Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ: ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ



Η Επιτροπή κατοίκων για τη Σωτηρία του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης «παρεμβαίνει» ενάντια στην εμπορευματοποίηση του και μας καλεί όλους την Κυριακή 8 Μαΐου 2011, ώρα 11 το πρωί, στο χώρο του σιντριβανιού.


Το κάλεσμα δεν αφορά μόνο τους μεγάλους αλλά και τους μικρούς φίλους του Πάρκου, μια και στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η λειτουργία αυτοσχέδιου εργαστηρίου ζωγραφικής για το «το παρκο των ονείρων μας» 






ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ, ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΜΗΔΕΝ
(από το φυλλάδιο της επιτροπής)


ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ένα χώρο φυσικό που θα μας υπενθυμίζει τις εποχές του χρόνου (κόστος μηδέν).

ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ την άνοιξη να βλέπουμε τις αμυγδαλιές ανθισμένες και τα πουλιά να αποδημούν λίγο πριν το χειμώνα. (κόστος μηδέν).
ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ να μάθουν τα παιδιά να ξεχωρίζουν τα τζιτζίκια από τις ακρίδες, να παίζουν κρυφτό στους θάμνους του δεντρολίβανου και της ρίγανης, να σκαρφαλώνουν στα δέντρα, να ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε πραγματικές δοκιμασίες δύναμης και αντοχής και όχι στους λαβύρινθους ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού. (κόστος μηδέν) .
ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ για εμάς αληθινή επαφή με τη φύση κι όχι παθητική διασκέδαση σε πολυχώρους και θεματικά πάρκα με περιβαλλο-οικο-πράσινο περιτύλιγμα. (κόστος μηδέν).
Όλα αυτά ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ στα 1.250 στρέμματα αυθεντικού μεσογειακού τοπίου, εμπλουτισμένου με υδροβιότοπους όπου ζουν 177 είδη πουλιών αλλά
ΒΛΕΠΟΥΜΕ αυτό το καταφύγιο να στριμώχνεται ανάμεσα σε 3 πυκνοδομημένους δήμους που στη νότια πλευρά του το συμπιέζουν και το κατατρώνε οικιστικές ανάγκες και ανάγκες εξυπηρέτησης υπηρεσιών των δήμων…
ΒΛΕΠΟΥΜΕ να ξεφυτρώνει ακόμα ένα παρκινγκ…
ΒΛΕΠΟΥΜΕ να ξεφυτρώνουν ακόμα μερικές μπάρες που θα «προστατεύουν» τα παιδιά από τα αυτοκίνητα που εισβάλλουν στο δάσος…
ΒΛΕΠΟΥΜΕ ακόμα ένα χώρο για τους κάδους απορριμμάτων του δήμου Ιλίου αλλά και ένα χώρο για να στεγάσει τις ανάγκες των νέων υπηρεσιών του Αγίων Αναργύρων…
ΒΛΕΠΟΥΜΕ αυτούς που το έχουν εκμεταλλευτεί και εγκαταλείψει χρόνια τώρα, να γίνονται τιμητές του και να θέλουν να το αναλάβουν για «να σωθεί».
ΒΛΕΠΟΥΜΕ επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, κέντρα ιππασίας επί πληρωμή, γεννήτριες ρεύματος, εκδηλώσεις με πολλά ντεσιμπέλ, απλήρωτα ενοίκια, χρέη και οικονομικές ατασθαλίες, αυθαίρετες κατασκευές, οικίσκους, περιφράξεις, καταπατήσεις, επιπλέον μπάρες και φράκτες στη μέση του πάρκου και πάει λέγοντας…
ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ώστε να κόψουν, να κτίσουν, να υπενοικιάσουν, να εμπορευτούν το πάρκο μας, γιατί είμαστε σε κρίση και δεν υπάρχουν «πόροι να το συντηρήσουμε».
ΛΕΜΕ ΟΧΙ!
Δεν ενοχλήθηκε ποτέ κανένα παιδί που το καλοκαίρι τα χόρτα ξεραίνονται… Κανένα σπουργίτι δεν απαίτησε να είναι κλαδεμένη σε σχήμα φιδιού η πρασιά που θα φωλιάσει, ούτε και κανένα παπαγαλάκι πέθανε από βαριά κατάθλιψη επειδή η φιστικιά και το κυπαρίσσι το οποίο το τρέφει δεν έχει υιοθετηθεί από «συμβασιούχο βιοκαλλιεργητή» ο οποίος να χρηματοδοτεί όλες τις προαναφερόμενες «υπηρεσίες συντήρησης και αναβάθμισης του χώρου». Κανένα δέντρο δεν κλαίει μόνο επειδή «το χειμώνα μειώνεται η επισκεψιμότητα».
Αυτό είναι το όνειρό μας για το πάρκο και οι τρεις υπάλληλοι καθαριότητας δεν αποτελούν δυσβάσταχτο κόστος και κίνδυνο για τον κρατικό ή τους τρεις δημοτικούς προϋπολογισμούς. Αλλού είναι ο κίνδυνος.
Ο κίνδυνος είναι ότι στο όνομα των ανωτέρων «υπηρεσιών βελτίωσης και συντήρησης του χώρου» και του «κοινού καλού» όπως μας λένε οι εκπρόσωποι του κράτους, η φύση όχι απλώς δεν χωράει αλλά είναι και ενοχλητική.
Ο κίνδυνος είναι να υποστηρίζουμε εμείς οι ίδιοι: «ας τα δώσουμε σε ιδιώτες να τα φροντίζουν και ας βάλουν και εισιτήριο!»
Ο κίνδυνος είναι ότι θα πειστούμε και εμείς οι ίδιοι ότι ούτε αξίζουμε ούτε δικαιούμαστε να έχουμε πρόσβαση σε χώρους ανοιχτούς, πράσινους, χωρίς εισιτήρια και μαγαζιά!
Ο κίνδυνος είναι ότι κοντεύουμε να ξεχάσουμε ότι όλα αυτά ήδη τα έχουμε πληρώσει! Και θα τα πληρώνουμε για πολλά ακόμα χρόνια.
Και ο κίνδυνος μακροπρόθεσμα, είναι να μην τολμάμε να ζητήσουμε τη φροντίδα του χώρου, καθώς ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΛΕΦΤΑ!
ΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!


Επιτροπή Κατοίκων για τη Σωτηρία του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνη Τρίτση": http://parkosos.tk/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου