ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και η διοίκηση του φορέα δεν απαντούν. Γιατί, άραγε;
Την ίδια ώρα, η μη κυβερνητική οργάνωση «Κέντρο της γης», (ΜΗ.ΚΥ.Ο. συμφερόντων Κόκκαλη) στον ιδιωτικό χώρο Σερπιέρι αναπτύσσεται και διαφημίζεται σε αντίπαλο δέος του Δημόσιου χαρακτήρα του Πάρκου, παρά το αλμυρό εισιτήριο εισόδου που έχει καθιερώσει, σαν επίφυτο πάνω στους χυμούς του Πάρκου (αλήθεια, πληρώνουν ενοίκιο για τις αίθουσες που διατηρούν εντός του χώρου «Natura»;). 
Κανένα ΔΣ δεν μπορεί να λειτουργήσει ερήμην της κοινωνίας και των θεσμών της. Διαδοχικές διοικήσεις, πολλές φορές με τα ίδια πρόσωπα (κ. Μηλιώνης πρόεδρος παράλληλα της ΜΚΟ ΚΕΑΝ η οποία όλως τυχαίως δραστηριοποιείται στο πάρκο), με αποσπασματική συμβολή των ΟΤΑ (ΑΣΔΑ, Δήμοι), απέτυχαν να διαχειριστούν ορθολογικά και παραγωγικά το πάρκο προσβλέποντας στη χρηματοδότησή του από την αύξηση των εμπορικών δραστηριοτήτων που συντελούνται στο χώρο του.
Το επόμενο βήμα θα είναι η παραπομπή στην ανταποδοτική λειτουργία του πάρκου; (με εισιτήριο, περισσότερες εμπορικές χρήσεις και εκδηλώσεις αντί αντιτίμου;) ή η παραχώρηση μέρος ή όλου σε ιδιώτη;
Ενημερώσου, ενδιαφέρσου για το Πάρκο...
Πάρε μέρος στις διάφορες δράσεις για τη σωτηρία του Πάρκου και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του
Το Πάρκο ανήκει σε όλους τους πολίτες. Είναι ο πνεύμονάς μας. 
Κανείς δε δικαιούται να το εκμεταλλεύεται για ίδιον όφελος.
Το Κράτος οφείλει να το χρηματοδοτεί και όχι να το εκποιεί μερικώς ή ολικώς με βάση τις εντολές της Τρόικα
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
Κάθε Κυριακή 18:00µ.µ.συνέλευση κατοίκων στο σιντριβάνι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου