Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Οι θέσεις του ΚΚΕ για το πάρκο «Αντ. Τρίτσης»

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ στα δημοτικά συμβούλια των δήμων Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, Αχαρνών και Φυλής τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη στις 12 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, έδωσαν συνέντευξη τύπου με θέμα: «Η κατάσταση στο Πάρκο Α. Τρίτσης και οι θέσεις του ΚΚΕ». Η εισήγηση που παρουσιάστηκε από την Σταυρούλα Τσίτσου, εκλεγμένη στο δημοτικό συμβούλιο Ιλίου και μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής της Αχτίδας Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ έχει ως εξής:
«Πήραμε την πρωτοβουλία να σας καλέσουμε σήμερα σε συνέντευξη τύπου γιατί ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση που επικρατεί στο Πάρκο Α.Τρίτσης. Είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου στον αστικό ιστό της Αθήνας έκτασης περίπου 1200 στρέμματα με σημαντική συμβολή στην ισορροπία του οικοσυστήματος του λεκανοπεδίου.
Δε θα αναφερθούμε στην ιστορία του πάρκου παρότι έχει ενδιαφέρον. Έχει περάσει από διάφορες μορφές ιδιοκτησίας και διαχείρισης μέχρι σήμερα που υπάγεται στον Μητροπολιτικό Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Αττικής και διοικείται από προσωρινό Δ.Σ. Ανεξάρτητα από τη μορφή διοίκησης, η κατάσταση του πάρκου χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει παρότι έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα για την ανάπλαση του.
Η σημερινή εικόνα κατά κύριο λόγο οφείλεται στο μεγάλο έλλειμμα συντήρησης. Αυτή τη στιγμή στο πάρκο εργάζονται 5 μόνιμοι υπάλληλοι που παρά την φιλότιμη προσπάθεια τους είναι πρακτικά αδύνατον να αντεπεξέλθουν στις εργασίες που προκύπτουν για το σύνολο της έκτασης. Το προηγούμενο διάστημα παρουσιάστηκαν προβλήματα μη τακτικής καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Σημειώνονται μεγάλα διαστήματα διακοπών υδροδότησης και ηλεκτροδότησης λόγω μη τακτικής και επαρκούς χρηματοδότησης του Πάρκου με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο τόσο η βιοποικιλότητα του όσο και η ασφάλεια των επισκεπτών. Εντοπίζεται κρίσιμο έλλειμμα σε υποδομές πυροπροστασίας που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες καθιστά την έκταση του πάρκου πρακτικά ανοχύρωτη σε περίπτωση πυρκαγιάς. Είναι ακόμα και σήμερα ασαφής η οριοθέτηση της έκτασης του, γεγονός που αφήνει ανοιχτές πόρτες για τον κατακερματισμό του.
Οι διοικήσεις του πάρκου τα προηγούμενα χρόνια κινήθηκαν στη λογική της εμπορευματοποίηση των χώρων του. Στο χώρο λειτουργούν καφετέριες, εμπορικά καταστήματα και άλλες ιδιωτικές δραστηριότητες στη λογική ότι συνεισφέρουν στην οικονομική βιωσιμότητα του. Υπάρχει συστηματική δράση ΜΚΟ που κάτω από τον πέπλο της δήθεν οικολογικής ευαισθητοποίησης εκμεταλλεύονται τους χώρους του Πάρκου. (ΚΕΑΝ, ΓΗ, ΕΔΡΑ, ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ). Παρά τα σοβαρά προβλήματα και την εικόνα εγκατάλειψης, παραμένει μεγάλη η επισκεψιμότητα του πάρκου από τους κατοίκους κυρίως των όμορων δήμων.
Η «πρωτοβουλία» των δημοτικών αρχών Ιλίου και Αγ.Αναργύρων-Καματερού καθώς και του ΑΣΔΑ μπορεί προσωρινά να βελτίωσε την εικόνα του πάρκου όμως δε μπορεί να αποτελεί μόνιμη λύση δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι που διατίθενται από τους δήμους και τον ΑΣΔΑ για τις εργασίες, αντικειμενικά δημιουργούν κενά στα καθήκοντα τους στις υπηρεσίες των δήμων. Αναδεικνύεται ότι ο αγώνας για τη σωτηρία του πάρκου αντικειμενικά δένεται με τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Το πλέον κρίσιμο ζήτημα για το πάρκο αποτελεί η αποκλειστική, σταθερή και επαρκής χρηματοδότηση του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι βασική προϋπόθεση για είναι το πάρκο στη διάθεση του λαού της περιοχής για ελεύθερη και δωρεάν χρήση.
Στον αντίποδα αυτής της λογικής κινούνται οι δήμαρχοι και ο ΑΣΔΑ. Αποκαλυπτική είναι η μελέτη του ΑΣΔΑ που για την οικονομική βιωσιμότητα του πάρκου προτείνει τα έσοδα να προέρχονται από:
  • Ενοίκια χώρων εστίασης
  • Των λαϊκών αγορών, των φεστιβάλ οικολογικών προϊόντων και ανθαγορών
  • Από το εισιτήριο του μικρού τρένου
  • Από τη λειτουργία της «Μυθούπολης»
  • Από την ενοικίαση χώρων για εκδηλώσεις
  • Από τη διοργάνωση εκδηλώσεων
  • Από τη λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης.
Βλέπουν την αξιοποίηση του πάρκου κάτω από τη λογική της ανταποδοτικότητας στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης. Να σημειώσουμε ότι έχει ήδη προηγηθεί η παραχώρηση σημαντικού τμήματος της έκτασης στον όμιλο ΚΑΡΦΟΥΡ αντί να κατοχυρωθεί ως δημόσιος. Επίσης διοχετεύονται κατά καιρούς στον τύπο πληροφορίες για πρόθεση παραχώρησης και άλλων χώρων για εμπορευματικούς σκοπούς. Δε μπορεί παρά είμαστε υποψιασμένοι από την «ευγενική» και δήθεν περιβαλλοντική ανάμειξη του Ομίλου Λάτση. Οι ευθύνες των δημοτικών αρχών των όμορων δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού είναι μεγάλες. Έχουν υπηρετήσει την πολιτική που έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση και είναι σύμφωνοι με τη λογική της ανταποδοτικότητας «πληρώνω για να έχω». Συμμετείχαν στις διοικήσεις του πάρκου. Παράλληλα έχουν λειτουργήσει κατευναστικά στην κινητοποίηση και διεκδίκηση για τα προβλήματα του πάρκου, περιοριζόμενοι σε συναντήσεις επί συναντήσεων και σε καρικατούρες κινητοποιήσεων.
Οι κομματικές οργανώσεις της Δυτικής Αχτίδας του ΚΚΕ , οι οργανώσεις της ΚΝΕ και οι φίλοι του κόμματος ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης του πάρκου και του χαρακτήρα του. Από τη δεκαετία του 1980, οι δημοτικές αρχές των όμορων δήμων που στήριζε το Κόμμα κινητοποίησαν το λαό της περιοχής για την υπεράσπιση του πάρκου παίρνοντας πρωτοβουλίες για συγκεντρώσεις, δεντροφυτεύσεις κ.α. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα για την μη παραχώρηση έκτασης του πάρκου σε ιδιώτες. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, με μια σειρά συγκεντρώσεων, εξορμήσεων, περιοδειών στελεχών του κόμματος ανέδειξαν τα προβλήματα του και διαμόρφωσαν στόχους πάλης. Ήταν σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων του πάρκου. Υπήρξαν συνεχείς παρεμβάσεις στη Βουλή και στα δημοτικά συμβούλια των γειτονικών δήμων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους εκλεγμένους του κόμματος αντίστοιχα. Δημιούργησαν ομάδες περιφρούρησης του χώρου στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και του 2009. Κατάγγειλαν με ανακοίνωση και πλατιά εξόρμηση στο λαό της περιοχής τη διοργάνωση του Ναρκωφεστιβάλ στο χώρο του πάρκου το 2009 με την ανοχή των δημάρχων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων.
Το Σεπτέμβριο του 2010 έγινε για πρώτη φορά στο Πάρκο το Φεστιβάλ ΚΝΕ -Οδηγητή. Είχε προηγηθεί η άρνηση δυο συνεχείς χρονιές του φορέα διαχείρισης του πάρκου, με την τότε του μορφή και σύνθεση, να παραχωρήσει το πάρκο στην ΚΝΕ. Η διοργάνωση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ από το 2010 στο χώρο του πάρκου έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάδειξη του χαρακτήρα του και στη συνειδητοποίηση του διεκδικητικού δρόμου για την επίλυση των προβλημάτων του. Βοήθησε στο να γίνει γνωστό και σε εργαζόμενους εκτός Δυτικής Αθήνας. Η εθελοντική εργασία των μελών της ΚΝΕ, συντήρησε και αναβάθμισε υποδομές.
ΘΕΣΗ-ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΛΗΣ:
Πίσω από τις αστικές διακηρύξεις για την προστασία περιβάλλοντος, κρύβεται ο βασικός στόχος που είναι να διευρυνθεί ο ζωτικός χώρος του κεφαλαίου για την κερδοφόρα επένδυση των υπερσυσσωρευμένων κερδών του. Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου είναι λαϊκή περιουσία. Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος αποκτά δυναμική όταν εντάσσεται στη δράση για τη δημιουργία προϋποθέσεων συγκρότησης της κοινωνικής συμμαχίας με στόχο τη λαϊκή εξουσία. Στο πλαίσιο αυτής της εξουσίας , θα αναπτυχθεί μια σταθερή, συμβατή σχέση μεταξύ του εργαζόμενου ανθρώπου και της φύσης.
Με αφετηρία αυτή τη θέση προσεγγίζουμε το πάρκο και τα σοβαρά προβλήματα του. Το Πάρκο αποτελεί πραγματική ανάσα για το λαό της Δυτικής Αθήνας και του λεκανοπεδίου συνολικά και πρέπει να περιφρουρηθεί μαζικά και αποφασιστικά ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του από το λαό της περιοχής. Βασικό ζήτημα και στόχος πάλης είναι η επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση του πάρκου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να προσληφθούν μόνιμοι εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πάρκου. Είμαστε κάθετα αντίθετα σε κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης και επιχειρηματικής δραστηριότητας με οποιονδήποτε μανδύα και αν αυτή εμφανίζεται. Το πάρκο πρέπει να αποδοθεί στους εργαζομένους της περιοχής με ελεύθερη και δωρεάν χρήση ως χώρος πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής και είναι στην ευθύνη του εργατικού-λαϊκού κινήματος να διασφαλίσει αυτήν την προοπτική.
Ως εκλεγμένοι του ΚΚΕ θα πάρουμε το αμέσως επόμενο διάστημα αγωνιστικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα και καλούμε τα σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές, τους μαζικούς φορείς και τους εργαζόμενους της περιοχής να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα».

1 σχόλιο:

  1. σαν να μου θυμίζει τις ανακοινωσεις της επιτροπης όλη η ανακοινωση .
    Μπράβο , μπράβο και πάλι μπράβο.
    Ομως ας μην ειναι πρωτοστάτης στην χρήση του παρκου για τεραστίων διαστασεων εκδηλώσεις και μαλιστα δωρεαν.Το πάρκο το ήξεραν όλοι οι εργαζόμενοι και
    πριν το 2010 !Δεν έκλαιγαν τα δέντρα που δεν ειχε υψηλη επισκεψιμότητα πριν την ΚΡΙΣΗ (και όχι πριν το φεστιβαλ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή