Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Υπέρ υγείας; … του Κυρίου δεηθώμεν

και με άλλα λόγια Ηλί, Ηλί λαμά σαβαχθανί… 
Γράφει ο Δημήτρης Φεργάδης
Τι να σου κάνει κι ο φτωχούλης ο Θεός. (Θέλει –λέει, μα δεν μπορεί –δεν το λέει). Όσο ικανός και καταξιωμένος κι αν είναι, όσο αποδεκτός, άναρχος και πρόθυμος κι αν είναι, νοιώθει συχνά μικρός και αδύναμος να παρέμβει στα πράγματα που έχουν οδηγήσει τα αγαπημένα του δημιουργήματα «στον άπατο πάτο του πυθμένα της εξαθλίωσης και του πόνου» (φράση τελετάρχη, τσακιρομάτη υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ, κερκυρογενή και φιλοεαμίτη, για τις πυρκαγιές στην Παλλήνη, 1995-6).
Και έρχεται η στιγμή που ο εν απογνώσει και εκτός Ιεριχούς «μωσαϊκός» ιδεών σκηνἰτης, αντιλαμβάνεται εύκολα πόσο δύσκολο είναι να συνταιριάξει (Βυζαντινό το ψηφιδωτό) την διαπιστωμένη αδυναμία του καλού αλλά …αδύναμου Θεού με την αναγκαία δική του δύναμη. Που τόσο, όμως, χρειάζεται για να αναστραφεί με το «άστε ντούε» ή εν κρυπτώ και απαραβύστω σχεδιαζόμενη, προς το «ησυχαστήριο», μακαρία οδός των σκηνιτών.
Και για να συνεννοούμεθα. Περί Υγείας και Πρόνοιας «των σκηνιτών» (ημών των ιδίων, δηλαδή) ο λόγος και ο θυμός. Γι’ αυτό μιλάμε. Κι’ απ’ ότι φαίνεται, από τον τίτλο και την εισαγωγή, το θέμα του πόνου και της βοήθειας των βροτών, η πολύτιμη Υγεία τους, απασχολεί τους «νέους Θεούς» τόσο, όσο μια εξόχως ενδιαφέρουσα ιερά μπίζνα.

Ζωή τους και Ζωή μας, θα πείτε. Ναι, αυτήν, την δική μας Ζωή, όμως, υποχρεούμεθα τώρα να υπερασπιστούμε «με νύχια και με δόντια» και να την ξεμπλοκάρουμε πάραυτα από τα, εν άμμω, γρανάζια της σκοπιμότητας, της ανικανότητας και της μιζαδόρικης υποκουλτούρας των κυβερνώντων. Των κυβερνώντων που με πρόσχημα την αναδιοργάνωση και την βελτίωση των παρεχομένων από το μέχρι τότε ΙΚΑ, κακών υπηρεσιών Υγείας, οδήγησαν το σαπιοκάραβο της δημόσιας υγείας στον ύφαλο του καταρρέοντος ΕΟΠΥΥ. Και της ανθρωπιστικής καταστροφής.
Των κυβερνώντων αυτών (έχουν ονόματα οι μικροί, άχρωμοι και άοσμοι γλιστεροί «βαλέδες»: Λοβέρδος, Κουτρουμάνης, Λυκουρέντζος και ο κυνικός τηλεβιβλιοπώλης Γεωργιάδης) που υπό την σκέπη και στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ολίγον ΔΗΜΑΡ, κατάφεραν, μέσα σε τρία «μνημονιακά» χρόνια επιθετικής, προσβλητικής και βάρβαρης αναδιοργάνωσης και προσαρμογής, να καταστήσουν το χθεσινό απεχθές ΙΚΑ σημερινό συμπαθές ζητούμενο του κάθε αδύναμου μικροσυνταξιούχου και πολίτη.
«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη»
Δείτε και βάλτε καλά στον εσωτερικό σας «επεξεργαστή» (μήπως και θυμώσετε) τι ποσά και με ποιον τρόπο «μας τα παίρνουν» για να διαλύσουν κυριολεκτικά με βαρβαρότητα ό,τι έχει απομείνει από ΕΣΥ και ΙΚΑ.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν.
  • Για την χρήση των γνωστών πενταψήφιων αριθμών τηλεφώνου για κλείσιμο (σε δυο – τρεις μήνες) ραντεβού με γιατρό (Δείτε παλιότερο σημείωμά μου, Αύγ/12).
  • Για τη συνταγογράφηση από γιατρό ΕΟΠΥΥ φαρμάκων μηνός ή τριμήνου (τρία φάρμακα ανά συνταγή) δέκα ή είκοσι ευρώ ανά ασθενή.
  • Για επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία Νοσοκομείου πέντε ευρώ.
  • Για επίσκεψη σε προϊστάμενο γιατρό του ΕΟΠΥΥ σε Δημόσιο νοσοκομείο εβδομήντα ευρώ.
  • Για το χαράτσι ενός ευρώ ανά συνταγή.
  • Για την αύξηση συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη από 10% στο θανατηφόρο 25%.
  • Για την συμμετοχή στην δαπάνη για εργαστηριακές εξετάσεις σε ιατρικά κέντρα (αιματολογικές, ακτινογραφίες κλπ) 15%.
  • Για την διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής φαρμάκου και αντίστοιχης εμπορικής.
  • Για το ακυρωθέν εικοσιπεντάευρο και την (πλέον προσοδοφόρα) αντικατάστασή του με πέντε λεπτά ανά πακέτο τσιγάρα.
  • Τελευταίο, όχι έσχατο και με ανυπολόγιστο, ψυχικό κόστος, μη μετρήσιμο σε ευρώ. Είναι η ασάφεια, η σύγχυση, η απόγνωση και τέλος η άγνοια και η παραίτηση του ανυπεράσπιστου ασφαλισμένου από τις διαδικασίες πρόσβασης στους χώρους - φορείς της δημόσιας υγείας. Και καθόλου τυχαίο... το χάος.
Αν τώρα, με συντηρητική προσέγγιση, εκτιμήσουμε το κόστος των πιο πάνω, ΔΩΡΕΑΝ προ μνημονίου, υπηρεσιών που καλείται να ακριβοπληρώσει (επιπλέον) ο άφραγκος και «στεγνός» πολίτης θα δούμε ότι αυτό μπορεί και να ξεπερνά το θηριώδες ποσό των 3 δισ. ευρώ ετησίως. Τόσο σφίχτηκε το ζωνάρι μας σε όφελος, εννοείται, των επιτήδειων κορακιών της Υγείας. Κι από εξυπηρέτηση; Έχουμε κάτι μετρήσιμο, κάτι πρακτικό, τέλος πάντων;
«Στο ημερολόγιο γράψαμε: ‘’Κυκλών και καταιγίς’’
Εστείλαμε το S.O.S. μακριά σε άλλα καράβια,
κι’ εγώ κοιτάζοντας χλωμός τον άγριο Ινδικό
πολύ αμφιβάλλω αν φτάσουμε μια μέρα στη Μπατάβια»
(Ένας δόκιμος στην γέφυρα εν ώρα κινδύνου. Ν. Καββαδίας)
Όμως, τώρα, με την αρνητική αυτή ευκαιρία ας δούμε τι στο καλό συμβαίνει και στην «αυλή» μας. Με βάση το πλήθος των κατοίκων Αγίων Αναργύρων – Καματερού, απογραφής 2011 και το πλήθος των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών του τόπου μας (www.eopyy.gov.gr/medsupplier/index) φαίνεται πως είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις Σαμάνο θεραπευτή στις στέπες του Τουρκμενιστάν παρά γιατρό του ΕΟΠΥΥ στο Δήμο μας. Σημειώστε δε, πως οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί στην περιοχή μας ανέρχονται στους δεκαπέντε. Και ασφαλώς όχι όλων των ειδικοτήτων. Αν π.χ. χρειάζεστε παιδίατρο πάτε για Ίλιον, αν χρειάζεστε ΩΡΥΛΑ ταξιδεύετε για Άνω Λιόσια κι αν θέλετε δερματολόγο τότε… κατ’ ευθείαν για Πετρούπολη. Και το γνωστότατο και κεντρικότατο ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων απαξιώνεται τόσο, ώστε, σύντομα να γίνει μια ωραία ανάμνηση.
Τόσο καλά και τόσο φιλικά απάνθρωπα.
Δείτε ακόμα. Ο μέσος όρος γιατρών του ΕΟΠΥΥ (σύνολο 5.500) ανά κάτοικο είναι πανελλαδικά, ένας γιατρός ανά 2.000 κατοίκους. Στους Αγίους Αναργύρους – Καματερό …κρατηθείτε, αναλογεί (με στοιχεία από την πιο πάνω ιντερνετική πηγή) ένας γιατρός ΕΟΠΥΥ ανά 5.000 κατοίκους!!! Αυτά στα μέσα του 2013, γιατί τώρα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Κι ακόμα το …ΠΕΔΥ δεν μας ήρθε.
Όμως το «παραμύθι» αυτό κάπου εδώ φτάνει στο τέλος του. Με Δράκους, με λύκους και με σημεία και τέρατα. Και με την κοκκινοσκουφίτσα, χαμένη στο δάσος να ψάχνει τρομαγμένη για διέξοδο. Οι εκλογές, όμως, έρχονται. Και το στενό πουλόβερ μας, μέρα τη μέρα, γίνεται στενότερο. Μήπως, λέμε τώρα, είναι, επιτέλους, καιρός να το ξηλώσουμε; Με δεξιοτεχνία και αποφασιστικότητα. Για να αναπνεύσουμε. Και να στείλουμε στο ανάθεμα τη μιζέρια και τον παλιό κακό μας εαυτό. Στο χέρι μας είναι. Και, ασφαλώς, όχι στις …δεήσεις που, ως φαίνεται, αιώνες τώρα, δεν πιάνουνε και τόπο.
Δ.Φ.
Απορίες και ερωτήματα
  1. Άραγε, είναι πολύ δύσκολο να συντάσσεται μηνιαίος πίνακας (από κοινωνικές υπηρεσίες δήμου, γιατρούς κλπ) με τα πλήρη και πρακτικά «στοιχεία» των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών της περιοχής μας και ο χρηστικότατος αυτός πίνακας να αναρτάται (κάθε φορά) σε εμφανές σημείο στα φαρμακεία, στα ΚΑΠΗ κλπ;
  2. Άραγε, είναι πολύ δύσκολο να αναληφθεί κινηματική πρωτοβουλία (από…) για να καταργηθεί το κόστος των πενταψήφιων αριθμών τηλεφώνου προς ΕΟΠΥΥ (ο υποσχεσιομανής, οινοποιός και οινοπώλης, Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τι λέει;) όπως και των λοιπών σχετικών χαρατσιών του ενός, πέντε, δέκα κλπ ευρώ;
  3. Αυτονόητο, πως δεν μιλάμε για ακτιβιστικά μονόπρακτα ευκαιριακών παραστάσεων δίκην αρπαχτής (εκλογές γαρ). Μιλάμε για τον Κικέρωνα και για την Καρχηδόνα, τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου