Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ξεσηκωμός των κατοίκων του Αττάλου για την εισφορά γης σε χρήμα

Ρεπορτάζ του left.gr
Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια σε ένα ετεροχρονισμένο και υπέρογκο «χαράτσι
στιγμιότυπο από την πρόσφατη συναυλία διαμαρτυρίας
στο κινηματοθέατρο «Μελίνα» του Καματερού
Με αποκορύφωμα μια συναυλία διαμαρτυρίας στις αρχές του έτους η επιτροπή κατοίκων του Αττάλου (γειτονιά στον Άγιο Νικόλαο του καλλικρατικού δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού) εντείνει τις κινητοποιήσεις της ενάντια σε έναν εξόφθαλμο παραλογισμό. Οι κάτοικοι αντιτίθενται σε ένα ετεροχρονισμένο και υπέρογκο «χαράτσι» που προέκυψε κυριολεκτικά από το πουθενά: την εισφορά γης σε χρήμα που μπορεί, για ορισμένα νοικοκυριά της περιοχής, να ξεπεράσει τις 20.000 ευρώ!
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή: Η δημοτική αρχή, με σχεδόν 30 χρόνια καθυστέρηση (!) ολοκλήρωσε το 2013 την πράξη εφαρμογής του πολεοδομικού σχεδίου για τη γειτονιά του Αττάλου και κοινοποίησε στους κατοίκους της συγκεκριμένης πολεοδομικής ενότητας τις πράξεις επιβολής «εισφοράς γης σε χρήμα». Η συγκεκριμένη εισφορά θα έπρεπε να είχε επιβληθεί λίγο μετά το 1986 (χρονιά που ο Άτταλος εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης του δήμου Καματερού) στους τότε ιδιοκτήτες.
Αντί για αυτό, η πράξη εφαρμογής κυρώθηκε το 2013 προκαλώντας αναστάτωση σε κατοίκους που κλήθηκαν εν μία νυκτί να πληρώσουν 189 ευρώ για τα τετραγωνικά μέτρα της εισφοράς που προκύπτει από την μετατροπή της εισφοράς γης σε χρήμα! Ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ν. Σαράντης (υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2010) με τη γνωστή (όπως μας είπαν κάτοικοι της περιοχής) υπεροψία, αρνήθηκε στην αρχή να ακούσει τα αιτήματα των κατοίκων για εξώδικο συμβιβασμό και σφύριζε αδιάφορα για το θέμα υποστηρίζοντας ότι η εισφορά γης θα διατεθεί για την πραγματοποίηση κοινόχρηστων έργων στον Άτταλο (τη στιγμή που τα βασικά πολεοδομικά έργα στην εν λόγω γειτονιά έχουν ήδη ολοκληρωθεί).
Το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό
Με νομικίστικα επιχειρήματα ο δήμαρχος επέμενε στην προσφυγή στο δικαστήριο (προφανώς με στόχο να περάσει «με ηρεμία» το διάστημα μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές), αγνοώντας το δίκαιο αίτημα των κατοίκων για εξώδικο συμβιβασμό, αίτημα που εναρμονίζεται με σχετική εγκύκλιο του 2006 που προτρέπει τις διοικήσεις των δήμων να λύνουν ζητήματα που προκύπτουν με τους δημότες με εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Έτσι, οι κάτοικοι πήραν την υπόθεση στα χέρια τους. Μέσα από συνελεύσεις διατύπωσαν τα αιτήματά τους και προκάλεσαν δημοτικά συμβούλια με μαζική παρουσία δημοτών, με θέμα την εισφορά γης σε χρήμα. Πέτυχαν, σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, να ληφθεί απόφαση για εξώδικο συμβιβασμό σε τιμές με βάση την αρχή της αναλογικότητας (δεδομένης της κατακόρυφης πτώσης των πραγματικών αξιών και της μνημονιακής ανέχειας) και επ' αόριστον αναβολή της είσπραξης.
Όπως τόνισε μέλος της επιτροπής κατοίκων στο left.gr, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που καλείται να υλοποιήσει χωρίς νέες υπεκφυγές ο Ν. Σαράντης, αποτελεί μια πρώτη δικαίωση του αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην κατοικία και βάζει προσωρινά φρένο στην επιβολή εισφοράς και σε άλλες περιοχές του Καματερού (επιβολή που θα ακολουθούσε μόλις «ξεμπέρδευε» ο δήμος με τον Άτταλο).
Μένει να καθοριστεί η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο σε ένα ποσό που δε θα ξεπερνά τα 30 ευρώ ανά τ.μ. Όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι, η δημοτική αρχή καλείται να αποδείξει αν είναι με τους δημότες ή αν θα βάλει το χέρι της ώστε να κινδυνεύσει το βασικό κοινωνικό αγαθό της κατοικίας σε μια περίοδο που οι πολιτικές ακραίας λιτότητας θέτουν εν αμφιβόλω την ίδια την επιβίωση στις λαϊκές γειτονιές της δυτικής Αθήνας.
Στο πλευρό των κατοίκων η δημοτική κίνηση «Αλληλεγγύη, η δύναμή μας»
Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό των κατοίκων του Αττάλου βρέθηκε με πολιτική και νομική στήριξη, καθώς και με συμμετοχή μελών της, η δημοτική κίνηση «Αλληλεγγύη, η δύναμή μας». Όπως αναφέρει σε κείμενο που προηγήθηκε της τελευταίας απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή οφείλει να βρει λύση κοινής αποδοχής με τους κατοίκους μέσα από εξώδικο συμβιβασμό (σσ η τελευταία απόφαση προβλέπει εξώδικο συμβιβασμό και μένει να δούμε αν και με ποιον τρόπο θα την υλοποιήσει ο Ν. Σαράντης).
Επίσης, «πρέπει να πιέσει την κεντρική εξουσία για την μείωση των αντικειμενικών αξιών, καθώς και για νομοθετικές τροποποιήσεις στα περιθώρια αποπληρωμής των οφειλών, λόγο της γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας έχουν επιφέρει». Η «Αλληλεγγύη», όπως δήλωσε με την παρουσία της στην πρόσφατη συναυλία διαμαρτυρίας, θα συνεχίσει την ολόπλευρη στήριξη στις κινητοποιήσεις των κατοίκων μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα.
Σύμφωνα με δήλωση του Γ. Γκολφινόπουλου, δημοτικού συμβούλου με την παράταξη της «Αλληλεγγύης», ο Ν. Σαράντης «επιδιώκει άμεση (προ εκλογών) επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή με σκοπό να καλέσει τον κόσμο σε κινητοποίηση στο Σύνταγμα. Προσπαθεί δηλαδή να αποποιηθεί της έως τώρα ευθύνης και στάσης του, πετάει το μπαλάκι στα κόμματα και αξιοποιεί επικοινωνιακά τελικά και την "κινηματικότητά" που τον διακρίνει. Όμως, οι κάτοικοι δεν τρώνε κουτόχορτο. Κι εμείς, στο πλευρό τους, στηρίζουμε κάθε νομοθετική προσπάθεια που γίνεται, πράγμα που το ζητούσαμε εξ αρχής και κατηγορούμασταν τότε από τη διοίκηση Σαράντη για λαϊκισμό, και για μπέρδεμα του δημοτικού συμβουλίου με το κοινοβούλιο. Ήμασταν αυτοί που "χαϊδεύαμε τα αυτιά του κόσμου τότε" και που νομίζαμε ότι θα "νομοθετήσουμε" κιόλας. Δεν ξεχνούμε όμως, όπως μας πληροφόρησαν και οι βουλευτές με τους οποίους μέχρι τώρα συναντηθήκαμε (Κατσώτης/ΚΚΕ –σσ το ΚΚΕ κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή-, Γιοβανόπουλος, Ουζουνίδης, Καπερνάρος / ΑΝΕΛ και Αμοιρίδης/ΔΗΜΑΡ), ότι εάν η κυβέρνηση και κατ' επέκτασιν η τρόικα δεν το αποδεχτεί, δεν θα γίνει καμία τροποποίηση. Άρα το ζήτημα ήταν και θα είναι κατα βάση πολιτικό και ως τέτοιο χρειάζεται να το αντιμετωπίζουμε. Το "τεχνικό" απαιτείται, αλλά έπεται. Κι ο κύριος Σαράντης το γνωρίζει καλά αυτό και κερδίζει χρόνο ως τις εκλογές»

Δείτε σχετικά και δελτίο τύπου Δήμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου