Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Για τις νεοναζιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις

Κείμενο που μοιράζεται στη γειτονιά μας από την ομάδα του «Θερσίτη»
Τις τελευταίες μέρες, στη γειτονιά της Τσούμπας στους Αγίους Αναργύρους, σημειώθηκαν επαναλαμβανόμενες ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών που ζουν στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Παρέες φασιστοειδών, από 5 έως 20 άτομα, επιδίδονται σε κυνήγι μεταναστών τις μεταμεσονύχτιες ώρες κυνηγώντας και χτυπώντας τους, απλά και μόνο επειδή δεν ρέει στις φλέβες τους το... περίφημο «ελληνικό αίμα».
Κορύφωση των επιθέσεων υπήρξε στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου 25/8 στην οδό Ι. Μέρλα, όπου ομάδα νεοναζί πέταξε εμπρηστικό-εκρηκτικό μηχανισμό σε αυλή σπιτιού που μένουν μετανάστες από το Πακιστάν, με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να νοσηλευτεί με σοβαρά εγκαύματα στο Θριάσιο νοσοκομείο. Την Κυριακή 26/8 το βράδυ, 15μελής ομάδα μισανθρώπων επιτέθηκε σε άλλους τρεις Πακιστανούς, εγκλώβισε τον έναν και εφάρμοσε πάνω του όλη τη θρασυδειλία της. Την Τρίτη 28/8 γύρω στις 11, ισάριθμη ομάδα ντόπιων νεολαίων επανεμφανίζεται στα στενά της γειτονιάς κρατώντας ξύλα και ρόπαλα, αναζητώντας νέους δέκτες για το ρατσιστικό τους μίσος, Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν στο σημείο όχι μόνο δεν μάζεψαν τα φασιστοκαθάρματα (πώς θα μπορούσαν άλλωστε να πειράξουν ομοϊδεάτες τους -μην ξεχνάμε ότι το 50% των αστυνομικών ψήφισαν τους νοσταλγούς του Χίτλερ) αλλά αφού τους «μάλωσαν», τους άφησαν ελεύθερους και, σε απόλυτη αρμονία με τον παραλογισμό της περιόδου που ζούμε, προσήγαγαν (παραδειγματικά) τρεις Πακιστανούς που έτυχε να περνούν από το σημείο εκείνη τη στιγμή. Στο τμήμα, αφού δεν μπόρεσαν να παρατείνουν την κράτηση τους με κάποια κατηγορία, εξάντλησαν το 3ώρο της εξακρίβωσης, αφού πρώτα τους «φίλεψαν» με το απαραίτητο ξυλοφόρτωμα για το τίποτα που είχαν διαπράξει...
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν γεγονότα ρατσιστικής βίας σε αυτή την περιοχή. Πέρυσι τον Αύγουστο υπήρξε απόπειρα εμπρησμού σε χώρο συνεύρεσης Πακιστανών και μαχαίρωμα σε Μπαγκλαντεσιανό, ενώ τον Νοέμβριο έγινε προσπάθεια μαχαιρώματος σε Σενεγαλέζο που αποτράπηκε από κάτοικο της περιοχής. 
Στην εποχή που οι επιλογές των «από πάνω» έχουν ποδοπατήσει κοινωνικά κεκτημένα και ελευθερίες, που τα περιθώρια για μια αξιοπρεπή ζωή στενεύουν συνεχώς για εμάς τους «από κάτω», είναι παράδοξο και βλακώδες η συσσωρευμένη οργή για τα κοινωνικά δεινά να στρέφεται προς τους μετανάστες, ανθρώπους που ο πόλεμος και η φτώχεια ιούς εξανάγκασε να μεταναστεύσουν. Το εξοργιστικό δεν είναι βέβαια που βρίσκονται εδώ, εξοργιστικό είναι που εκτός της δύσκολης ζωής που αναγκάζονται να κάνουν ακόμα και εδώ (κάνουν τις πιο εξοντωτικές δουλειές, όταν δεν είναι άνεργοι) τους επιφυλάσσεται, για μια ακόμη φορά, κυνήγι λόγω... «χρώματος και διαφορετικής φυλής». Όσο για το παραμύθι πως «μας παίρνουν τις δουλειές» ας τελειώνουμε μια και καλή με το φασιστικό περιεχόμενο του. Ή μήπως κανείς θεωρεί ότι «θα πιάσει την καλή» δουλεύοντας χαμάλης, μαζεύοντας φράουλες ή καθαρίζοντας τζάμια στα φανάρια; Είναι απαράδεκτο να ενοχοποιούνται φτωχοί άνθρωποι για τη φτώχεια μας. Τελεία και παύλα. 
Όσον αφορά το πρωτοφανούς βιαιότητας γεγονός με το 15χρονο κορίτσι στην Πάρο, πάνω του στήθηκε ένα άλλου επιπέδου άγριο σκηνικό: τα μίντια υπογράμμιζαν ξανά και ξανά την μη ελληνική εθνικότητα του δράστη, σαν να με κάποιο παράδοξο τρόπο αυτό να του προσέδιδε μεγαλύτερη αγριότητα, ενώ οι μισάνθρωποι της Χ.Α., ως αυθεντικοί κερδοσκόποι, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός για την εξαγωγή ρατσιστικού μίσους. Ποιος νοήμων όμως άνθρωπος θα μπορούσε να πει ότι το έγκλημα συνδέεται με γονίδια, θρησκεία, χρώμα, αίμα, εθνική καταγωγή; Ας μην αναπαράγουμε λοιπόν σαν κουρδισμένοι ξενοφοβικοί τα περί εθνικής καταγωγής του δράστη κι ας τοποθετήσουμε το βάρβαρο γεγονός της Πάρου πλάι στην ατέλειωτη σειρά καθημερινών βιασμών, κακοποίησης και βασανισμών γυναικών, γεγονότα που γίνονται ακόμα πιο άγρια λόγω της εσκεμμένης σιωπής που τα συνοδεύει. 
Η στοχοποίηση των μεταναστών ως η ρίζα του κακού για την κοινωνική εξαθλίωση, η δηλητηρίαση των «από κάτω» με πλαστούς διαχωρισμούς σε Έλληνες και ξένους, ανοιχτόχρωμους και μελαμψούς, είναι λύση που προωθεί η ίδια η εξουσία για τον αποπροσανατολισμό μας, αφού έτσι μπορεί να μην στοχοποιείται η ίδια από την κοινωνική οργή, ως η μόνη υπαίτια για την επέλαση της κοινωνικής φτώχειας και της δυστυχίας. Δουλεύουν προς την ίδια κατεύθυνση οι παρακρατικές-φασιστικές συμμορίες και οι κρατικές-αστυνομικές επιχειρήσεις (τύπου «Ξένιος Δίας»), επιδιώκοντας τον αλληλοσπαραγμό ανάμεσα μας. Τα πογκρόμ δεν αποτελούν λύση κανενός προβλήματος, αλλά είναι πάντα μήνυμα καταστολής και ελέγχου προς ολόκληρη την κοινωνία. Οι φασίστες υπήρξαν πάντα το δεξί χέρι των «από πάνω» σε περιόδους που η κοινωνική οργή ξεχείλιζε. Τέτοιοι είναι και τώρα. Είναι με τους «από πάνω» και αυτούς εξυπηρετούν. Δρουν συμπληρωματικά, για να σκληρύνει ακόμη περισσότερο αυτό το βάρβαρο σύστημα των διαχωρισμών, των ανισοτήτων, της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης. 
Ας καταλάβουμε όμως επιτέλους ποιος είναι ο εχθρός και ας πάψει το άκριτο αναμάσημα ρατσιστικών ή κρυφορατσιστικών σχολίων. Ιδιαίτερα σε φτωχογειτονιές, όπως η Τσούμπα, όπου ντόπιοι και μετανάστες συμβιώνουμε αρμονικά δεκάδες χρόνια τώρα, είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ μας. Μα επαγρυπνούμε όλοι και όλες ενάντια στο-καθεστώς της ανθρωποφαγίας, ενάντια στο καθεστώς που μας θέλει να κανιβαλίζουμε ο ένας τον άλλον. Να γίνουμε η ασπίδα που θα αποτρέψει τα μισάνθρωπα χτυπήματα, που σήμερα έχουν στόχο τους μετανάστες και αύριο τους ντόπιους εξεγερμένους. Η περίοδος που ζούμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη και επιλογές από άγνοια ή ανοησία δεν συγχωρούνται. Είναι ώρα να πάρουμε θέση. Τη θέση που μας αρμόζει. Δίπλα στους φτωχούς, στους καταπιεσμένους, στους εξεγερμένους. 
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ, ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Θερσίτης - χώρος ραδιουργίας κι ανατροπής, Νέστορος κι Ευαγγελίστριας, Ίλιον,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου