Δημοσιεύουμε την μελέτη που είχε εκπονηθεί από τον ΑΣΔΑ για το Πάρκο καθώς και την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το 2008 οι δημοτικές παρατάξεις που στηρίζονταν από το ΚΚΕ των δήμων Αγίων Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού, Δημοτική Αναγέννηση, Συνεργασία Αλλαγής και Δημοκρατική Ενότητα αντίστοιχα.
Μελέτη ΑΣΔΑ: Αρχείο PDF
Η ανακοίνωση των τριών παρατάξεων:
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: αξιοποίηση του πάρκου για τις ανάγκες του λαού της περιοχής
Χρόνια τώρα παρακολουθούμε την μεθοδευμένη προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης», τόσο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΑΣΔΑ, και των διοικήσεων των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων Καματερού. Μιας προσπάθειας που σαν απώτερο στόχο έχει, να έρθει σαν «σωτήρια» λύση η παραχώρηση μέρους ή όλου του πάρκου σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, για να αντιμετωπιστούν δήθεν τα έξοδα συντήρησής του.
Ποιες ήταν οι ενέργειες των διοικήσεων των δήμων για να εξασφαλίσουν την κρατική χρηματοδότηση που απαιτείται για την λειτουργία και συντήρηση του πάρκου;
Πότε διεκδίκησαν από το κράτος τα αυτονόητα, δηλαδή την αποπεράτωση του πάρκου και την χρηματοδότηση της λειτουργίας και συντήρησής του;
Όχι μόνο δεν έκαναν τίποτε από τα παραπάνω, αλλά πρωτοστάτησαν κιόλας στο να οικοδομηθεί τμήμα της έκτασης του «Πύργου Βασιλίσσης» του λεγόμενου κτήματος Σερπιέρι.
Η διοίκηση του πάρκου παραχωρεί σε ιδιώτες δραστηριότητες, παιδικό πάρκο, τις οποίες η ίδια όφειλε να υλοποιήσει και να παραχωρεί δωρεάν στους επισκέπτες του πάρκου. Ενώ υπάρχουν πληροφορίες ακόμα και για παραχώρηση χώρων του πάρκου, για την κατασκευή χώρου αναψυχής με νεροτσουλήθρες.
Οι κάτοικοι των δήμων δεν ξεχνούν τις προεκλογικές υποσχέσεις των Παρατάξεων που στηρίχτηκαν από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ., για την αναβάθμιση του Πάρκου.
Σήμερα ο ΑΣΔΑ και οι δήμοι Ιλίου, Αγ. Αναργύρων και Καματερού, προσπαθούν να μας πείσουν ότι αγωνίζονται για την σωτηρία του Πάρκου και για την εξασφάλιση των συμφερόντων των δημοτών τους, μετά από όλα όσα έπρεπε να κάνουν και δεν έκαναν τόσα χρόνια.
Έτσι αντί να διεκδικήσουν δυναμικά από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο τα απαραίτητα κονδύλια τόσο για την συντήρηση του πάρκου όσο και για την αποπεράτωσή του, αποφάσισαν να καλέσουν τους δημότες για εθελοντική προσφορά, και να αναλάβουν οι δήμοι και ο ΑΣΔΑ την συντήρηση και καθαριότητά του. Δηλαδή να μεταφέρουν «επαναστατικά», τις υποχρεώσεις του Υπουργείου στις πλάτες των εργαζομένων. Κι ας έχουν πληρώσει και ξαναπληρώσει.
Οφείλουν όμως να εξηγήσουν, γιατί τόσο ο ΑΣΔΑ όσο και οι δήμοι, σταμάτησαν πριν μερικά χρόνια να υλοποιούν αυτό που σήμερα παρουσιάζουν σαν επαναστατική πράξη;
Είναι γεγονός ότι πουθενά στον κόσμο, δεν μπορεί να συντηρηθεί και να λειτουργήσει, ένα πάρκο αυτής της έκτασης και μορφής, παρά μόνο με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Κάτι που μπορεί να γίνει, μετατρέποντας τον φορέα διαχείρισης του πάρκου από Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που είναι σήμερα σε Δημοσίου Δικαίου. Έτσι που η εκάστοτε κυβέρνηση, να εγγράφει στον κρατικό προϋπολογισμό, τα απαραίτητα κονδύλια.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο «πόλεμος» έχει ξεσπάσει γιατί οι διοικήσεις των δήμων ενδιαφέρονται για το ποιος έχει την Διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου και ασκούν πιέσεις προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για να περάσει η ευθύνη λειτουργίας του στους δήμους μέσω του ΑΣΔΑ.
Η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος θα σημάνει την αρχή της «ανταποδοτικής λειτουργίας» του Πάρκου, δηλαδή της οικονομικής επιβάρυνσης των κατοίκων της δυτικής Αθήνας.
Στις διεκδικήσεις του ΑΣΔΑ και των Δημάρχων Αγίων Αναργύρων, Ιλίου, Καματερού, είναι μόνον η ευθύνη λειτουργίας του Πάρκου και ουδόλως στην υποχρέωση του κράτους για πλήρη χρηματοδότηση της συντήρησης και λειτουργίας του.
Στη μελέτη δε του ΑΣΔΑ «Ολοκληρωμένη στρατηγική βιωσιμότητας» για το Πάρκο αναφέρονται ως έσοδα, οι διάφορες χρήσεις του Πάρκου, μόνο, όπως ενοίκια χώρων εστίασης και εκδηλώσεων, λαϊκών αγορών, εισιτήρια στις διάφορες λειτουργίες του κλπ.
Οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι της περιοχής δεν πρέπει να εξαπατηθούν από το κάλεσμα των υπευθύνων ή άλλων νεροκουβαλητών για κοινό αγώνα για τη σωτηρία του πάρκου. Δεν μπορούν θύτες και θύματα να βρίσκονται στην ίδια όχθη.
Είναι καιρός να βάλουμε τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση.
Με τη δράση και τον αγώνα μπορούμε.
Καλούμε το λαό να παλέψει τώρα για:
• Να αναλάβει το κράτος το κόστος συντήρησης του πάρκου, όπως οφείλει.
• Αλλαγή της νομικής μορφής του φορέα του πάρκου, από Ιδιωτικού σε Δημόσιου Δικαίου.
• Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την συντήρηση, φύλαξη και λειτουργία του.
• Αντιμετώπιση των κακοτεχνιών και Ολοκλήρωση των έργων του πάρκου.
• Ένταξη στον σχεδιασμό του πάρκου της συνολικής έκτασης των 2500 στρεμμάτων.
• Να εκδιωχθούν από την δημόσια γη οι καταπατητές τύπου Σερπιέρι
• Όχι σε κάθε μορφή επιχειρηματικής δράσης, όχι στην εμπορευματοποίηση του πάρκου.
• Ελεύθερη – δωρεάν χρήση του πάρκου από τον λαό.
Το οικολογικό έγκλημα των πυρκαγιών στη Πάρνηθα και ο σεισμικός κίνδυνος που υπάρχει, απαιτούν πάλη για μια νέα ποιότητα ζωής των εργαζομένων και όχι άλλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Οι ελεύθεροι χώροι ανήκουν στο λαό, είναι χώροι άθλησης – ψυχαγωγίας – αναψυχής
10 Οκτώβρη 2008
ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ:
• ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΙΛΙΟΥ
• ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
• ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
όσοι δεν την εχουν δει ήδη ,
ΑπάντησηΔιαγραφήας διαβασουν την σελιδα 16 και θα καταλάβουν για το φιλετο που νοιαζονται όλοι να διαχειριστουν.
φστ φουντ, καφετεριες, γαμοι δεξιώσεις , φεστιβάλ και εκθέσεις , παραμυθουπόλεις και τρενα, όλα με αντιτιμο φυσικά ....
πολυ παραμυθι το στορυ για το άδολο ενδιαφερον των δήμων......
Χ.Ρ.μελος επιτροπης κατοικων
χωρις ρευμα το παρκο αντωνη τριτση απο σημερα 21 ιανουαριου του 2013.....δεν εχει νερο εδω και μηνες τωρα ουτε καν ρευμα!!! χωρις φυλαξη και με τους 5 εργαζομενους σε αυτο απληρωτους εδω και μηνες. ποτε θα ενδιαφεθει επιτελους καποιος για αυτο το περιβαλλοντικο διαμαντη που εχουμε;;;;; ελεοςςςςςς
ΑπάντησηΔιαγραφή