Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ο δήμαρχος για τον εισφορά γης στον Άτταλο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Αγαπητέ συμπολίτη, αγαπητή συμπολίτισσα, 
Με την επιστολή αυτή θέλω να σας ενημερώσω για τη νέα απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, σχετικά με τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών οικοπέδων στην περιοχή του Άτταλου για αποπληρωμή της εισφοράς γης σε χρήμα. 
Όπως ήδη γνωρίζετε, η διαδικασία εισφοράς γης σε χρήμα για τα οικόπεδα που εντάσσονται στην Πράξη Εφαρμογής είναι υποχρεωτική από τον Νόμο 1337/83. Το Δημοτικό Συμβούλιο από την αρχή αναζήτησε τον πιο ανώδυνο και ευνοϊκό, για τους κατοίκους του Αττάλου, τρόπο για να εκπληρώσουν αυτή τους, την υποχρέωση. 
Προσδιορίσαμε λοιπόν προσωρινή τιμή μονάδας σε όσο πιο χαμηλό μπορούσαμε επίπεδο, και επίσης εξαντλήσαμε τα περιθώρια του Νόμου, ορίζοντας να καταβληθεί η εισφορά από τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, μέσα σε 6 χρόνια. Και ήταν από την αρχή κατηγορηματική η δέσμευση μας ότι καμία οφειλή δεν θα βεβαιωθεί. 

Έχουμε πλήρη γνώση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας μέσα στην κρίση, δυσκολίες που μπορεί να τους εμποδίζουν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση τους, ακόμη και με αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση. Αναζητήσαμε λοιπόν αυτό το διάστημα μια ακόμη ευνοϊκότερη λύση, πάντα μέσα στο πλαίσιο του νόμου, γιατί μόνο προβλήματα θα δημιουργούσαμε στους συμπολίτες μας αν κινούμασταν σε συνθήκες παρανομίας. 
Με τη βοήθεια λοιπόν της νομικής μας υπηρεσίας, καταλήξαμε στο εξής: Έτσι κι αλλιώς ο Νόμος προβλέπει υποχρεωτικά τον δικαστικό προσδιορισμό της οριστικής τιμής μονάδας για τη μετατροπή της εισφοράς γης σε χρήμα. Θα κάνουμε λοιπόν προσφυγή στα δικαστήρια για τον προσδιορισμό τιμής μονάδας και θα οριστεί ημερομηνία εκδίκασης, που όπως συμβαίνει πάντα στη χώρα μας, θα είναι μετά από αρκετό καιρό, μάλλον 2-3 χρόνια. Και βέβαια, σε σχέση με το χρόνο που κάνουμε την προσφυγή στα δικαστήρια, κινηθήκαμε πάλι με τη λογική της διευκόλυνσης των κατοίκων. Είχαμε δηλαδή προθεσμία μέχρι τη φετινή χρονιά να κάνουμε την δικαστική προσφυγή και την εξαντλήσαμε
Έτσι λοιπόν, για όποιον κάτοικο του Άτταλου που για δικούς του λόγους αδυνατεί, η προθεσμία καταβολής της εισφοράς που ήδη έχουμε ορίσει σε έξι (6) χρόνια, θα ξεκινήσει μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, πρακτικά δηλαδή θα φτάσουμε την προθεσμία σε δέκα (10) χρόνια από σήμερα, χωρίς καμία επιβάρυνση. 
Θα ολοκληρώσουμε την προσπάθεια μας με δυο πρόσθετες παρεμβάσεις. Από τη μια θα επιδιώξουμε ο δικαστικός προσδιορισμός τιμής μονάδας να γίνει σε χαμηλό επίπεδο, λόγω των σοβαρών συνεπειών που έχει η οικονομική κρίση στις πραγματικές τιμές των ακινήτων. Επιπρόσθετα θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση, μαζί με άλλους Δήμους, να γίνει ευνοϊκότερο το νομικό πλαίσιο για την αποπληρωμή των οφειλών. 
Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνεστε ότι πραγματικά αξιοποιούμε απολύτως όλες τις νομικές δυνατότητες και διαδικασίες, με αληθινό αίσθημα ευθύνης προς την πόλη και τους κατοίκους μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε. 
Η διαδικασία αυτή που ακολουθούμε είναι προτιμότερη από κάθε άλλη, ακόμη και από τις προτάσεις που ακούγονται για αναστολή της πληρωμής της εισφοράς, γιατί λειτουργεί για όποιον αδυνατεί σαν αναστολή αλλά επιτρέπει σε όποιον μπορεί να τακτοποιήσει το ακίνητο του και εφόσον έχει τη δυνατότητα να πληρώσει εφάπαξ το ποσό, να επωφεληθεί της έκπτωσης 20%
Επιπλέον συμφωνήσαμε κάθε άλλη πρόταση κατοίκων που έχει μια νομική τεκμηρίωση να εξεταστεί από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, ώστε να αξιοποιηθεί και αυτή. Με το σύνολο αυτών των ενεργειών μας, κανένας ιδιοκτήτης στον Άτταλο δεν πρέπει να αισθάνεται αγωνία. Δίνουμε χρόνο, που θα φτάσει τα 10 χρόνια, σε όποιον το χρειάζεται και διεκδικούμε τον ευνοϊκό υπολογισμό της τιμής από τα δικαστήρια και βελτίωση του νομικού πλαισίου. Ταυτόχρονα, δεν βάζουμε σε κίνδυνο την ισχύ της Πράξης Εφαρμογής, γιατί με κανένα τρόπο δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μπουν οι κάτοικοι σε περιπέτειες και ολόκληρη η περιοχή να οδηγηθεί στην υπανάπτυξη.
Ο Δήμαρχος Νίκος Α. Σαράντης

Σ.Σ. Την ανακοίνωση αυτή την μοίραζαν "κρυφά" δημοτικοί σύμβουλοι του δημάρχου στον Άτταλο. Δεν αναρτήθηκε ούτε στο site του Δήμου... Άραγε, γιατί; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου