Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Πάρκο Τρίτση: Ουδέν μονιμότερον του… προσωρινού

Επιστολή των Οργανώσεων «ΕΔΡΑ», «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία», «ΚΕΑΝ», «Φίλοι του Πάρκου» και «Οργάνωση Γη» στο ΥΠΕΚΑ για το Πάρκο Τρίτση
Προς: κο Λιβιεράτο, Υπουργό ΠΕΚΑ
Κοινοποίηση: κα Ευαγγελίδου, Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος, ΥΠΕΚΑ, Δήμος Αγ. Αναργύρων –Καματερού, Δήμος Ιλίου, Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ)
Αθήνα 7 Φεβρουαρίου 2013
Θέμα: Πάρκο Τρίτση: Ουδέν μονιμότερον του… προσωρινού
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή, οι οργανώσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΚΕΑΝ, Φίλοι του Πάρκου, Οργάνωση Γη και Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ σάς ενημερώνουμε για την αγωνία μας σχετικά με τη διαφαινόμενη κατάρρευση της λειτουργίας του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».
Ο Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής πρόεκυψε ύστερα από τη συγχώνευση του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», του Οργανισμού Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ελαιώνα Αττικής και του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού Κηφισού Αττικής. Από τη συγχώνευση και έπειτα, ο Φορέας λειτουργεί με προσωρινή διοίκηση για περισσότερο από ένα χρόνο, με αποτέλεσμα την πλήρη αποδιοργάνωση της διαχείρισης του Πάρκου.
Μάλιστα, μετά την παραίτηση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου τον Αύγουστο του 2012, καθώς και άλλων μελών του Συμβουλίου στο μεσοδιάστημα, την έλλειψη αντίδρασης στις εκκλήσεις και επιστολές του Αν. Προέδρου για ορισμό Διοίκησης και την απογύμνωση του Φορέα από στελέχη με διοικητική και επιστημονική επάρκεια -με ό,τι συνεπάγεται αυτό στη διασφάλιση οικονομικών πόρων- έχει ως συνέπεια το Πάρκο να εμφανίσει πολλαπλά προβλήματα βιωσιμότητας, που καθιστούν τη λειτουργία του και των Φορέων που φιλοξενεί μη ομαλή, θέτοντας παράλληλα θέματα επαρκούς ασφάλειας και συντήρησης.
Πιο συγκεκριμένα, από την αρχή του νέου έτους έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται και παραβατικές συμπεριφορές ειδικά τις νυχτερινές ώρες, ενώ η παροχή της ΕΥΔΑΠ έχει ομοίως διακοπεί από τον Απρίλιο του 2012 εξαιτίας χρεών και ληξιπρόθεσμων οφειλών. Παράλληλα, βλαβερές συνέπειες για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα του Πάρκου, έχει η μείωση της στάθμης των νερών των λιμνών από τα τέλη Ιουλίου του 2012, εξαιτίας τεχνικής βλάβης. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε εκ νέου και πρόσφατα λόγω έλλειψης ηλεκτροδότησης, καταργώντας ουσιαστικά το σύστημα ανακύκλωσης του νερού και καθιστώντας τα νερά στάσιμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πανίδα και χλωρίδα του Πάρκου.
Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται το γεγονός ότι οι λιγοστοί εργαζόμενοι του Πάρκου παραμένουν απλήρωτοι, εξαιτίας νομικού κωλύματος στη διαχείριση των τραπεζικών λογαριασμών του Φορέα. Παράλληλα, την Παρασκευή 01/02/2013 έληξε το πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας και η απομάκρυνση των εργαζομένων θα έχει ως αποτέλεσμα, το Πάρκο να μην καθαρίζεται και να μην φυλάσσεται επαρκώς, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στους πολίτες της Αθήνας που το επισκέπτονται καθημερινά. 
Με δεδομένο ότι το Πάρκο αποτελεί τον μοναδικό υπερτοπικό χώρο πρασίνου εντός του αστικού ιστού της πρωτεύουσας, καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους τοπικούς Φορείς και Δήμους, να συναποφασίσουν άμεσα για τη μελλοντική εύρυθμη λειτουργία του. Η αποκατάσταση της λειτουργίας του Πάρκου είναι επείγουσα για να καταστεί προσβάσιμο και ασφαλές σε κάθε πολίτη της Αττικής που δικαιούται να το χρησιμοποιεί.
Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση και συνεργασία επί του θέματος.
Με εκτίμηση,
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΚΕΑΝ, Φίλοι του Πάρκου, Οργάνωση Γη, Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου